siemalysy Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Siemanko. Wczoraj zauważyłem przetarcie na tylnej oponie. Jest to opona Schwalbe Smart Sam. W związku z tym zastanawiam się nad dwoma opcjami. Jeżeli opona jeszcze nadaje się do jazdy to wrzuciłbym ją na przód. A przednią na tył. Jeżeli jednak lepiej bedzie wymienić to zastanawiam się nad oponą Maxxis CrossMark 27,5x2,10. Czy zmiana ze Smart Samów będzie sensowna? Ale najważniejsze w tym wszystkim jest pytanie czy jeszcze można na tym pojeździć? foto nizej
MokryxD Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Jeździj, do póki jest bieżnik i opona nie jest popękana to spokojnie jeździj.
siemalysy Napisano 11 Listopada 2014 Autor Napisano 11 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź. W takim razie będę latał na niej tylko zarzucę ją na przód. A tą z lepszym bieżnikiem dam na tył i przy okazji zostanie kilka dyszek w kieszeni [emoji2]
mklos1 Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Na chwilę obecną to już prawie semi slick. Jeździć możesz, jeżeli jej zachowanie Ci odpowiada. Zawsze to też nieco podwyższone ryzyko przebicia.
MokryxD Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Ja bym zostawił ją na tyle, gdyż ew. uślizg tyłu łatwiej opanować niż poślizg przedniego koła.
siemalysy Napisano 11 Listopada 2014 Autor Napisano 11 Listopada 2014 W sumie masz rację. Zapytam jeszcze czy Maxxis CROSSMARK to ta sama półka co Smart Sam od Schwalbe. Cenowo stoją podobnie.
biegacz1 Napisano 11 Listopada 2014 Napisano 11 Listopada 2014 Maxxis posiada troszkę wieksze opory. Jeżeli chcesz wytrzymałe gumy, to poluj na coś od Geaxa - Mezcal lub Saguaro.
modrzew Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 Ty się nie patrz jak cenowo stoją tylko jaki jedna i druga ma bieżnik, rodzaj gumy, itp. czyli do jakich warunków zostały zaprojektowane. Oponę wybiera się do danego zastosowania.
jasinski21444 Napisano 12 Listopada 2014 Napisano 12 Listopada 2014 W sumie masz rację. Zapytam jeszcze czy Maxxis CROSSMARK to ta sama półka co Smart Sam od Schwalbe. Cenowo stoją podobnie. Większe opory , trzymanie przeciętne tak jak i w smart samie , ścianki boczne grubsze
siemalysy Napisano 13 Listopada 2014 Autor Napisano 13 Listopada 2014 Siemka Dzięki za zainteresowanie, wszystkie opinie i porady Wczoraj byłem w stacjonarnym sklepie (jeden z bardziej znanych w Łodzi) z chęcią obejrzenia, ewentualnego porównania opon, a na końcu prawdopodobnie zakupu wybranej sztuki. Okazło się jednak, co bardzo mocno mnie zszokowało , że niestety na miejscu nie mają, a ja jestem pierwszą osobą pytającą o oponę w rozmiarze 27,5". Owszem można zamówić wybrany model i po pięciu dniach cieszyć się nową oponką. Łatwiej byłoby przez internet. Natomiast wydaje mi się, że zakup opon odłoże na początek nowego sezonu. Teraz robi się coraz chłodniej, a w tym roku w mrozy jeździł nie będę. Dlatego na łysawej tylnej gumie jescze te kilka uślizgów wytrzymam. A komplet opon zamierzam zmienić na Geax Saguaro lub Mezcal.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.