Skocz do zawartości

[hamulce] czy opłaca się kupic hamulce LX BR-M570?

Sixer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

lepiej poczekac troche czasu i na tarcze dozbierać , bardziej bedziez z tarcz zadowolony niz z najlepszej Vki

Napisano

Aha dzięki pozbieram jednak na tarcze. Wszyscy mi tak mówili, lecz chciałem się upewnić od fachowców. :D

Napisano

a ja jednak polecam tarcze, od tygodnia mam moje wymarzone hayesy hfx-9 i jestem baaaardzo zadowolony:)

pozdro

Napisano
lepiej poczekac troche czasu i na tarcze dozbierać , bardziej bedziez z tarcz zadowolony niz z najlepszej Vki
Aha dzięki pozbieram jednak na tarcze. Wszyscy mi tak mówili, lecz chciałem się upewnić od fachowców

To była faktycznie bardzo fachowa wypowiedź, po której zdecydowanie trzeba odrzucić v-ki na rzecz tarczówek... ;)

W swojej fachowej wypowiedzi kolega naziel nie wspomniał, że do zakupu tarczówek musisz dorzucić przy okazji wymianę koła ;) (ostatecznie tylko piastę i szprychy, obręcz od biedy może zostać). Najtańszy w miarę działający hamulec tarczowy mechaniczny to koszt ok 180zł, piasta ok 100zł, szprychy 32zł. Razem ok 300zł + zaplecenie 30zł i ewentualnie nowa obręcz pod tarcze ok 80zł. Razem 400zł ;)

Odnośnie v-ki LX z równoległym prowadzeniem to raczej nie polecam... Dostaje dość szybko luzów i zaczyna dzwonić. Miałem takie ponad pół roku i zaczeły mnie tak denerwować, że wymieniłem na Sram 7.0. Tych również nie polecam... Najlepszą v-ką w podobnej cenie jest wg mnie teraz Avid SD7.

Napisano

fakt , zmiana koła z tym się również wiąże, ale

kupienie troche lepszych vek nie zawsze można zauważyć różnice. Kupno tarczówek mechanicznych , hydraulicznych ( w moim przypadku używki hyd. Julie za 200zł z tarcza ) różnica jest drastyczna. Co do reszty to np. rawke mavic na gieldzie znalazłem za 40 zł (stan jak nówka) co do piast to ceny między 80-100zł + sprychowanie w rowerowym 20zł ( w Legnicy tyle kosztuje ) co do szprych moze się uda stare założyć , jak nie to 32 lub 36 zł do wydania a nyple to grosze kosztuja. Troche trzeba wydać na upgrade sprzętu ale co za to się dostaje ? super koła + najlepsze hamowanie bez problemów

Napisano

I znowu się przyczepię :)

Używki Julki dostałeś bardzo tanio. Tak więc była to okazja. Obręcz Mavica używana za 40zł, piasta pod tarczę za 80-100zł i najtańsze szprychy to wg Ciebie "super koła + najlepsze hamowanie"? No sorry... :)

Nie upieram się przy tym, czy tarczówki są lepsze czy nie. Trzeba się zastanowić czy przede wszystkim są nam potrzebne tarcze, czy jest sens takiej modernizacji roweru, itp. Dobra v-ka potrafi zatrzymać rower naprawdę w miejscu, jest lżejsza i tańsza w eksploatacji od tarczówki. Tarcza jest lepsza w złych warunkach pogodowych i ma większą moc. Pytanie teraz czy takiej mocy potrzebujemy i czy aż tak często jeździmy w trudnych warunkach pogodowych :)

Napisano

Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku :) Pomyśle nad Avidem

Napisano

Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku ;) Pomyśle nad Avidem

Kupilem w listopadzie 2005 komplet hampli LX BR-M570, przejechałem na nich ponad 3k km i powiem ci że nic mi nie dzwoni podczas jazdy i niebedzie dzwoniło jeszcze długo.

luzy na mechanizmie równoległego prowadzenia są bardzo małe i niepowiększają sie.

Jestem z nich zadowolony hamują bardzo przyzwoicie, teraz mam zamiar zmienic klocki na jakieś z szufladkami

i bedzie git

Napisano

Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku :) Pomyśle nad Avidem

Żbik mówił o modelu z 2004 roku z równoległym prowadzeniem. Model 2006 już takowego nie posiada. Hamulce wg. mnie są bardzo dobre. Tym bardziej za taką cenę - nawet model 2004, bo nie sądzę aby pojawiło się jakieś dzwonienie. Mam takie i sobie je chwalę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...