AntyIdiota Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Zamówiłem spinkę SRAMa 10rz. do nowego łańcucha XTR M981, ale barany wysłały mi spinkę Connexa, specjalnie jej nie wybierałem ponieważ naczytałem się o jej rozpinaniu się a że SRAMem 10rz. nie miałem nigdy żadnych problemów. Tak więc, nie chce mi się ganiać na pocztę, ale jeszcze bardziej nie chcę się martwić że łańcuch mi się rozepnie. Czy nadal Connex 10rz. (złota) się rozpina, może coś poprawiono? Tę mi wysłali: http://ctbike.pl/connex-spinka-do-lancucha-10-rzedowego-zlota.html
rzezniol Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Ta spinka się rozpina tylko wtedy gdy jest założona odwrotnie ... Z tego co pamiętam spinka na dolnej linii łańcucha musi być "smutna". Jak się mylę to mnie poprawcie ... mam jedną taka spinkę i zawsze się zastanawiam jak jest dobrze Pozdro
AntyIdiota Napisano 5 Listopada 2014 Autor Napisano 5 Listopada 2014 Czy z tego powodu może się brać również poza rozpinaniem samo przeskakiwanie na kasecie tej spinki? Wiem że łańcuchy Connexa są za szerokie przez co kiepsko pracują dlatego pytam też o tę spinką w tym kontekście. I put a wipperman link on my new ultegra 10-speed chain and it was disaster since day 1. I installed the new chain the same time I put a new ultegra crank on and kept getting a feel of slipping at about 3 o'clock on my pedal stroke. I re-packed the bottom bracket, changed cables and housing, re-installed my new cassette on my new wheels with no relief from the slipping issue. It wasn't bad, just enough to piss you off on every pedal stroke. Took it to 2 different mechanics, they all said I was crazy and couldn't find it. Well, went to set out on a 40 mile trail ride, just purchased my wheel pass, and BOOM! I was left stranded with my chain lying on the ground and the wipperman master link nowhere to be found. I limped back to town and luckily the owner of a bike touring company had some SRAM powerlinks in his storage shed, otherwise I would have been out a whole day of riding. I now keep a few sram powerlinks in my bag for this exact reason. Oh, and the annoying "slipping" is gone! I will never buy another wipperman product after this experience.
broklyn20 Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Tak, jeśli jest odwrotnie spięta to skacze, skacze też używana spinka na nowym napędzie, po za tym prze 2 lub 3 sezony używania nie rozpięła się ani razu mimo że dość często sam ją rozpinałem
AntyIdiota Napisano 5 Listopada 2014 Autor Napisano 5 Listopada 2014 Tak, jeśli jest odwrotnie spięta to skacze, skacze też używana spinka na nowym napędzie, po za tym prze 2 lub 3 sezony używania nie rozpięła się ani razu mimo że dość często sam ją rozpinałem Broklyn20, jakiego łańcucha używałeś z tą spinką? Jakiej firmy?
ishi Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Mam wprawdzie napęd 9rz. (connex 908) ale NIGDY nie miałem przytaczanych problemów z spinką. Oczywiście jak pisali przedmówcy musi być ona poprawnie założona
AntyIdiota Napisano 5 Listopada 2014 Autor Napisano 5 Listopada 2014 Czy ktoś używa jej wraz z łańcuchem Shimano 10 rzędowym?
miskov17 Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Używam jej z wieloma łańcuchami Shimano - zarówno szosa jak i MTB, trafiały się też jakieś KMC. Nigdy żadnych problemów, rozpina się elegancko.
broklyn20 Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 Używałem z łańcuchami Ultegra, SLX, XT.
mklos1 Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 A to ciekawostka... Używam Connex'ów 10sp i 9sp. Spinki zakładam jak popadnie i jeszcze żadna mi się nie rozpięła. Ale ja akurat mam srebrne, ale różnic w konstrukcji nie widzę za bardzo. Spinka nie rozpina się łatwo. Nawet, gdyby była luźna to przypadkowe ułożenie łańcucha w pozycji umożliwiającej jej rozpięcie jest mało prawdopodobne.
rzezniol Napisano 5 Listopada 2014 Napisano 5 Listopada 2014 @@mklos1, potwierdziłem rozpinanie i przeskakiwanie odwrotnie założonej spinki organoleptycznie w napędzie 9sp. Chyba że jesteś "mało statystyczny" i za każdym razem jakimś cudem masz ją założoną poprawnie . Jak dla mnie ta spinka ma jedna wadę ... cena. Pozdro
AntyIdiota Napisano 5 Listopada 2014 Autor Napisano 5 Listopada 2014 Ok, dzięki, więc zaryzykuję. O tyle boję się zerwania łańcucha, bo w życiu zerwał mi się chyba tylko raz... ale "porządnie".
mklos1 Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 @@rzezniol, Agresywnie nie jeżdżę, ale łańcuch majta mi się godnie, bo sprężynę przerzutce mam słabą. Jeżdżę na nich od czerwca, więc prawdopodobieństwo, że je zakładam poprawnie = 0, bo łańcuch zmieniam średnio co 2 tygodnie.
rzezniol Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 @@mklos1, zapytam jeszcze o konfigurację napędu ... Przy najmniejszej zębatce na kasecie 12z może efekt przeskakiwania już nie wystąpić. Spinka trochę odbiega kształtem od zwykłego ogniwa i przy zębatce 11z opiera się o kołnierz nakrętki albo o wewnętrzny kołnierz tej zębatki i wtedy przeskakuje. Rozpięcie możliwe jest chyba tylko na zębatkach korby ... przynajmniej mi się tak zdarzyło przy tym jedynym razie odwrotnie zapiętej spinki. Pozdro
mklos1 Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Mam dwie konfiguracje: - 10sp: łańcuch 10S0, kaseta Tiagra 12-28, przerzutka RD-T670 i korba FC-M361. - 9sp: łańcuch 900, kaseta HG-80 11-32, RD-M591 i korba FC-M430. Może przeskakiwać powiadasz... Przeskakuje tak, że koronka 11T nie nadaje się do użytku. Ale to pół biedy. Łańcuch ma odwrotną konstrukcję niż shimanowski HG. Piny są szersze niż oczka. Kiedyś to pomierzyłem. Mój Connex 900 na pinie ma 6.6mm, na oczku 6.2mm. Dla porównania pomierzyłem CN-7701 (9-rzędowy Dura Ace). Na pinie 6.3mm, na oczku 6.7mm. Skutkiem tego mam problemy z doregulowaniem przerzutki. Układ jest wrażliwy na brud i wszelkie inne linkowe czy przerzutowe niedoskonałości. Na szczęście w 10-rzędowym napędzie tego nie mam. Nigdy więcej Connex'ów.
Rulez Napisano 6 Listopada 2014 Napisano 6 Listopada 2014 Ja tam dodam trochę dziegciu do tej beczki miodu, co prawda w napędzie 9 rzędowym, ale poprawnie zapięta spinka Connex nie raz mi, i nie tylko mi się rozpięła, kilka razy nastąpiło też zerwanie takiej spinki używanej w łańcuchu i założonej na nowy . Oczywiście źle zapięta spinka Connex pod obciążeniem przeskakuje ...
mklos1 Napisano 7 Listopada 2014 Napisano 7 Listopada 2014 Pierwsze co, to kombinowałem z kierunkiem spinki... Bez skutku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.