Skocz do zawartości

[usterka napędu] skaczący łańcuch

yarad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Doświadczyłem ostatnio nieznanej usterki. W czasie jazdy, w fazie swobodnego toczenia rozpędzonego roweru (bez obracania pedałów), dochodziło do gwałtownych "targnięć" wózka przerzutki, wtedy łańcuch tracił napięcie, skacząc chaotycznie, zachodziła obawa, że spadnie. Aby temu zapobiec należało zacząć kręcić pedałami. Tylko nie wiem co było pierwsze, czy samoistny ruch prowadnika przerzutki, czy to łańcuch się gdzieś blokował...

Rower przez tydzień stał nieużywany, nie wykluczam, że łańcuch wymagał przesmarowania (od poprzedniego przejechał 150-200 km, dużo po leśnych ścieżkach) i gdzieś się zacinał. Napęd to kaseta Alivio oraz łańcuch PC850, w niedawnej opinii serwisu (przegląd miesiąc temu) na ukończeniu (ale łańcuch na razie przeskakuje sporadycznie). Usłyszałem też opinię, że może mam niedokręconą kasetę i stąd moja obawa, że to coś poważniejszego. Wydaje się, że w dalszej części przejażdżki rower się rozjeździł i objawy ustały, ale nie mam pewności, czy bez jakiejś regulacji kłopot nie wróci.

Może ktoś potrafi zidentyfikować przyczynę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...