Skocz do zawartości

[Napęd] Nowa korba i przerzutka

DMN09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam zamiar kupić nową korbę i przerzutkę przednią, zastanawiam się czy jak zamienie korbę 42 na 48 zębów to wszystko będzie ok?

Napisano

Będziesz potrzebował dłuższego łańcucha. No i w czasie jazdy będziesz musiał włożyć więcej siły w kręcenie ;-)

Napisano

42-32-24 to jest moim zdaniem uniwersalne rozwiązanie. Jeżeli robisz bardzo strome podjazdy to odpowiednio dobierz korbe z mniejszą tarczą dolną, jak pokonujesz szybkie zjazdy wybierz większą tarczę górną

Napisano

zalezy co rozumiesz przez mtb... bo do mtb takiego typowego to 48 raczej za duzo i nie wykorzystasz tego, a do mtb pt. jezdze po asfalcie/polnych sciezkach czasami zahacze o jakis ciezszy teren, to 48 jest ok
noi jeszcze musisz dobrac odpowiednia przerzutke do zebatek w korbie ktora chcesz zastosowac

Napisano

Jak dotąd miałem 42-32-22 i zazwyczaj jeździłem na 3 biegu z przodu i tak 6,7,8 z tyłu i szczerze mówiąc trochę mało mi było dlatego pomyślałem o zmianie na 48... Nowy łańcuch nada się do starej kasety?

A na co zwrócić uwagę przy doborze przerzutki?

• Mod Team
Napisano

A wiec należy zaprząc matematykę do roboty :P Trzeba policzyć jak wielka będzie różnica. Policz obecne przełożenia w napędzie, następnie zestaw to z korba 48z i będziesz widział. Jeżeli liczby nic ci nie mówią, to po prostu zobacz które przełożenia śa możliwe najbliższe sobie i sie na nich przejedź. To ci względnie pomoże wybrać.

Zobaczysz czy będziesz w ogóle używał 3x7-10 (nie wiem ile tam masz) czy max byś wrzucał np 3x5.

Z góry mowię ze jak masz wolnobieg 14t, to biorąc korbę 48z, zrobisz mniej więcej dół zakresu napędu kasetowego 42x11.

Napisano

Z tyłu mam 8 biegów, najczęściej jeździłem z przodu 3, z tyłu 5-8, albo z przodu 2 tył 7-8, dlatego pomyślałem o zmianie korby na większą. Jak zmienię na 48 lub 44 to muszę także zmienić łańcuch na większy?

Napisano

Korba z blatem 48 ma większe także pozostałe tarcze, więc jeśli obecnie łańcuch jest właściwie dobrany to z nową korbą będzie za krótki. 

Jeśli łańcuch nie jest zużyty można go wydłużyć - np wyżebrać w rowerowym kawałek takiego samego modelu łańcucha lub łańcucha o tej samej szerokości.

Skoro było Ci mało to co masz to korba z blatem 48 będzie dobrym rozwiązaniem. Na pewno masz obecnie blat 42 zęby? Jeśli tak to 44 będzie zbyt małą różnicą by była sensownie odczuwalna. 

Napisano

A do MTB jaka korba jest lepsza 48 czy może mniej?

A  to zależy od Twojego stylu jazdy. 48T w MTB to jedno z dwojga: albo masz mega łydę albo to takie "MTB po płaskim z przewagą szosy" ;)

Napisano

To korba 48 będzie ok. Wiek nie jest ważny, przebieg kilometrowy - jeśli łańcuch jest wyciągnięty i dopniesz do niego tak jak pisałem parę ogniw to może się okazać że zużyta kaseta będzie puszczać łańcuch na najmniejszych koronkach kasety.

Napisano

Mogę kupić nowy łańcuch tylko nie wiem jaki, z tego co widziałem to różnią się tym na jaką ilość rzędów ma być.

Napisano

Nowy łańcuch to też nowa kaseta. Po 3 latach używania poprzedniego zestawu raczej nie ma co się zastanawiać czy nowy łańcuch się "przyjmie" na obecnej.

Różnią się też materiałami i jakością wykonania - kwestia jakim budżetem dysponujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...