Skocz do zawartości

[widelec]Wymiana widelca Author na Easton EC90 SL Carbon

topno

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ty to chłopie albo jesteś jakis narwany, albo juz jest późno :)

Stery zintegrowane:

857069d1387844819-integrated-headset-ins

Od lewej, górny rząd:

Bieżnia/konus dolnego łożyska sterów

Uszczelka dolnego łożyska

Dolne łożysko

Górne łożysko

Dolny rzad od prawej:

Uszczelka górnego łożyska

Konus górnego łożyska

Pokrywka sterów

Gwiazdka wraz z kapslem

Jak ściagniesz stary konus to po jaki kij Ci nowy? O ile go nie uszkodziłeś lub nie uszkodzisz podczas ściagania, użyjesz stary...

Szacunek...

I.

Napisano

"Ty to chłopie albo jesteś jakis narwany, albo juz jest późno :)"- bez kitu trochę mi siada na banie ten temat i nie zawsze od rzeczy pisze. Odezwę sie Panowie jak mi przyjdą te moje zabawki w następnym tygodniu. Cieszę sie, ze ktoś te moje wypociny czyta.

Miłego weekendu.

Napisano

Przyszedl headset.

Crown race "wisi" na widelcu- za duzy! 

Czy Oni mi dobrze to wyslali? Dobry rozmiar? Na moje oko, tak jakby to bylo do dwoch innych widelcow. Wiecej na fotkach- sa podwojne w mm i w in- zeby latwiej bylo porownac.

Link

Wiecej zdjec -> link

Kupione stąd -> Link

• Mod Team
Napisano

Ofkors...

Bo kupłeś stery do widelca tapered...

Stoi tam napisane

Orbit C-40 ABC, 15mm for differential headtube 1 1/8" - 1.5"

A Ty masz sterówkę prosta 1 1/8"

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Opisy mocno mylące...

Na górze 1 1/8 cala

Po lewej 1 1/8 do 1.5

Po prawej OD

Wysyłaj z powrotem, następnym razem upewnij się, że to co kupujesz pokrywa się z Twoimi potrzebami...

Musisz poszukać sterów zintegrowanych do główki ramy 11/8 cala.

Góglacz i jedziesz...

Nie będziemy za Ciebie zadania domowego odrabiać ;)

Szacunek...

I.

Napisano

1 opcja

2 opcja

3 opcja - Z USA - torche dluzszy czas oczekiwania- do zaakceptowania przezemnie. - cena nizsza ok 35%- nie wiem jak nie trafimy z romizarem itp co bedzie ze zwrotem.

4 opcja 

Cos z tego wybiore, prosze o sugestie, zebym znowu nie kupil jakiegos cuda na inny "kijek"

• Mod Team
Napisano

Ebajcowego linka nie widzę (banan w pracy), ale ŻADNE z tych sterów które znalazęś to nie są stery zintegrowane. Musisz szukać sterów integrated headset.

Tzn być może Campy kwalifikowałby się jako zintegrowane, ale Campa to standard sam dla siebie i  nie brałbym ich pod uwage o ile nie byłbym pewny że na pewno-na pewno przypasują.

Szacunek...

I.

Napisano

Z integrated headset nie widze nic innego po za tymi 3 opcjami.

1 opcja

2 opcja - tu w dodatku bez rozmiaru jest, wiec pewnie odpada.

3 opcja

4 opcja - tu cos z Ritchey- nie rozpoznaje integrated od semi integrated jeszcze, chociaz juz czytalem temat w podpietych.

Cane Creek 40 lub 110 na ta chwile widze.

P.S dalem linki z wiggle.co.uk, ale jeszcze ew. poszukam "lepszej" ceny pozniej, jak bedzie potrzeba.

• Mod Team
Napisano

Nie strzelaj w ciemno, tylko weź suwmiarkę i sprawdź jaka masz średnicę wewnętrzną ramy, lub co masz napisane na łożyskach.

Ricze na pewno odpadają, te z linku wigglowego bo są na stożkową sterówkę.

Carbon 1-1/8" - 1.5" Taper

Szacunek...

I.

Napisano

Chcąc nie chcąc dobrnąłem do kolejnego etapu:

"Wyciaganie Łożysk"

Ten post napisany przez @tobo mam rozumiec ma byc moja instrukcja jak to zrobic?

sa trzy mozliwosci:
1) gniazda srub maja dodatkowa srube zaciskająca. odkrecasz imbusa i wyciagasz lub wypychasz lozyska. ja mialem taki system w cube ale wewnatrz gniazd bya farba i nawet odkrecenie srub wymagalo wybicia srub.
2) wyciskacz do lozysk. uzywalem raz tej metody gdy lozyska nie chcialy wyjsc w tej samej ramie. minus takie ze mozna zaharatac powłoke lakiernicza
3) brutalna ale najprawdopodobniej konieczna metoda młotka i punktaka.

Zapewne metoda 3 bedzie dla mnie najlepsza: walic mlotkiem w karbonowa rame(czyt. łożyska) za pomoca punktaka- nie brzmi najlepiej, ale jesli bedzie konieczne...

Napisano

Ale do czego masz używać młotka i punktaka przy łożyskach sterowych? Jeśli są zintegrowane to są wciśnięte w gniazda główki i powinny wyjść palcami. Jeśli nie to można je wyważyć podkładając płaski śrubokręt pod łożysko i napierając do góry po jego drugiej stronie. 

Jeśli to nie pomoże to zalać przestrzeń między łożyskiem a gniazdem jakimś preparatem penetrującym i wtedy wyciągać. 

Napisano

Palcami nie wychodza, srubokretem, za mocno nie probowalem- nie chce uszkodzic. Penetrujacym, czyli po prostu smarujacym? Sprobuje rano- w szopie mam penetrujace narzedzia. W kazdym razie pocieszylo mnie to, ze punktak i mlotek nie powinien mi byc potrzebny.

Napisano

Chce skonczyc pewien watek:

headset.

Mam druga rame(ktora tez chce zlozyc) i podaje wymiary suwmiarka:

gora - mm -> Link 1

gora - Inch -> Link 2

spod - mm -> Link 1

spod - Inch -> Link 2

Pisal mi tez koles ze sklepu sugerujac ze... -> Link 1 - I jego typ : Cane Creek 40

Sciaganie crown set

Link 1 - zlazl crown race z widelca, przelozylem do drugiego. Nie ma tarc. Wyglada okay.

Zlozylem calosc, obawialem sie, ze pozlozeniu i wsadzeniu crown race skroci mi sie glowka widelca i mi nie starczy miejsca na podlkadki. Sa 2 podkladki. poprzedni wlasciciel- Pan Dariusz Baranowski mial 3 podkladki na tym rowerze. Nie wiem, czy taka konfiguracja jak na zdjeciu jest poprawna?(nie chce isc na chirurgie szczekowa i dentystyczna jak @Ivan wspominal) -> Link 2

konczac watek nie nalozylem zadneog smarowidla, ani na widelec, ani na zadne inne elementy- zlozylem na razie, by zobaczyc co z kolem.

Nie wiem czy mam zamknac temat i otworzyc nastepny, czy jechac dalej w tym ?

Koło(felga)- naciganie, luzowanie szprych.

Koło(tylko przednie) jest pokrzywione(a). Mialem nadzieje zrobic tym o to przyrzadem Link 3, Link 4 - bez sukcesu.

Jest gwiazdka-> link 5

Na koniec zamozamykacz- krzywy. Link 6

Domyslam sie, ze potrzebny klucz do szprych i nowy samozamykacz. Powoli, ale do przodu z Wasza pomoca jest mi latwiej;)

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Od zadu strony.

Zacisk... Wyglada na .... brudny (tak samo jak piasta koła).. Bez wyjęcia z piasty ciężko powiedzieć czy faktycznie i jak mocno jest pokrzywiony.

Przednie koło. Masz systemowe koła Mavic'a, to i klucz do szprych musi byc dedykowany. Zgaduję, że bedzie to coś takiego : http://www.sjscycles.co.uk/birzman-mavic-spoke-nipple-ust-spoke-wrench-prod28621/ ale niech ktos kto zna się na sytemówkach Mavic'a potwierdzi.

Podkładki pod mostek. Kwestia tego co komu pasuje. Założywszy, że w środku masz pomiędzy brzegiem mostka/podkładki odpowiednia przestrzeń na kapsel to nie ma się co obawiać o zgryz.

Wymiary... No ale po co podajesz nam wymiary ramy z łożyskami w środku? Jeśli już to zmierz ramę bez łożysk, te niby nową...

A jak to jest ona nowa, to znaczy że łożyska już są w środku...

Szacunek...

I.

1381224325921-1b8u1swcixe9x-700-80.jpg

Jak Ci bedzie mostek/kierownica za wysoko, zawsze można przenieść podkładki na górę i o ile nie powoduje to u Ciebie estetycznej padaczki - z powodu wystajacego ponad mostek "komina" z podkładek to nie ma ponownie problemu. Można też rure sterową skrócić, ale pamietaj to przysłowie o obcinkowaniu i pogrubaszaniu...

Napisano

Kaplica -> link1 i  link2 - ukruszyl sie kompletnie. Ciecie szprychy i gwintowanie(wiercenie). Innej opcji nie widze. Tylko co mi to da jak on jest jak podladka- pusty w srodku? W ostatecznosci da sie pominac to miejsce...- jednak do owalu mi daleko.

Tak wyglada caly(dobry) -> link 3 i Link4

Tu samozamykacz -> link5

Update.

Ukruszyly sie juz 2 niple. bede w tym kole wiercil na pewno- jednak juz spisalem je na straty i szukam nowego wheelset- jako, ze chce jezdzic. NIe wiem po co mavic robi takie "do dupy" niple, ze nie da sie ich wkrecac, wykrecac i krusza sie bardzo latwo?. Kola i sa stare(5 lat), ale zeby szprych sie nie dalo dociagnac(bo niby po czym mam rozpznac, ze nipel jest do wymiany?) Czy po prostu mialem wymienic(tak na wszelki wypadek) wszystkie niple na nowe? - takiego sh*tu z tymi niplami sie nie spodziewalem.

• Mod Team
Napisano

A czego sie tu spodziewać po takich antycznych, aluminiowych nyplach?

Tylko tego, że się rozlecą...

To nie tak, że Mavic to padło, ale alu, to alu i po iluśtamlatach sie utlenia i traci integralność...

Całego zestawu kół nie musisz kupować, wystarczy tylko przednie, no chyba że tylnie masz też skancerowane, lub ewentualnie zaburzy Ci to kompozycję roweru estetycznie :icon_mrgreen:

Szacunek...

I.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Kolejny etap: 

image.jpg

Wyciagnalem lozyska(?)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Czy wszystko wyciagnalem co jest konieczne ze srodka z ramy? Te lozyska, pierscienie? Beda kupowal nowe stery(mam zamiar)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...