dervill Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Witam Stoję przed kupnem licznika. Zależy mi na wskazaniach wysokości i nachylenia, bo często jeżdżę po Alpach rowerem. Przewertowałem tony postów zarówno na polskich jak i niemieckich stronach. Myślałem o Sigma Alti, ale skłonił mnie VDO, ponieważ posiada pomiar nachylenia. Celowo w poście zaznaczyłem WR ponieważ posiadam już pulsometr Polara i z nim najczęściej jeżdżę. Dodatkowo po przeczytaniu postów na temat WL postanowiłem postawić na niezawodność tj. "kabelek" Mam pytanie odnośnie porównania VDO MC 2.0 WR i VDO M4 WR. W sumie oba mają bardzo zbliżone funkcje. Za MC 2.0 przemawia wygląd i umieszczenie dużej ilości funkcji jednocześnie na ekranie. Natomiast M4 jest nowy, a jak to z nowością powinna być bardziej dopracowana niż poprzednicy. Oczywiscie inne propozycje rowniez wezme pod uwage. Moje pytanie na który licznik lepiej postawić. Z gory dziekuje za pomoc.
andybike Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Mam tego VDO M4 na kablu. Pomiar nachylenia podawany jest w % z pewnym opóźnieniem (jedzie się już po płaskim a podaje np. -2%) Metry natomiast sumują się w górę i w dół co jest bardziej przydatne na koniec wycieczki. Jak we wszystkich licznikach z barometrycznym wskazaniem wysokości, potrafią dziać się "cuda". Np nad morzem wieczorem pokazywał +5 m n.p.m a rano -10 Licznik mam pół roku i w sumie jestem z niego zadowolony.
dervill Napisano 18 Listopada 2014 Autor Napisano 18 Listopada 2014 Dzieki bardzo Nie miales moze stycznosci z MC 2.0 WR? Czy w MC 4 trudno ustawiac poczatkowa wysokosc startowa. Wiem, ze sie zapisuje ja w ustawieniach. Ale pozniej za kazdym razem przed wycieczka trzeba ja wlaczac w okreslonym miejscu (miejsce z ktorego znamy dokladna wysokosc) by aktualizowac/kalibrowac wzgledem zmiennego cisnienia (o ktorym pisales). Podobno w Sigma jest to jeden klawisz a jak u Ciebie? Nie moglem tego znalezc w instrukcji w necie
andybike Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 O MC 2.0 się nie wypowiem bo nie miałem do w rękach ani w użyciu. Jeśli chodzi rekalibrację to przytrzymuje się przycisk Alti i można przełączać pomiędzy następującymi wartościami: 1) aktualna wysokość (widzimisie licznika) 2) ciśnienie powietrza hPa (licznik przelicza to na metry i też wychodz dziwnie) 3) wysokość startowa 1 (wcześniej zaprogramowana) 4) wysokość startowa 2 (wcześniej zaprogramowana) Dodatkowo z tego poziomu można edytować wartości z punktu 1 i 2 Wydaje się skomplikowane ale mi kalibracja do wcześniej ustawionej wysokości startowej (mój dom) zajmuje 8 sekund-sprawdziłem Na koniec dlaczego wybrałem ten licznik ? 1) O sigmach słyszałem wiele opinii o wyrabiających się gniazdach i zgubionych licznikach serii XX.12 (choć moje córki mają8.12 i jak na razie jest ok. 2) Zawsze miałem sigmy i chciałem spróbować czegoś innego 3) Zastanawiałem się nad MC 2.0 ale wybrałem nowszy model ze względu na mniej agresywne wzornictwo. Ale to rzecz gustu.
marcinusz Napisano 18 Listopada 2014 Napisano 18 Listopada 2014 Licznikiem MC 2.0 można się wirtualnie pobawic na stronie producenta. Podobnie Sigmami. Nowe VDO chyba tez ma prezentacje. Proponuje poszukać. To rozwiąże wiele problemów. Jak dla mnie nowa seria VDO jest ladniejsza, ale funkcjonalność wyswietlacza mc 2.0 jest bezcenna. Dzięki wyświetlaniu wielu funkcji na raz korzystanie z przycisków i szukanie informacji jest ograniczone do minimum.
dervill Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Witam Dziekuje za informacje. Zdecydowalem sie zakupic jednak MC 2.0 WR z uwagi na solidny wyglad i przestronny wyswietlacz. Zakupilem go w Niemczech (obecnie tutaj mieszkam). Dla informacji posiadam jeszcze jeden licznik VDO MC 2.0 zapakowany oryginalnie (nie otwierany jeszcze) z 3 letnia gwarancja producenta oraz rachunkiem. Dodatkowo mam dostep do VDO M1-M6. Wiecej na priv. Model jest wystawiony na aukcji do czwartku 27.11.2014
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.