Skocz do zawartości

jaka opona szosowa 700x25 piorytet bezawaryjność - cięzki zawodnik- 110kg

rafald

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, forum raczej czytam niż się udzielam ale postanowiłem się poradzić bo sprawa jest dość pilna.

Jako że pogoda dopisuje i zbliża się kilka dni wolnego chciałem troszkę więcej pojeździć na swoim rowerze, niestety przez 150 km (jazda tylko po ulicach, ścieżkach rowerowych, generalnie po mieście - unikam krawężników, podnoszę tyłek itd.  ) złapałem 4 x kapcia, dwa na odcinku 8 km.

Jako że rower jest nowy ( b'twin fit 500 ) to raz czy dwa wymienili mi dętkę w decathlonie za darmo a za ostatnim razem nawet oponę na nową  ( jak złapałem kapcia po 2 km po wyjeździe z serwisu decathlonu).

Opony to  Hutchinson Equinox 2 http://www.bikecs.com/Produkty/CZESCI-Opona-Hutchinson-Equinox-2-700x23-drut/1006/171039#.VFvYQ1fhPfU w rozmiarze 700x23 , zawsze łapię gumę z tyłu i przebita jest dętka, brak widocznych uszkodzeń opony, dziś wydaje mi się że wjechałem na troszkę większy kamień i znowu flak , myślę że nie bez znaczenia jest tu moja waga (110 kg),

szukam opony która zapewniła by mi przede wszystkim bezawaryjność , nie ważna jest waga , opory toczenia itp , cena też raczej bez znaczenia tym bardziej że chce wymienić tylko 1 oponę, tak myślę żeby przy okazji zwiększyć rozmiar z 700x23 na 700x25 lub 70x28 - choć te to nie wiem czy się zmieszczą koła - 622x13C

czy zwiększenie rozmiaru opony wpłynie trochę na zmniejszenie ryzyka przebicia ?

proszę o pomoc , chciałbym jak najszybciej kupić oponę żeby wykorzystać jeszcze te kilka ciepłych dni ;)

dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...