Skocz do zawartości

[rower] co polecacie na początek

redowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

potrzebuję porady w sprawie zakupu roweru (MTB) do jazdy rekreacyjnej, nie wyczynowej  min100km/tydzień - ale dość intensywnej teren średnio górzysty, lasy i bezdroża :) sporadycznie  ulica . Wymiary kierowcy 182cm/80kg. Zakup całości z  naciskiem na ramę ( chodzi mi o solidną ramę na parę lat ) - całą resztę łatwiej wymienić sukcesywnie. koszt do 1000 pln.

może być używka ale nie ze średniowiecza- tak abym mógł nią jeżdzić i nie wymieniał wszytkiego od razu.

co polecacie ?

Napisano · Ukryte przez safian, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 21 Sierpnia 2014 - Brak powodu

Polecam zwiększyć budżet.

Napisano

czytałem

tylko jak pisałem dla mnie może być ostrzęt średni a rama i amor lepszy

A ja polecam używke, można trafić fajny rower .

a co konkretnie - model,  jaką markę ze względu na ramę?

Napisano

Nie napisze ci co konkretnie, musisz obserwować aukcje ,nikt nie wystawie ci konkretnego roweru pod ciebie, raz jest taki innym razem inny, niedługo kończy się sezon, może będzie więcej?

Napisano

W tym budżecie kupisz rower na niskim osprzęcie i podstawowych częściach. Więc tu praktycznie nie masz wyboru jeśli chodzi o wyższość jednego elementu nad innymi.

Po za tym to w tej kwocie praktycznie wszystkie ramy będą na podobnym poziomie, tak samo firma nie ma tu większego znaczenia.

Jeśli chodzi o rower(ramę) na lata to warto poszukać takiego z hamulcami tarczowymi, które również będą lepszym wyborem na takie warunki.

Dlatego najlepiej było by szukać czegoś używanego. Z tym że najlepiej samemu zacząć przeszukiwać oferty z okolicy i potem wstawić linki do oceny. Bo nikt do końca nie oceni stanu roweru tylko przez internet.

Napisano
Nie napisze ci co konkretnie, musisz obserwować aukcje ,nikt nie wystawie ci konkretnego roweru pod ciebie, raz jest taki innym razem inny, niedługo kończy się sezon, może będzie więcej?

\jasne rozumiem ale mój rower się rozsypał :) potrzebuję czegoś na już, z dobrą aluminiową ramą nawet kosztem budżetowego osprzętu ... nie chcę kupować makrokesza......resztę bedę wymieniać w następnym sezonie

potrzebuję jakieś kilka modeli, na które mam polować

np. takie coś - http://allegro.pl/bulls-stone-cold-sr-suntour-xct-i4518199603.html warto? na co zwracać w ramie uwagę ? ta wygląda jakoś "ordynarnie" spawana

Napisano

Scott klasę napędu ma podobną do Kellysa ale ilość przełożeń ma większą 3x8 więc na pewno ma piaste na kasetę. Dodatkowym atutemza Scottem jest rama przystosowana już pod hamulce tarczowe. Według manetek Kellysa posiada on napęd 3x7 więc jest prawdpodobne że tylna piasta jest na wolnobieg

Napisano

Scott klasę napędu ma podobną do Kellysa ale ilość przełożeń ma większą 3x8 więc na pewno ma piaste na kasetę. Dodatkowym atutemza Scottem jest rama przystosowana już pod hamulce tarczowe. Według manetek Kellysa posiada on napęd 3x7 więc jest prawdpodobne że tylna piasta jest na wolnobieg

ale biorąc pod uwagę tylko  ramę  to Scott ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...