krizual Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Witam Proszę o doradzenie mi dobrego roweru MTB. Koła 26 bądź 29, liczy się osprzęt. Rama od 19 do 22". W gre wchodzą używki. Wypatrzyłem pare na ukcjach co o nich sądzicie? http://allegro.pl/cube-ltd-pro-29er-stan-idealny-zapraszam-sz-n-i4667151290.html http://allegro.pl/8rower-kross-b7-2014-m-stan-idealny-i4675044487.html http://allegro.pl/giant-mtb-i4662396066.html http://allegro.pl/cube-ltd-roz-22-zobacz-wartoo-i4675257599.html http://olx.pl/oferta/zamiana-cube-ltd-race-2012-fox-xt-hydraulika-opony-szosowe-i-terenowe-CID767-ID769hz.html#d130cb8c02 Bardzo Was proszę o pomoc Pozdrawiam
CzikO Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Do mnie przemawia ten Giant. Sam bym sobie go wziął jak bym miał fundusz
krizual Napisano 6 Października 2014 Autor Napisano 6 Października 2014 W jakim sensie przemawia? Osprzętowo czy jak? Mi właśnie bardziej się podobają te cube ltd, ale pytam się Was o opinie ;D
CzikO Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 O ile przyjmiemy że wszystkie te rowery mają osprzęt w podobnej kondycji to myślę że giant wychodzi tu bardzo fajnie. Ma ostrzejszą geometrię, przerzutki amerykańców sam bym chciał wypróbować bo podobno też fajnie działają. Amorek, i reszta wyposażenia też niczego sobie.
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Rozumiem czyli z nich najlepiej wypada giant. Powiedz mi jak on ma sie w porownaniu do tego cube za 2100zl, co jest lepsze a co gorsze. Znalazlem jeszcze takie nowe rowery, co o nich sadzicie: allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-wyprzedaz-i4662702722.html?no-rwd=1#tabsContent allegro.pl/rower-mtb-27-5-cross-traction-xt-ham-hyd-rock-shox-i4653188810.html
CzikO Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Te co podałeś teraz jak dla mnie całkowicie odpadają. Mają kiepski osprzęt ( acera, alivio, xct :/) i jakoś mało znane firmy. Może ktoś Ci o nich powie coś więcej pod względem producenta. Co do gianta przyjmując że jest w b. dobrej kondycji ( co nie można stwierdzić jednoznacznie przez fotografię) ma wysokiej klasy komponenty, koła, hamulce, amortyzator, przerzutki i jest stosunkowo młody z 2013 roku. Najważniejsze to przy zakupie przymierzyć, przejechać się i wziąć jeszcze ze sobą osobę która się dobrze zna i wie co sprawdzić. Cube też prezentuje się ok ale widać że trochę był męczony. Jeśli pakujesz się w używany to tylko odbiór osobisty żeby ktoś nie sprzedał ci bubla.
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Dzieki, Twoja opinia jest bardzo przydatna. Moze znasz jeszcze jakies ciekawe oferty? Moglby sie ktos jeszcze wypowiedziec?
olek19 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Witam Proszę o doradzenie mi dobrego roweru MTB. Koła 26 bądź 29, liczy się osprzęt. Rama od 19 do 22". W gre wchodzą używki. Wypatrzyłem pare na ukcjach co o nich sądzicie? http://allegro.pl/cube-ltd-pro-29er-stan-idealny-zapraszam-sz-n-i4667151290.html http://allegro.pl/8rower-kross-b7-2014-m-stan-idealny-i4675044487.html http://allegro.pl/giant-mtb-i4662396066.html http://allegro.pl/cube-ltd-roz-22-zobacz-wartoo-i4675257599.html http://olx.pl/oferta/zamiana-cube-ltd-race-2012-fox-xt-hydraulika-opony-szosowe-i-terenowe-CID767-ID769hz.html#d130cb8c02 Bardzo Was proszę o pomoc Pozdrawiam powiem Ci że masz trochę rozrzut........... i jeśli chodzi o rozmiar bo tak dla przykładu koło 26 i rama 21-22 na wzrost 185 będą ok ale przy kołach 29 to przy wzroście 185 to rama 19 max 20 cali, i jeśli chodzi o ceny bo nie da się tego porównać całkowicie inne ceny są na rowery 29 które są nowością na rynku a co innego rowery na kołach 26 które większość firm wycofuje z kolekcji a dotychczasowi użytkownicy sprzedają aby kupić coś w nowym rozmiarze czy to 29 czy 27,5 także po pierwsze zdecyduje się na jeden rozmiar koła i dopiero zacznij szukać co możesz kupić w swoim budżecie, ja polecam 29 bo jakby nie patrzeć 26 odchodzi do lamusa z wielu względów ale o tym to już tu wypracowania napisali także nie ma co się powtarzać i tak po drugie te używki co to wrzuciłeś to tak połowa pochodzi od handlarzy i tu bym zastanowił się nie tylko nad ich stanem ale i legalnością bo wiadomo że zachodni sąsiad jest bogatszy ale czy aż tak od razu roczny czy 2 letni rower sprzedaje ? a Ci co sprzedają te rowery kupują też od 2 czy 3 pośrednika także pewnie sami do końca nie wiedzą czy są kradzione czy nie a tak oceniając to ten pierwszy CUBE jest fajny brak mu tylko tapperowanej główki ramy przez co za jakieś 5 czy il lat ciężko będzie dostać do niego widelec, ten GIANT jest strasznie wyjechany widać to po przednich blatach tam już połowy zębów nie ma myślę że z 500-700 zł musiałbyć w niego doinwestować żeby to jeździło ale i jak zaczniesz ostrzej jeździć to też coś jeszcze dojdzie, KROSS jest świeży i mimo że nie lubie tej firmy jak większość forumowiczów to wydaje się być fajną opcją ale przekracz twój budżet o jakieś 300-400 zł, ten cube z olx to nie wiem czy to jest na 26 czy 29 także nie będę się wypowiadał a ten z allegro jest dobry osprzętowo i wygląda świeżo (nie jak te giant) ale to jest tylko koło 26 a ja kupując dziś rower MTB nie pchałbym się w ten rozmiar Rozumiem czyli z nich najlepiej wypada giant. Powiedz mi jak on ma sie w porownaniu do tego cube za 2100zl, co jest lepsze a co gorsze. Znalazlem jeszcze takie nowe rowery, co o nich sadzicie: allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-wyprzedaz-i4662702722.html?no-rwd=1#tabsContent allegro.pl/rower-mtb-27-5-cross-traction-xt-ham-hyd-rock-shox-i4653188810.html ten Traction to poza tym XT z tytuł nie grzeszy osprzętem choć w tej cenie jak na nowy rower to i tak nie jest zły, SILVERBACK SOLA jest dość często polecanym przeze mnie rowerem bo jak widać stosunek ceny do jakości i osprzęt jest naprawdę dobry przede wszystkim rozwojowa rama bo z tapperowaną główką widelca oraz powietrznym widelec czynią z tego roweru naprawdę dobrą ofertę może mix deore z acera nie jest szczytem możliwość ale w tej cenie i tak nic lepszego przy nowym rowerze nie dostaniesz a zapewne dobrze zestrojone będą funkcjonować o wiele lepiej niż zurzyty XTR czyli tak reasumując bo zapomniałem dodać że ja poleciłbym zakup nowego roweru z tych co podałeś to właśnie tego SILVERA SOLA 4 za zoszczędzone siano będziesz mógł kupić akcesoria na jesień bo jeszcze z 2 miechy jazdy zostało a tu bez dobrego stroju można zmarznąć mimo że ładnie świeci słońce
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Wielkie dzieki za odpowiedz. Co do kol to jak dla mnie az tak duzej roznicy rozmiar nie robi. Na tych i na tych dobrze mi sie jezdzi, na wiekszych troche szybciej, na mniejszych bardziej zwrotnie. Co do gianta, gosciu powiedzial ze moze troche zejsc z ceny, mowi ze rama jest w stanie idealnym a reszta w bardzo dobrym/dobrym. Nad nim sie wlasnie zaczalem zastanawiac, tylko nie wiem co wedlug Cb jest w nim do wymiany. Co do nowych, oczywiscie rowniez je rozwazam ale jak uzywane spotykam z duzo lepszym osprzetem. Nie jestem pewien co wybrac, ten giant jest calkiem ladny, ma dobry osprzet, za to ten silverback jest nowy, MOZE przyszlosciowy ale srednio wyglada i nie wiem czy ten osprzet jest na tyle dobry by siw go oplacalo. Co sadzicie?
CzikO Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Ocenę Gianta musimy pozostawić Tobie. Niestety z fotografii nie można za wiele wywnioskować. Tylko oględziny powiedzą jaki jest faktyczny stan.
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Rozumiem stan mam samemu ocenic, ale czy pod wzgledem sepcyfikacji jest oplacalny? A oprocz tego silverbacka znasz jeszcze jakies oplacalne rowery?
olek19 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 ten rower ma do wymiany napęd spójrz na 3 zdjęcie i stan uzębienia;) tego mechanizmu korbowego porównaj sobie ostrość zębów na największej średniej i najmniejszym blacie, fakt że niektóre zęby są przycięte żeby łańcuch mógł między tymi blatami przeskakiwać ale no nie wszystkie jak na największej, jedyne pocieszenie dla Ciebie to to że przy XTR możesz wymienić tylko same blaty, druga sprawa to ten napęd w tym rowerze nie jest oryginalny w tak wysokich grupach jak SHIMANO XTR czy SRAM X0 czy X9 nie miesza się japończyka z amerykańcem bo to na pewno nie hula jak trzeba zresztą te modele sram X0 i X9 to na pewno nie są z 2013 roku raczej 2010, zresztą cały rower tez mi wygląda na model z 2010-2011 kolekcji tak ogólnie to to jest składak nie seryjny rower tarcze XT a zaciski DEORE takiego mixu też raczej producenci nie robią zresztą DEORE ma klocki żywiczne i do nich stosuje się inne tarcze niż do klocków metalicznych do których są te tarcze z XT obręcz MAVIC szprychy DT SWISS piasta NOVATEC też potwierdza to że to własny twór, peryferie RITCHEYa są spoko ale też nie były w tym rowerze gdy opuszczał fabrykę i wiele wiele takich jeszcze tematów można by wyciągnąć także krizual ten rower nie jest wart tego siana daj sobie z nim spokój bo się na nim przejedziesz jak nie umiesz sam szukać tanich części i grzebać przy rowerze to zostawisz drugie tyle w serwisie
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Gosciu napisal mi tak: Rama nie ma zadnych odpryskow na korbie sa tylko przetarcia od butow dokumenty mam thlko na rame reszte kupowalem osobno ake stan roweru jest bardzo dobry ostatni rok jedzdzilem tylko do pracy 3 km dorobilem sie 2 pociech i nie mialem czasu na dluzsze wypady i musze go sprzedac ze wzgledow finansiwych a kosztowal mnie ok 8000 tys. Zł Gosciu wyslal tez pare dodatkowych zdjec ale nie wiem jak je Wam tu wyslac. Skoro mowisz ze sie go nie oplaca to sobie go chyba odpuszcze. Są jakieś inne ciekawe propozycje do 2500zl oprocz sola 4?
beskid Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Już Ci namieszano, że się nie opłaca i to łykasz. Rower zadbany nie tyrany jak widzę mocno. Osprzęt bardzo wysokiej klasy i amor również. Jak sprzedający jest uczciwy to kwota za ten rower jest śmiesznie mała. Korba w bardzo dobrym stanie, osprzęt się miesza to samo z hamulcami. Że składak to coś złego?? Jak dla mnie nawet lepiej bo być może składał to z głową.
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 To kurde oplaca sie w koncu czy nie? Juz bylem prawie przekonany co do niego ale olek19 mnie odwiodl od tego pomyslu. Ty za to mowisz ze sie oplaca. Nie wiem kogo sluchac, sam na tyle sie nie znam ale nie wyglada mi na bardzo zajezdzonego.
CzikO Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Też chciałem powiedzieć że składanie to nic złego :/ sam składałem swój rower od zera i nie mogę narzekać. A przynajmniej wiadomo że starał się coś przy nim robić i nie katował aż się rozpadnie. Tak jak wcześniej pisałem stan faktyczny okaże się na miejscu. Oczywiście że napęd nie jest nówka sztuka ale z pewnością ma przed sobą jeszcze sporo kilometrów jak współpracuje razem ze sobą od początku.
beskid Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Juz bylem prawie przekonany co do niego ale olek19 mnie odwiodl od tego pomyslu. Ty za to mowisz ze sie oplaca. Nie wiem kogo sluchac, sam na tyle sie nie znam ale nie wyglada mi na bardzo zajezdzonego. Nie mogę się zgodzić absolutnie z tymi zarzutami. Są z d... wzięte i tyle. Liczy się stan techniczny i dlatego napisałem o uczciwym sprzedawcy. Tak w ogóle to masz kogoś kto zrobi Ci serwis ot choćby tej Reby?? Rower kupujesz do rekreacji czy coś z mocniejszym zacięciem??
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Kupuję go do rekreacji. Czy mam u siebie jakiś serwis? Wątpie, musiałbym poszukać. Pare dodatkowych zdjęć od sprzedającego http://imgur.com/cgx6pDO,QPYPwLF,yMZT9ke,dABT97s,zlAsELY
beskid Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Bez serwisu daj sobie spokój. Do nawet mocnej rekreacji też go nie potrzebujesz. Dorzuć troszkę funduszy i kup nowy. Za 3k można dostać wystarczającą ofertę. Romet cen nie zmienił jak widzę i ma bardzo ciekawą ofertę.
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Czyli dlatego że nie mam w pobliżu serwisu mam go nie kupować, czy jak? Tyle że dołożyć na razie nie mam z czego, moja granica to 2500zł, a szukam w tej kwocie jak najlepszej propozycji i wydawało mi się że ten giant będzie najlepszą.
beskid Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 To rower na wysokiej klasy osprzęcie i nie da się tutaj szkłem tyłka utrzeć jak w jakimś nie umniejszajac Altusie. Być może coś trzeba będzie po kilku km poprawić, wymienić bo z używanymi tak bywa. Ko to zrobi?? Serwis tej Reby jest w zasadzie konieczny od zaraz bo jak olejesz sprawę to zniszczysz świetny wideł. I najważniejsze na nie. Nie kupuje się tej klasy roweru a już używanego zwłaszcza ze sztywnym budżetem. Tak to nie działa. Kupisz nowy to jest gwarancja na jakichś czas. Pali Ci się z zakupem?? Jak nie to dozbieraj do tych 3k i kup nowy. Tu masz takiego Rameta http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-20-1-0-wys-0-i4637294568.html
krizual Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 No rozumiem, wielkie dzieki za doradzenie, tego rometa sie oplaca w tdj cenie rozumiem?
modrzew Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 To kurde oplaca sie w koncu czy nie? Juz bylem prawie przekonany co do niego ale olek19 mnie odwiodl od tego pomyslu. Ty za to mowisz ze sie oplaca. Nie wiem kogo sluchac, sam na tyle sie nie znam ale nie wyglada mi na bardzo zajezdzonego.Nie traktuj postów olka 100% poważnie Przeważnie składają się z 3 stałych punktów: - uwaga, że producenci odeszli od kół 26" (tak, jest to prawda, co nie znaczy ze nagle takie rowery do niczego się nie nadają, a części do nich uległy natychmiastowej dezintegracji) - WSZYSCY sprzedają 26" żeby przejść na 27,5/29" (dowodem na to miała być ogromna liczba ofert z 26" względem tych z 27,5/29” - na logikę jak jakiś standard produkuje się xx lat a inny na poważnie od może 2-3 to których ofert będzie więcej?) - polecenie silverbacka (bo kolega kupił) Teraz jeszcze poleciał z tym napędem, co się go nie miesza, bo nie działa. IMHO Beskid dobrze radzi, jak nie czujesz się pewnie to może lepiej nabyć skromniejszy ale nowy rower, z gwarancją, itp. A ta rekreacyjna jazda to na czym ma polegać, bo może nawet MTB nie będzie potrzebny?
krizual Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 Obok siebie mam spory las, zawsze się tam wybierałem na szybkie przejażdżki, a w wakacje często jeżdże w góry i nie wyobrażam obie innego roweru niż MTB ;p Gosciu napisal mi ze amor oddawal do serwisu u siebie 2 razy w roku. Wiec chyba oddanie go od razu po kupnie bie byloby konieczne.
MariuszXXX Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Za 2.5 tyś jest to bardzo dobra propozycja, rower wygląda na zadbany. Myślę, że ewentualnych regulacji mógłbyś dokonać sam, a amortyzator możesz oddać do serwisu przed nowym sezonem. Domyślam się, że w tym roku i tak już za dużo nie pojeździsz. Poproś o zdjęcia napędu, najlepiej z przymiarem do łańcucha. Do tego używany rower będzie dużo lżejszy niż nowy za tą samą kwotę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.