Skocz do zawartości

[do 500zł] MTB

Balakai

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie drodzy użytkownicy :)

Chciałbym zakupić rower górski do 500zł, używany lub jakiś nowy jeśli byłoby coś takiego.

Na rowerach się nie znam dlatego proszę Was o pomoc. Na allegro czy innych stronach sprzedawane są rowery górskie już od 100zł, noi wszystkie ładnie wyglądają. Jest ich po prostu od groma.

Będzie to rower sporadycznie używany, głównie asfalt, czasem polna droga.

Waga ~~70kg, wzrost 180cm.

Napisano

na Twoim miejscu celowałbym w używane lepszej klasy, jeśli będziesz naprawdę dużo jeździł to będziesz powoli wszytko kiedyś wymieniał a rama i widelec najprawdopodobniej pozostaną 'dożywotnio' - szczególnie jeśli to będzie sztywny widelec - dla mnie te 2 elementy to serce roweru, jeśli dobrze dobrane to potem wymieniasz podzespoły bez zmiany geometrii i jesteś szczęśliwy do końca życia (roweru)...pod warunkiem że dobierzesz dobrze rozmiar ramy, a w związku z tym...

...dobrze by było jakbyś zmierzył wewn. długość nogi (od podłoża do krocza)  wtedy na pewno łatwiej będzie podpowiedzieć Ci rozmiar ramy (chyba że wiesz czego szukasz to podaj rozmiar)

Napisano

Dzięki za odpowiedż.

@RafalxM, nie planuje rozbudowy roweru, będzie on mało używany szczerze mówiąc. Mierzyłem wewn. długość nogi i wyszło ok 84cm.

@Buno, póki co dzięki za link. 

Napisano

Chciałbym zakupić rower górski (...)

Będzie to rower sporadycznie używany, głównie asfalt, czasem polna droga.

Rower górski i głównie asfalt?
Napisano

Jeśli chcesz jeździć głównie po asfalcie, to może lepiej kupić rower crossowy lub trekingowy? Rower na kołach 28" więc jeździ szybciej i tu z oponami można dobierać jak Ci wygodniej. Ja polecam opony cienkie, ale z bieżnikiem bardziej terenowym. Cienkie opony pozwolą jeździć Ci ,,lżej" po asfalcie, a bieżnik bardziej terenowy pozwoli Ci bez problemu poruszać się po ciężkim terenie. Takie rowery można kupić w wersji z amortyzatorem, bądź bez. Ja posiadałam kiedyś author compact, na sztywnym widelcu (bo takie wolałam). Świetnie  jeździło się nim i po szutrze (nawet i po lesie), i po asfalcie. Tylko, że ja miałam bieżnik bardziej szosowy. Jeździłam już na dwóch rowerach firmy author. Jest to bardzo dobra czeska firma. Na rower nie narzekałam ( niestety już na nim nie jeżdżę bo nie spełniał moich wymagań co do treningów itd. ) Dla kogoś, kto jeździ nawet na dalekie trasy, turystycznie jest świetny, robiłam nim niesamowicie dalekie trasy i wszystko hulało. Osprzęt dla amatora jest w porządku ( dla profesjonalisty pozostawia wiele do życzenia), nigdy nie miałam problemu z przerzutami itd. http://allegro.pl/rower-author-2013-compact-wys-free-ambike-i4751656415.html . Szukaj gdzieś używki, kiedyś widziałam sporo poniżej 1000 zł te rowery. Jeśli nie ten to może jakiś inny model, który zmieści sie w Twoim budżecie? Pozdrawiam 

Napisano

Tak jak pisałem na początku, nie znam się na rowerach i ich podziałach :P Jeśli mówicie że (głównie) do asfaltu lepszy jest crossowy lub trekingowy to proszę o pomoc w wyborze. A jakie różnice są między tymi dwoma? Niestety mogę wydać maksymalnie tą stówkę więcej, czyli 600zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...