kuku83 Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 Cześć Gdy zaczynam pedałować korba luźno się obraca tak mniej więcej 1/4 obrotu korby, nie wiem czy wymaga to natychmiastowego serwisu i ewentualnie co może powodować opisany problem ??? Dodam że podczas pedałowania nie ma już żadnych luzów, korba również nie ma luzów, więc wydaję mi się że oprócz tego luźnego obrotu korby wszystko jest o.k. Sprawdziłem z ciekawości na innych rowerach jak to jest i w inych też ten luz występuję, tylko zdecydowanie mniejszy. Z góry dzięki za pomoc.
ugupu Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 To nie suport tylko bębenek. Tak może być albo kiedy bębenek podłej konstrukcji albo kiedy któraś z zapadek się zawiesi.
kuku83 Napisano 14 Września 2014 Autor Napisano 14 Września 2014 Dzięki Ugupu. A możecie napisać, czy wymiana tego bębenka jest kosztowna i skomplikowana ??? Pytam ponieważ mam niedaleko sklep Decathlon i jest tam również serwis, ale wiadomo jakość usług nie jest na najwyższym poziomie, ale jeśli wymiana takiego bębenka nie jest trudna, to powierzyłbym im rower do wykonania tej naprawy.
tobo Napisano 14 Września 2014 Napisano 14 Września 2014 Przede wszystkim muszą mieć dostęp do takiej części. Po drugie mieć narzędzia do serwisu, imbus 10/11 mm do odkręcenia bębenka, klucze do konusów.
kuku83 Napisano 15 Września 2014 Autor Napisano 15 Września 2014 Chciałbym trochę dokładniej opisać problem, bo przyznaję że źle nazwałem temat, ponieważ korba nie obraca się luźno podczas pedałowania i nie jest tak że raz załapie a raz nie, tylko dokładnie to chodziło mi o to, że korba lużno się obraca przed rozpoczęciem pedałowania, podczas samego pedałowania jest o.k. Troszkę zamotałem, ale myślę że teraz już wiadomo w czym rzecz ??? Jeśli to na 100% wina tego "bębenka", to możeie napisać jak to fachowo się nazywa i gdzie mógłbym taki "bębenek" zakupić, nie wiem czy jest wiele firm produkujących, ale chciałbym coś naprawdę dobrego jakościowo.
Fenthin Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 Firm produkujących bębenki jest dokładnie tyle, ile firm produkujących piasty. To nie jest uniwersalny element, a dopasowany do konkretnych modeli tylnych piast. Zamiast od razu kupować nowy bębenek może jednak lepiej zajrzeć do środka aktualnego.
tobo Napisano 15 Września 2014 Napisano 15 Września 2014 gdzie mógłbym taki "bębenek" zakupić, nie wiem czy jest wiele firm produkujących, ale chciałbym coś naprawdę dobrego jakościowo. Bębenki do wielu modeli piast różnych producentów robią duzi producenci komponentów - Formula, Joytech, Novatec. Ten sam bębenek czy pozostałe bebechy piasty można znaleźć w piastach z logo wielu producentów części czy rowerów. Nie zmienia to faktu że by nabyć nowy bębenek trzeba zobaczyć stary - wymontowany z piasty tak by mocowanie do korpusu było widoczne. Jeśli masz dany model piasty to nie możesz kupić do niego "lepszego" bębenka. Możesz nabyć nowy i ewentualnie prewencyjnie otworzyć, dać lepszy smar itd. Jeśli chodzi o piasty w rowerze który masz w galerii - to posiada on piasty Shimano, pozostaje kupić bębenek Shimano kompatybilny z tą piastą (lepiej pokazać sprzedawcy jaki to jest, bo Shimano ma bębenków kilka różnych). Jeśli jakość piasty Ci nie pasuje - wymiana na inną i przeplecenie koła. Bębenek do piasty 525 to koszt na allegro 65 zł, gdybam że do rm 66 koszt będzie podobny. Do tego trzeba być przygotowanym na konieczność wymiany konusów i kulek + serwis piasty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.