emcinek Napisano 3 Grudnia 2014 Napisano 3 Grudnia 2014 Rozglądam się za jakimiś błotnikami, które nie będą się rzucać w oczy, bądź nawet które będą się komponować w taki rower:
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2014 Kłaniam, Błotniki albo są dyskretne, albo działają. Wtbór nalezy do Ciebie, choć jak zależy Ci na wygladzie to bym wcale nie zakładał. Mokry odwłok i paszcza i tak gwarantowane Jednakże, jeśli chciałbyś działajacych to zawsze i wszędzie polecam SKS Bluemels. Mój zestaw, połatany i poskrecany służy mi już 4 rok. Używane przez okrągły rok, słońce, deszcz, nawet czasem śnieg i mrozik (jak to UK). Rower parkowany przeważnie w wiacie rowerowej, czyli elementy maja dostep - szczególnie słońce i temperatura. W odróżnieniu od typowych, wąsko-kołowych szosówkowych błotników w guście Crud RaceGuard nie telepia się i można nawet po dziurskach w asfalcie i szutrach pomykać bez nieprzyjemnych wrażeń słuchowych... Szacunek... I.
emcinek Napisano 3 Grudnia 2014 Autor Napisano 3 Grudnia 2014 Poszukując czegoś wynalazłem też tej marki, ale inny model, a dokładnie SKS Raceblade XL, ale ciężko powiedzieć jak to będzie wyglądać, no i cena też nie mała jak na błotniki
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 3 Grudnia 2014 Z tym że Bluemels to pełne błotniki a Raceblade zostawiaja połowę tylnego koła na wierzchu... Poza tym skoro to Accent ma być docelowym posiadaczem obłotniczenia to raczej masz kompletny zestaw punktów mocowania na klasyczne, pełne błotniki. Ponownie pytanie: wyglad czy funkcjonalność... Wybór należy do wyborcy Szacunek... I.
MikeSkywalker Napisano 3 Grudnia 2014 Napisano 3 Grudnia 2014 http://rowertour.com/sks-routing-42-blotniki-28-cali.html te będą tańsze a równie dyskretne, u mnie i kolegi działają już pewnie drugi rok i nie narzekamy.
Darek14 Napisano 4 Grudnia 2014 Napisano 4 Grudnia 2014 Użytkuję i Bluemelsy i Raceblade (nie XL). Te pierwsze funkcjonalnie są lepsze pod każdym względem.
emcinek Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Napisano 15 Grudnia 2014 Tak więc... Byłem w paru sklepach i już sam doszedłem, że raceblade to nie to... Chcę pełne błotniki, tylko z bluemelsami jest problem. Jak przymierzałem, jak to zamontować, to niestety widełki tylnego błotnika kolidują z zaciskiem hamulca tarczowego, i nijak nie idzie tam tego wpasować, więc mocowanie na takie widełki odpada. Musi być coś w stylu mocowania racebladów, albo z możliwością przesunięcia "gniazd" (otworów na widełki) w błotniku. Żeby nie było, chciałbym, żeby opona 700x32 się zmieściła. Wyszukałem w necie coś takiego, jak Crud road racer, które by się dało zamontować, ale one niestety są na oponę max 25-26
MikeSkywalker Napisano 15 Grudnia 2014 Napisano 15 Grudnia 2014 A tych prętów mocujących nie można czasem wygiąć i przyciąć tak żeby pasowało? W SKS ATB są podatne na modyfikacje to inne modele chyba też powinny.
emcinek Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Napisano 15 Grudnia 2014 Jeden z prętów w bluemelsach przechodził centralnie przez środek zacisku i musiałbym go bardzo wygiąć, żeby nie upośledzał działania hamulców, a do tego nie starczyłoby samego pręta.
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Grudnia 2014 Mod Team Napisano 15 Grudnia 2014 Nic nie trzeba giąć. Zakładasz dystans i obchodzisz zacisk, tak jak u mnie w Myszowatym... Trochę na dole i słabo widać ale zdjęcie miało co innego pokazaywać w pierwszej kolejności... Szacunek... I. PS Znalazłem lepsiejsze foto adaptera. Trochę inne błotniki, inny forek ale zasada taka sama.
emcinek Napisano 23 Grudnia 2014 Autor Napisano 23 Grudnia 2014 Przeglądałem już różne błotniki w necie i chyba nic sensowniejszego jak bluemels nie znajdę, ale patent z podkładkami mi się nie podoba i tu mam pytanie. Czy ma ktoś dostęp do nowych bluemelsow, żeby zmierzyć długość widełek mocujących do ramy (chodzi mi o to, czy jak się je wygnie, żeby nie wadziły o zacisk hamulca, to starczy ich długości, żeby do błotnika doszły)? I jeszcze jak to jest z rozmiarowkami, bo patrzę na stronach i tam chyba zdjęcia są nie do końca prawidłowe. Chodzi o to, że między widelkami przy suporcie mam jakieś 30mm na błotnik, a widziałem zdjęcia błotników z przewezeniem na końcu i bez przewezenia (niby ten sam model i rozmiar).P.s. na oponę 700x35c (ti będzie błotnik 42, albo 45)P.p.s. wynalazlem jeszcze błotniki sks bluemels primus, ale na stronie producenta jest, że będą od stycznia, a w sklepach nigdzie nie ma, więc nawet się o nie idzie zapytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.