Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana SORA 8 speed na 105 lub Ultegra

oSAend

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w moim rowerze posiadam napęd SORA 2x8 speed. Wydziałem w promocji całe groupsety 105 lub Ultegra.

Myślałem o wymianie na 10 lub 11 biegów tylko czy mi to wejdzie do mojego roweru CARRERA Virtuoso 2014? Ceny są kuszące! Nawet 50% zniżki :) Dlatego myślę o zmianie...

Napisano

Dlaczego miałoby nie wejść. Kupujesz całą grupę, więc zostaje ci tylko rama... Tylko czasem przerzutki przedniej na hak sobie nie kup, bo masz mocowanie na obejmę.

Napisano

Wolałem zapytać wcześniej :)

Skoro rozmiar jest ten sam to chyba na razie kupię tylko: klamkomanetki, kaseta tył, tryby przód i przerzutka przód tył... Raczej kupię 105... chociaż Ultergra też fajna sprawa :)

Napisano

Nie kupuj 2x11 ultegra czy 105 bo nie zamontujesz kasety na bębenku koła. 

Kompatybilna z kołem na którym była zamontowana sora 8sp jest grupa 105/ultegra 2x10.

W przypadku wyboru tych komponentów weź grupę 105, korbę do tego ultegra.

Jeśli będziesz chciał 2x11 musisz kupić koła w wersji z bębenkiem do takiej grupy lub kupić bębenek do obecnej piasty.  Producenci markowych kół oferują bębenki - nie są one szersze od obecnych 10tek, mają węższy kołnierz po lewej. 

Napisano

Takie promocje idzie znaleźć w Londynie :)

tobo, no tak myślałem, że przy zmianie na 11 będę musiał zmienić piastę z tyłu...

Napisano

Jeśli chcesz wymieniać piastę to weź 105tkę 2x11, jest tańsza a funkcjonalnością nie ustępuje ultegrze 2x11. Lekkość działania jest o wiele wyższa niż starszych grup. 

Napisano

Właśnie o 105/11 myślę :)

Muszę jeszcze się tylko dowiedzieć gdzie jest jaka średnica :) i powoli robię customa :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...