Skocz do zawartości

[stery] Problem z doborem sterów klasycznych

lisster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W rowerze Wheeler Cross 6.3 posiadam stery klasyczne. 

Ze specyfikacji roweru ster:  PT-1800AT STEEL INTERGRATED HEAD SET THREAD TYPE 1 1/8" W/CAP

Kupiłem na allegro nowe stery 1-1/8"

- 28,6x34x30

http://allegro.pl/30276-kpl-steru-1-1-8-black-i4729028827.html

Niestety miski nie pasują do ramy, są zbyt małe. Reszta ok.

Średnica zakupionej miski w miejscu, w którym wchodzi do ramy wynosi 34mm, natomiast w ramie jest więcej miejsca.

Nie jestem teraz w stanie zmierzyć szerokości ramy w tym miejscu, bo poskładałem z powrotem całość na starych częściach.

Jakich powinienem szukać sterów, aby znów nie złapać się na taki problem?

Może jakieś konkretne modele, porządne markowe?

Pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się, że patrzyłeś na model roweru z 2014 r. Mój jest z 2013.

http://www.wheeler.pl/cross-63-3

Mam u siebie stery klasyczne, rura gwintowana, a te co podałeś wyglądają na z kapslem?

Edit: Trochę poczytałem i wywnioskowałem, że mam stery półzintegrowane. Moje oryginalne miski wchodzą do ramy w taki sposób, że łożyska znajdują się wewnątrz ramy, a jedynie mała krawędź miski wystaję poza nią. Natomiast miski sterów kupionych na allegro, wystają sporo poza ramę i tam znajdują się łożyska. Nie zmienia to faktu, że i tak te miski nie psują średnicą. 

Napisano

Dla mnie sprawa ma się tak ... wymieniasz w swoim rowerze miski z łożyskami a kontrę zakładasz ze starych sterów już zainstalowanych w rowerze ... tez będzie działać ...

Stery klasyczne skręcane od a-head różnią się tylko sposobem kasowania luzu.

No ale ... 

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, podepnę się z racji żeby nie zaśmiecać forum, trochę ciężko kierownica mi chodzi. Rozkręciłem nasmarowałem łożyska, wszystko wyczyszczone. łożyska zamontowałem tak jak tutaj na fotce dobrze czy coś źle zrobiłem? bo mimo to nadal ciężko obraca się

stery_steryaheadkulki.jpg

Napisano

No wiesz :D ... łożyska powinny być w środku a nie "na stole" . w takim układzie na 100% będzie ci ciężko kręcić kierownicą :D.

Teraz na poważnie ... pełnym pierścieniem koszyka zawsze na zewnątrz ...

Pozdro 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...