Skocz do zawartości

[przerzutka przednia} problem z regulacją?

mig12345

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam taki przypadek:
rower trekingowy,
było- przednia przerzutka XT, tarcze 44,33,22 deore, łancuch schimano...xx73, tył kaseta Lx
po wymianie na skutek zuzycia jest - to samo, tylko z tyłu kaseta deore.
W czym problem?
Poprzednio przerzutka przednia (manetka lx)działała na dotyk, w gore i w dół, bez obiążenia i pod obciazeniem. Pstryk i spada, pstry i wskakuje, równiez na podjazdach... :-)
Po wymianie nie chce zrzucac pod obciązeniem. W góre idzie ok. Pomimo wielokrotnej regulacji (wiem jak to sie robi- robiłem od zawsze i było ok)nie chce zrucić ze sredniej na małą. Na stojaku jest ok.
Czy mozliwa jest taka przyczyna- poprzednio srubka L była juz całkiem wykrecona i pasowało, a teraz po zdjeciu i ponownym załozeniu korba (octakink)niejako 'nabiła' sie głebiej i brakuje regulacji?
Co zrobić? da sie jakoś bezinwazyjnie przesunąc suport w prawo? POdkładka pod korbe to chyba nie jest dobry pomysł.... ?
jakas inna przyczyna, lub sposób na 'doregulowanie'?

Pozdrawiam

Napisano

Na " granicy luzu" to ja mam tylną linkę, przednia jest u mnie w dwóch rowerach odpowiednio naciągnięta i przerzutki działają bez problemu :) Ale jak u Ciebie z takim naprężeniem działała to i powinna teraz. Wielkości tarcz chyba nie zmieniłeś :icon_question:

Napisano

Obstawiam zbyt wysoko zamocowaną przednią przerzutkę (bo była zmieniana z tego co zrozumiałem). Jeżeli nie była zmieniana i tak jak mówisz korba "oosadziła się" głębiej (w co wątpię) to i tak spróbowałby skorygować to wysokością zamocowania przerzutki.

Napisano

Tarcze są te same i mam nadzieję, że równiez 9-rzędowe.... :-). Były w handlu takie 8ki?

Wiem, że powinna - ale nie chce... dlatego pytam.

@dzajtorze - przerzutka jest ta sama - zmieniły sie tarcze z przodu (przy okazji była 2 krotnie ściagana (sciągaczem) korba. do tego czasu (czyli po wymianie kasety i łancucha zmiana biegów była ok. jeżdziłem tak kilka dni ale przeskakiwało na srednim blacie wiec poszły do wymiany wszystkie.

I po zmontowaniu problem. Objawy na niucha jakby tarcze były blizej osi roweru. (jakim cudem?)

Na " granicy luzu" to ja mam tylną linkę, przednia jest u mnie w dwóch rowerach odpowiednio naciągnięta i przerzutki działają bez problemu :) Ale jak u Ciebie z takim naprężeniem działała to i powinna teraz. Wielkości tarcz chyba nie zmieniłeś :icon_question:

Tarcze są te same i mam nadzieję, że równiez 9-rzędowe.... :-). Były w handlu takie 8ki?

Wiem, że powinna - ale nie chce... dlatego pytam.

@dzajtorze - przerzutka jest ta sama - zmieniły sie tarcze z przodu (przy okazji była 2 krotnie ściagana (sciągaczem) korba. do tego czasu (czyli po wymianie kasety i łancucha) zmiana biegów była ok. Jeżdziłem tak kilka dni ale przeskakiwało na srednim blacie wiec poszły do wymiany wszystkie.

I po zmontowaniu problem. Objawy na niucha jakby tarcze były blizej osi roweru. (jakim cudem?)

Napisano

no włąsnie tez mi sie wydawało to niemożliwe.

Nie blokuje- XT ma silną sprzęzynę, a linka lużna. Chyba zdejmę przerzutkę i sprawdze czy cos nie blokuje przy dźwigniach....

• Mod Team
Napisano

Są pewne zestawienia niepoprawne dla pewnych komponentów. Np przerzutki nie chowają sie dostatecznie głęboko dla innego modelu korby, mimo odkręcania śruby L i linki. Z tego co pamiętam było to kilka razy właśnie z modelem XT.

Nie wiem czym to może być spowodowane, korby obecnie sa robione pod linię 50mm. może to wina ramy.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Problem rozwiązałą podkładka pod miską suportu gr ok. 1,8 mm. Tarcze przesunęły sie w prawo i wszystko dało się bezproblemowo wyregulować.

Ciekawi mnie nadal przyczyna.... ten sam suport, przerzutka, tarcze -a nie działało. Cuda jakie czy co?

PozdrawiamM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...