Sixer Napisano 10 Lipca 2006 Napisano 10 Lipca 2006 Witam! Mam zamiar kupić sobie takie hamulce http://allegro.pl/item114825190_hamulce_de...lx_shimano.html Chyba się opłaca co nie?? za 44,50 zł Chyba, żę macie coś innego do zaprezentowania. Z góry THX
naziel Napisano 10 Lipca 2006 Napisano 10 Lipca 2006 lepiej poczekac troche czasu i na tarcze dozbierać , bardziej bedziez z tarcz zadowolony niz z najlepszej Vki
Sixer Napisano 10 Lipca 2006 Autor Napisano 10 Lipca 2006 Aha dzięki pozbieram jednak na tarcze. Wszyscy mi tak mówili, lecz chciałem się upewnić od fachowców.
Chomik XC Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 mam i nie narzekam, tylko wez sobie te z rocznika 2005-2006 sa lzejsze o ponad 100g
goly33 Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 a ja jednak polecam tarcze, od tygodnia mam moje wymarzone hayesy hfx-9 i jestem baaaardzo zadowolony:) pozdro
Żbik Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 lepiej poczekac troche czasu i na tarcze dozbierać , bardziej bedziez z tarcz zadowolony niz z najlepszej Vki Aha dzięki pozbieram jednak na tarcze. Wszyscy mi tak mówili, lecz chciałem się upewnić od fachowców To była faktycznie bardzo fachowa wypowiedź, po której zdecydowanie trzeba odrzucić v-ki na rzecz tarczówek... W swojej fachowej wypowiedzi kolega naziel nie wspomniał, że do zakupu tarczówek musisz dorzucić przy okazji wymianę koła (ostatecznie tylko piastę i szprychy, obręcz od biedy może zostać). Najtańszy w miarę działający hamulec tarczowy mechaniczny to koszt ok 180zł, piasta ok 100zł, szprychy 32zł. Razem ok 300zł + zaplecenie 30zł i ewentualnie nowa obręcz pod tarcze ok 80zł. Razem 400zł Odnośnie v-ki LX z równoległym prowadzeniem to raczej nie polecam... Dostaje dość szybko luzów i zaczyna dzwonić. Miałem takie ponad pół roku i zaczeły mnie tak denerwować, że wymieniłem na Sram 7.0. Tych również nie polecam... Najlepszą v-ką w podobnej cenie jest wg mnie teraz Avid SD7.
naziel Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 fakt , zmiana koła z tym się również wiąże, ale kupienie troche lepszych vek nie zawsze można zauważyć różnice. Kupno tarczówek mechanicznych , hydraulicznych ( w moim przypadku używki hyd. Julie za 200zł z tarcza ) różnica jest drastyczna. Co do reszty to np. rawke mavic na gieldzie znalazłem za 40 zł (stan jak nówka) co do piast to ceny między 80-100zł + sprychowanie w rowerowym 20zł ( w Legnicy tyle kosztuje ) co do szprych moze się uda stare założyć , jak nie to 32 lub 36 zł do wydania a nyple to grosze kosztuja. Troche trzeba wydać na upgrade sprzętu ale co za to się dostaje ? super koła + najlepsze hamowanie bez problemów
Żbik Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 I znowu się przyczepię Używki Julki dostałeś bardzo tanio. Tak więc była to okazja. Obręcz Mavica używana za 40zł, piasta pod tarczę za 80-100zł i najtańsze szprychy to wg Ciebie "super koła + najlepsze hamowanie"? No sorry... Nie upieram się przy tym, czy tarczówki są lepsze czy nie. Trzeba się zastanowić czy przede wszystkim są nam potrzebne tarcze, czy jest sens takiej modernizacji roweru, itp. Dobra v-ka potrafi zatrzymać rower naprawdę w miejscu, jest lżejsza i tańsza w eksploatacji od tarczówki. Tarcza jest lepsza w złych warunkach pogodowych i ma większą moc. Pytanie teraz czy takiej mocy potrzebujemy i czy aż tak często jeździmy w trudnych warunkach pogodowych
Wawrus Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 Nigdy nie mialem tych "fałek" ale slyszalem że hamują jak "żylety".Więc chyba dobrze....
GrizLLy Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku Pomyśle nad Avidem
lis Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku Pomyśle nad Avidem Kupilem w listopadzie 2005 komplet hampli LX BR-M570, przejechałem na nich ponad 3k km i powiem ci że nic mi nie dzwoni podczas jazdy i niebedzie dzwoniło jeszcze długo. luzy na mechanizmie równoległego prowadzenia są bardzo małe i niepowiększają sie. Jestem z nich zadowolony hamują bardzo przyzwoicie, teraz mam zamiar zmienic klocki na jakieś z szufladkami i bedzie git
orlenplock Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 Chciałem kupić właśnie takie ale po przeczytaniu wypowiedzi Żbik`a nie kupie nie chcem by coś mi dzwoniło zp owodu luzów po pół roku Pomyśle nad Avidem Żbik mówił o modelu z 2004 roku z równoległym prowadzeniem. Model 2006 już takowego nie posiada. Hamulce wg. mnie są bardzo dobre. Tym bardziej za taką cenę - nawet model 2004, bo nie sądzę aby pojawiło się jakieś dzwonienie. Mam takie i sobie je chwalę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.