DMN09 Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Witam, Mam zamiar kupić nową korbę i przerzutkę przednią, zastanawiam się czy jak zamienie korbę 42 na 48 zębów to wszystko będzie ok?
mtokg Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Będziesz potrzebował dłuższego łańcucha. No i w czasie jazdy będziesz musiał włożyć więcej siły w kręcenie ;-)
DMN09 Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 A do MTB jaka korba jest lepsza 48 czy może mniej?
mtokg Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 42-32-24 to jest moim zdaniem uniwersalne rozwiązanie. Jeżeli robisz bardzo strome podjazdy to odpowiednio dobierz korbe z mniejszą tarczą dolną, jak pokonujesz szybkie zjazdy wybierz większą tarczę górną
Looser Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 zalezy co rozumiesz przez mtb... bo do mtb takiego typowego to 48 raczej za duzo i nie wykorzystasz tego, a do mtb pt. jezdze po asfalcie/polnych sciezkach czasami zahacze o jakis ciezszy teren, to 48 jest oknoi jeszcze musisz dobrac odpowiednia przerzutke do zebatek w korbie ktora chcesz zastosowac
DMN09 Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 Jak dotąd miałem 42-32-22 i zazwyczaj jeździłem na 3 biegu z przodu i tak 6,7,8 z tyłu i szczerze mówiąc trochę mało mi było dlatego pomyślałem o zmianie na 48... Nowy łańcuch nada się do starej kasety? A na co zwrócić uwagę przy doborze przerzutki?
Looser Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 1. hmmm zgaduj zgadula juz ci mowie ze na stara kasete nowy lancuch ci... b***h please... wloz troche wysilku w poszukiwania a nie czekasz na srebrna tace http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/2. przy doborze przerzutki zwroc uwage na ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/4766-naped-kompatybilnosc-komponentow/ doksztalcaj sie
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2014 Mod Team Napisano 7 Września 2014 Jeżeli nie wiesz jaka różnica będzie między tymi korbami, znaczy nie powinieneś jej wymieniać
DMN09 Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Wiem jaka różnica, tylko nie wiem jak duża...
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2014 Mod Team Napisano 7 Września 2014 A wiec należy zaprząc matematykę do roboty Trzeba policzyć jak wielka będzie różnica. Policz obecne przełożenia w napędzie, następnie zestaw to z korba 48z i będziesz widział. Jeżeli liczby nic ci nie mówią, to po prostu zobacz które przełożenia śa możliwe najbliższe sobie i sie na nich przejedź. To ci względnie pomoże wybrać. Zobaczysz czy będziesz w ogóle używał 3x7-10 (nie wiem ile tam masz) czy max byś wrzucał np 3x5. Z góry mowię ze jak masz wolnobieg 14t, to biorąc korbę 48z, zrobisz mniej więcej dół zakresu napędu kasetowego 42x11.
DMN09 Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Z tyłu mam 8 biegów, najczęściej jeździłem z przodu 3, z tyłu 5-8, albo z przodu 2 tył 7-8, dlatego pomyślałem o zmianie korby na większą. Jak zmienię na 48 lub 44 to muszę także zmienić łańcuch na większy?
tobo Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Korba z blatem 48 ma większe także pozostałe tarcze, więc jeśli obecnie łańcuch jest właściwie dobrany to z nową korbą będzie za krótki. Jeśli łańcuch nie jest zużyty można go wydłużyć - np wyżebrać w rowerowym kawałek takiego samego modelu łańcucha lub łańcucha o tej samej szerokości. Skoro było Ci mało to co masz to korba z blatem 48 będzie dobrym rozwiązaniem. Na pewno masz obecnie blat 42 zęby? Jeśli tak to 44 będzie zbyt małą różnicą by była sensownie odczuwalna.
modrzew Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 A do MTB jaka korba jest lepsza 48 czy może mniej? A to zależy od Twojego stylu jazdy. 48T w MTB to jedno z dwojga: albo masz mega łydę albo to takie "MTB po płaskim z przewagą szosy"
DMN09 Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Takie MTB po płaskim raczej, trochę po lesie. Łańcuch mam już ok. 3 lata.
tobo Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 To korba 48 będzie ok. Wiek nie jest ważny, przebieg kilometrowy - jeśli łańcuch jest wyciągnięty i dopniesz do niego tak jak pisałem parę ogniw to może się okazać że zużyta kaseta będzie puszczać łańcuch na najmniejszych koronkach kasety.
DMN09 Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Mogę kupić nowy łańcuch tylko nie wiem jaki, z tego co widziałem to różnią się tym na jaką ilość rzędów ma być.
modrzew Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Nowy łańcuch to też nowa kaseta. Po 3 latach używania poprzedniego zestawu raczej nie ma co się zastanawiać czy nowy łańcuch się "przyjmie" na obecnej. Różnią się też materiałami i jakością wykonania - kwestia jakim budżetem dysponujesz.
DMN09 Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Nie wielki budżet, właściwie to planowałem tylko wymianę korby.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.