Skocz do zawartości

[Kaseta] Zakup nowej kasety

mikk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Muszę się zabrać za wymianę kasety 10 rzędowej i przy okazji łańcucha. Do tej pory jeździłem na Shimano H62 11-34 i łańcuchu HG 54, teraz szukam czegoś nowego. Mój całkowity budżet wynosi 400 zł ale moje pytanie brzmi czy kupując kasetę za ok. 300 zł mogę zyskać coś więcej w stosunku do przedniej niż lepsza waga i wytrzymałość? Jeżdżę właściwie tylko po asfalcie i zależy mi przede wszystkim na szybkości/dynamice. Jeżeli to istotne to korbę mam Shimano T551 48/36/26, tylną przerzutkę zwykłe Deore a przednią XT. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytanie i propozycję odpowiedniego do moich potrzeb zestawienia korba, łańcuch przy uwzględnieniu wspomnianego budżetu.

Dzięki !

Napisano

Co zyskasz kupując lepsza kasetę i łańcuch chyba to że będą dłużej pracowac. Jeżeli masz taki budżet to polecam taką samą kasetę  i do tego dwa łańcuchy campagnolo c10. Najwazniejsze aby łańcuch był trochę twardszego materiału niż kaseta. Gdy będzie odwrotnie miękki łańcuch szybciej zużyje koronki kasety. Nie wiem jaką masz z tyłu przerzutkę, jeśli to nie jest shadow to lepsza na asfalty była kaseta szosowa. Przerzutki shadow ciężko jest je ustawić z kaseta szosową. Ja taki patent zrobiłem w swoim crossie i udało mi się ustawić tylna zmieniarkę ale po długich i mozolnych próbach. Jeżeli korbe masz dobrą to bym jej nie zmieniał.

Napisano

Dzięki za poradę.

Z tyłu shadow więc zgodnie z Twoją wskazówką w szosową nie będę się bawił. Korba jest dobra więc jej nie ruszam. 

Napisano

Jeżdżę właściwie tylko po asfalcie i zależy mi przede wszystkim na szybkości/dynamice.

To może szosową Tiagrę 12-30 lub 12-28 wybierz.

Napisano

Tylko czy w tym przypadku nie bezie problemu, o którym pisał rodszyld69 z wyregulowaniem mojej deore shadow ? 

Napisano

Za cenę 300 zł możesz dostać trzy szosowe 105tki lub tiagry. Zyskasz trzy sztuki i trzy razy większy przebieg niż wydając na kasetę 300 zł :)

Napisano

Shadow- y nie chcą za bardzo współpracować z kasetami szosowymi. Mi się udało wyregulować ale zajełoi mi to dużo czasu. Zwykła przerzutka bez prpblemu działać z w.w. kasetami ale z shadow jest problem.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Biorąc pod uwagę wasze sugestie wole nie ryzykować z kasetą szosową, którą kupię w przyszłości już jak będę inwestował w nowe przerzutki. Podsumowując najlepszą opcją będzie chyba SLX, z tym że 10 rzędówek nie ma w rozmiarze 11-28 tylko najmniej to 11-32 a nie ukrywam, że wolałbym ten mniejszy rozmiar.   

Napisano

Tylko czy w tym przypadku nie bezie problemu, o którym pisał rodszyld69 z wyregulowaniem mojej deore shadow ? 

W pierwszym poście pisałeś że masz zwykłą Deore, to uznałem, ze nie shadow. 

Napisano

Masz rację źle napisałem w pierwszym poście, co sprostowałem w drugim. Zdecyduje się pewnie na tego SLX 11-32, żeby mieć pewność, że nie będę miał problemów z wyregulowaniem przerzutki. Jeszcze ostatnie pytanie czy ten łańcuch Campagnolo c10 będzie ładnie z nią współgrał czy lepiej wziąć jakiś shimanowski?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...