RafalxM Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 przy doborze widelca weź pod uwagę: - materiał , najlepiej stal CrMO , ten HiTen będzie moim zdaniem dużo gorszy - średnicę , w starej szosie zapewne 1" będzie u Ciebie pasował - wysokość mufy sterowej, tam gdzie wchodzi rura widelca, w zasadzie jak wyjmiesz ten widelec co masz, to będziesz znał długość dokładnie. - rodzaj sterów jakie masz w tej ramie, pewnie skręcane - ale tego nie wiem z szosowymi - chodziło mi o to że jak zmienisz na canti to nie będziesz raczej zadowolony z siły hamowania i będziesz dalej kombinował z 'v-brake' lub 'mini v-brake', tak mi się zdaje - mi tak wyszło z porównań
Herman88 Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Średnicę mam 1". Nawet jakbym zmienił ramę to w starych stalowych ramach i tak będzie 1". Tak myślałem, że CrMo byłby lepszy, ale pewnie trzeba by było szukać używki i był by problem z długością sterówki bo stery mam a-head na 1" czyli potrzeba nieco dłuższej rury niż w skręcanych.
vitesse Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 zalozylbym bym na poczatek szersze opony nawet 25c i juz odczujesz roznice, masz stara szose wiec jest szansa ze mozesz wejsc opona 28c pod seryjne hamulce, a na takiej oponie mozan juz smiala jezdzic po prawie wszystkim
RafalxM Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 na 23c i 8bar też można jeździć po wszystkim..co twarde , a to co miękkie i mokre to i 35c jest za cienkie się zapada....
Herman88 Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Rama stara, ale już alu i miejsca nie ma za wiele, zwłaszcza w widelcu. Do tego i tak jest na mnie za duża. Na szosie miałem krótki mostek i dało się jeździć, w terenie może być gorzej. Z szerszymi oponami do szosy mógłbym kombinować gdyby to był mój jedyny rower i chciałbym pojeździć po lesie, ale mi nie o to chodzi. Mam rower MTB, crossa i szosówkę, ale chciałbym spróbować jazdy na przełajówce Druga sprawa, że w mojej okolicy (Puszcza Notecka i Drawska) gdzie się nie pojedzie tam zawsze trafi się na mniejszy lub większy piach. A tam 28C na pewno by nie dało rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.