Skocz do zawartości

[Narzędzia] Park Tool, czy Pedros

Trekuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Wolnymi krokami zbliża się gwiazdka, a ja chciałbym kupić sobie kilka typowo rowerowych kluczy. I tutaj pojawia się pytanie, lepszy Park Tool, czy Pedros? 

Mam znajomego który pracuje na Park Tool'u i sobie chwali... a co Wy polecacie?

Napisano

A ja się z tą opinią nie zgodzę... Park Tool robi bardzo dobre narzędzia, które polecam. Narzędzia Bitula są OK, jeżeli nie pracuje się nimi w serwisie, ale jeżeli chodzi o estetykę wykonania oraz ich ergonomię (m. in. uchwyty, kształt np. bacika) to dzieli je od Park Toola kosmiczna przepaść :) Jeżeli nie ogranicza Cię budżet i chcesz mieć "wieczne" narzędzia to z Park Toola będziesz na pewno zadowolony.

Napisano

To ja się podepnę ze swoim pytaniem.

Czy może ktoś polecić sprawdzony i tani klucz do kaset i wolnobiegów?

Podobno istnieją takie kompatybilne z kasetą i wolnobiegiem. Bacik mam. Czy któraś z poniższych ppozycji spełnia te kryteria:

http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-kaset-i-wolnobiegow/p,klucz-do-kaset-yc-121a-bike-hand,7344.html

http://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-kaset-i-wolnobiegow/p,klucz-do-kaset-shimano-yc-126-1a-bike-hand,118829.html

Napisano

Oba klucze są do kaset, dodatkowo ten bike hand jest wykonany ze słabej stali, użyłem go z całą pewnością mniej niż dziesięć razy i pojawiły się ubytki materiału.

Napisano

Gdzieś mi się o uszy obiło, że można kupić klucz do wolnobiegu, a następnie go przerobić na klucz do kaset. Ile w tym prawdy, nie mam pojęcia. 

Sam jestem ciekawy czy jest opcja na jedną nasadkę do wolnobiegu i kasety, aczkolwiek wątpię. 

Napisano

Odpowiadając na pierwszy post, Pedros robi lepsze narzędzia ale jeżeli to domowy warsztat to śmiało wystarczy Ci PT. Z pedrosa warto kupić świetny przyrząd zastępujący bacik http://pedros-europe.ch/products/pro-tools/cog-wrench.html oraz łyżki i ew. klucze imbusowe (chodź tu można też iść w bondhusa itp). 

Pytanie co potrzebujesz bo niektóre firmy są tańsze a mają także niezłe narzędzia - chociażby PRO, Topeak, Birzman

Napisano

Park tool ma niesamowite spektrum narzędzi, ale mam wrażenie, że niektóre narzędzia robią z plasteliny, a inne są w stanie takim jak by miały być przeznaczone na wewnętrzny rynek chiński.

Napisano

@@BikerLight, Nie wiem w jaki sposób używasz tych narzędzi, ale ja od trzech lat używam BikeHand: bacik, klucz do kasety, ściągacz, szczypce do spinki, klucz do suportu. Wykonane są wystarczająco dobre, aby spełniały swoją funkcję w domowym serwisie. ParkToola mam nabijacz do gwiazdek, klucz do suportu HT i obcinacz do pancerzy i linek. Nabijacz do gwiazdek  kupiłem ze względu na szybki i pewny sposób użycia. Obcinacz też jest bardzo wysokiej jakości. Klucz do HT - nie opłaca się. Można kupić taniej, równie dobry.

Napisano

@@mklos1, A biorę w palce te narzędzia i zgniatam jak orzechy laskowe :P

A na serio z Bike Hand mam bacik - bez zastrzeżeń, klucz do suportu - także bez zastrzeżeń. Ściągacz do korb na kwadrat/octalink - bezproblemowy przy ściąganiu korby na kwadrat, podczas ściągania octalinku zdejmowalny grzybek zrobił niespodziankę i delikatnie wprasował się w oś. Narzędzie zachowało jednak swoją użyteczność.

O kluczu do kaset już pisałem, kaseta była wkręcana i wykręcana za pomocą klucza nastawnego o stosunkowo krótkiej rączce, nie sądzę bym przekroczył zalecane 40Nm podczas wkręcania, zresztą najpewniej zerwał by się wtedy gwint. Jakiekolwiek ubytki materiału na wielowypuście klucza nie powinny moim zdaniem się pojawić.

Na marginesie dedykowanych obcinaczy do pancerzy nie używam, najtańsze nożyce do cięcia kabli 6mm przetną jak masło zarówno pancerze jak i linki.

Napisano

Trekuu napisz jakie konkretnie narzędzia cię interesują, to będzie można coś porównywać. Moim skromnym zdaniem nie warto kupować wszystkich narzędzi z gamy jednej z góry upatrzonej marki. Chyba, że nadrzędnym celem jest estetycznie wyglądający warsztat.

Przykład pierwszy z brzegu: Pedros ma klucz do odkręcania pedałów w cenie 120 zł. To pewnie jest twardy klucz, który będzie służył latami, ale za 30 zł możesz kupić klucz Bike Hand, który jest równie pancerny i prawdopodobnie wygodniejszy, bo rękojeść nie jest płaska, a okrągła. Klucz Pedrosa nie odkręci pedałów szybciej ani lepiej, więc po co bulić 90 zł wiecej ? Warto sypnąć groszem tam, gdzie niska jakość narzędzia może przysporzyć dodatkowych kosztów- jeśli zaoszczędzisz na imbusach, to będą potem problemy jak któryś się omsknie i obrobi śrubie łeb. Ogólnie "na narzędziach się nie oszczędza" ale znając nieco rynek i mając pewne doświadczenie możesz też "nie przepłacać".

• 3 miesiące temu...
Napisano

Ja osobiście proponuję narzędzia UNIOR'a. Ceny w porządku a jakość jest naprawdę solidna! Dodatkowo jako nieliczni oferują dożywotnią gwarancję. Sam kupiłem sporo rzeczy z ich asortymentu i nie mogę złego słowa powiedzieć. 

• 2 miesiące temu...
Napisano · Ukryte przez anarchy, 25 Lutego 2015 - Kryptoreklama
Ukryte przez anarchy, 25 Lutego 2015 - Kryptoreklama

Park tool ma niesamowite spektrum narzędzi, ale mam wrażenie, że niektóre narzędzia robią z plasteliny, a inne są w stanie takim jak by miały być przeznaczone na wewnętrzny rynek chiński.

Park Tool to ,,chiny" w stanach tylko metkę przybijają. Pomówmy o producentach narzędzi a nie narzędzi rowerowych

Co parktool może wiedzieć o dobrych narzędziach

Co sądzicie o tym zestawie narzędzi  ?? Aktualnie jest promocja http://www.metal-mania.pl/pl/p/Zestaw-50-narzedzi-rowerowych-w-walizce-1600G1N-UNIOR-/5748

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bitul.pl ---> jak dotąd najwytrzymalsze narzędzia rowerowe, jakie miałem.

Park Tool niestety robi się z roku na rok coraz bardziej "chiński".

Park Tool szczyci się tym że większość, jeśli nie wszystkie narzędzia są robione tylko w USA. Wysoki standard w dzisiejszych czasach, również wysoka cena, ale jakość nie jest idealna. Jest jednak lepsza niż większość narzedzi.

Czy warto kupić Park Tool? Tak...ale sporo innych firm robi podobnej jakości za dużo mniej. Mi się wydaje ze Park Tool to narzędzia do profesjonalnych warsztatow, bądź dla ludzi którzy lubią się chwalić lol Myślę że PT są nie warte do zakupu do domu.

Park Tool są produkowane w Ameryc2...to nie Chinszczyzna, ale...czasem rzeczywiście mają niedorobki... Poniżej fotki stojaka naprawczego park tool PCS-9. Spawanie zostawał sporo do życzenia, a malowanie i niedorobki spawow, wręcz mnie zszokowaly...Do tego widzialna rdza... Zrobione w Ameryce, ale chyba się uczyli jak to robić w Chinach lol

Spędziłem pewnie z dodatkowe 45 minut aby wszystko miało ręce I nogi, a to z czym mi się nie chciało bawić - Park Tool przysłał w ciągu 2 dni. Wszystko załatwione przez telefon, wiec problemów zero.

20150303_172635.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...