Skocz do zawartości

[błotniki] Jakie "dyskretne"

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozglądam się za jakimiś błotnikami, które nie będą się rzucać w oczy, bądź nawet które będą się komponować w taki rower:

IMAG0347.jpg

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Błotniki albo są dyskretne, albo działają. Wtbór nalezy do Ciebie, choć jak zależy Ci na wygladzie to bym wcale nie zakładał. Mokry odwłok i paszcza i tak gwarantowane :P

Jednakże, jeśli chciałbyś działajacych to zawsze i wszędzie polecam SKS Bluemels.

Mój zestaw, połatany i poskrecany służy mi już 4 rok. Używane przez okrągły rok, słońce, deszcz, nawet czasem śnieg i mrozik (jak to UK). Rower parkowany przeważnie w wiacie rowerowej, czyli elementy maja dostep - szczególnie słońce i temperatura. W odróżnieniu od typowych, wąsko-kołowych szosówkowych błotników w guście Crud RaceGuard nie telepia się i można nawet po dziurskach w asfalcie i szutrach pomykać bez nieprzyjemnych wrażeń słuchowych...

Szacunek...

I.

Napisano

Poszukując czegoś wynalazłem też tej marki, ale inny model, a dokładnie SKS Raceblade XL, ale ciężko powiedzieć jak to będzie wyglądać, no i cena też nie mała jak na błotniki

• Mod Team
Napisano

Z tym że Bluemels to pełne błotniki a Raceblade zostawiaja połowę tylnego koła na wierzchu...

Poza tym skoro to Accent ma być docelowym posiadaczem obłotniczenia to raczej masz kompletny zestaw punktów mocowania na klasyczne, pełne błotniki.

Ponownie pytanie: wyglad czy funkcjonalność...

Wybór należy do wyborcy :)

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak więc... Byłem w paru sklepach i już sam doszedłem, że raceblade to nie to... Chcę pełne błotniki, tylko z bluemelsami jest problem. Jak przymierzałem, jak to zamontować, to niestety widełki tylnego błotnika kolidują z zaciskiem hamulca tarczowego, i nijak nie idzie tam tego wpasować, więc mocowanie na takie widełki odpada. Musi być coś w stylu mocowania racebladów, albo z możliwością przesunięcia "gniazd" (otworów na widełki) w błotniku. Żeby nie było, chciałbym, żeby opona 700x32 się zmieściła.

Wyszukałem w necie coś takiego, jak Crud road racer, które by się dało zamontować, ale one niestety są na oponę max 25-26

Napisano

Jeden z prętów w bluemelsach przechodził centralnie przez środek zacisku i musiałbym go bardzo wygiąć, żeby nie upośledzał działania hamulców, a do tego nie starczyłoby samego pręta.

• Mod Team
Napisano

9565321118_d4d27d2767_b.jpg

Nic nie trzeba giąć. Zakładasz dystans i obchodzisz zacisk, tak jak u mnie w Myszowatym...

Trochę na dole i słabo widać ale zdjęcie miało co innego pokazaywać w pierwszej kolejności...

Szacunek...

I.

PS

Znalazłem lepsiejsze foto adaptera.

15843431528_4c6bc0649b_c.jpg

Trochę inne błotniki, inny forek ale zasada taka sama.

Napisano

Przeglądałem już różne błotniki w necie i chyba nic sensowniejszego jak bluemels nie znajdę, ale patent z podkładkami mi się nie podoba i tu mam pytanie. Czy ma ktoś dostęp do nowych bluemelsow, żeby zmierzyć długość widełek mocujących do ramy (chodzi mi o to, czy jak się je wygnie, żeby nie wadziły o zacisk hamulca, to starczy ich długości, żeby do błotnika doszły)? I jeszcze jak to jest z rozmiarowkami, bo patrzę na stronach i tam chyba zdjęcia są nie do końca prawidłowe. Chodzi o to, że między widelkami przy suporcie mam jakieś 30mm na błotnik, a widziałem zdjęcia błotników z przewezeniem na końcu i bez przewezenia (niby ten sam model i rozmiar).
P.s. na oponę 700x35c (ti będzie błotnik 42, albo 45)
P.p.s. wynalazlem jeszcze błotniki sks bluemels primus, ale na stronie producenta jest, że będą od stycznia, a w sklepach nigdzie nie ma, więc nawet się o nie idzie zapytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...