Skocz do zawartości

[Canyon 2015] Endurace AL

whitearrow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okłamał to za duże słowo, ale w życiu wiele razy spotykałem się z twierdzeniami sprzedawców różnych branż i artykułów, że "niedasię" a później okazało się, że jednak można. Słowo sprzedawcy nie jest dla mnie ostateczną wyrocznią, wolę się dowiedzieć z różnych źródeł. Jeśli faktycznie nie wejdzie te 28 to chyba sobie odpuszczę, chociaż wszystko mi w Canyonie pasuje. Niestety to jest ten minus, że nie mogę pójść do sklepu i sam się przekonać.

Napisano

Możliwe, że 28 wejdzie do kilku modeli, 32 już raczej nie, na szutry polecam jednak przełaj. Sam jak ostatnio na szosie wjechałem w szutry to długo nie pociągnąłem.

Jakiś kilometr i pana. Więc albo szoda, opony 28 dla komfortu i drogi asfaltowe albo przełaj, szersze kapcie i jeździsz gdzie chcesz.

28 mm to ograniczenie wprowadzone przez Shimano w przypadku hamulców szczękowych do grup szosowych. Prześwit w ramie zatem może być przewidziany przez producenta, ale ze względu na zalecenia Shimano zaleca się stosowanie opon do 28 mm. 

Napisano

Ewentualnie można kupić rower z coraz popularniejszymi hamulcami tarczowymi i tam nie trzeba się zbytnio przejmować milimetrami prześwitu dla opony ;)

Napisano

Wyższy budżet to raz. Inną sprawą jest, że tarcze póki co na dobre się przyjęły jedynie w przełajówkach i poza tą grupą sensownych tarcz można szukać tylko pośród topowych modeli.

Przełaj jako alternatywa dla Endurace brzmi ciekawie. CX z definicji mają sporo miejsca na gumy i są trochę solidniej zbudowane, ale trzeba pamiętać, że mają geometrię gdzieś pomiędzy ramą długodystansową, a wyścigową, przy jednoczesnym wydłużeniu tylnych widełek, co nieco stabilizuje rower na podjazdach. 

Nie odchodząc od Canyona, cyklokrosowy model Inflite występuje też wersji uszosowionej. Taka szosowa wersja terenowej wersji roweru szosowego.

https://www.canyon.com/pl/road/inflite/2016/inflite-al-9-0-s.html 

Napisano

Wyższy budżet to raz. Inną sprawą jest, że tarcze póki co na dobre się przyjęły jedynie w przełajówkach i poza tą grupą sensownych tarcz można szukać tylko pośród topowych modeli.

Przełaj jako alternatywa dla Endurace brzmi ciekawie. 

W ogóle nie "brzmi ciekawie" bo nie jest to żadna alternatywa.

Rowerów szosowych z tarczami jest w tej chwili ogromny wybór i olbrzymia większość producentów ma je w swojej ofercie.

Canyon należy do nielicznyc wyjątków.

Nawet taka firma jak Rose je oferuje.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jasne, że wybór jest ogromny. Dlatego też użyłem sformułowania "sensownych tarcz" - przez co rozumiem solidne hydrauliki. W takie właśnie wyposażony jest wskazany przeze mnie Canyon - same manetki w wbudowanymi tłokami to 1800 zł (razem z zaciskami - jakieś 2200 - 2300 zł), do tego tarcze Ice Tech prosto z XTR 150 - 200 zł / szt. Siłą rzeczy - nie wsadzi się tego do sprzętu budżetowego.

Jak przeanalizuje się głębiej ofertę, to większość szosowych tarcz, ze względu na klamkomanetki, to albo mechanika, albo hybryda (co w gruncie rzeczy też jest mechaniką, bo mechanizm uruchamia linka, która łapie luzy, wyciąga się, robi opór, etc.). Według mnie nie warto iść w tę stronę. Dopiero pełna hydraulika daje na tyle dużo zalet, by zrekompensować wadę w postaci większej masy. Idąc dalej - heble tej klasy, które są montowane w Canyon Inflite 9.0 - u Treka, czy Speca są montowane w modelach za 20 tyś. U Scotta za 12 - 15 tyś zł, u Cannondale podobnie, a u Gianta nie występują wcale. Wszystko poniżej - to mechaniki. Reasumując: "sensownych tarcz można szukać tylko pośród topowych modeli". Na ten przykład - klamkomanetki z wbudowanym tłokiem hydraulicznym dla grupy 105 pojawiły się dopiero w zapowiedzi w tym roku, więc z rok pewnie trafią dopiero do gotowych setów. Dotychczas w Shimano były tylko w Dura-Ace i Ultegra.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Panowie jaki mam wybrac rozmiar ramy? Canyon endurace al 6.0                                                                                                          Wzrost-176 noga 83/84                                                                                                                                                                           Mierzyłem się w kalkulatorze i wyszło ,że powinienem mieć długość górnej rury 53,9-54,3                                                                      Mam dylemat czy brać S czy M                                                                                                                                                                Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam.                                       

Napisano

. Dopiero pełna hydraulika daje na tyle dużo zalet, by zrekompensować wadę w postaci większej masy. Idąc dalej - heble tej klasy a u Gianta nie występują wcale. 

Giant ma 6 modeli rowerów szosowych z hydrauliką...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Panowie jaki mam wybrac rozmiar ramy? Canyon endurace al 6.0                                                                                                          Wzrost-176 noga 83/84                                                                                                                                                                           Mierzyłem się w kalkulatorze i wyszło ,że powinienem mieć długość górnej rury 53,9-54,3                                                                      Mam dylemat czy brać S czy M                                                                                                                                                                Z góry dziękuję za rady i pozdrawia

Zmierz dobrze nogę i bierz taki jak kalkulator Canyona podpowiada.

Napisano

Giant ma 6 modeli rowerów szosowych z hydrauliką...

Wprowadzasz w błąd. 6 modeli to może ma tarcze, ale żaden z nich nie ma hydrauliki. Wszystkie są mechaniczne. 

Napisano

Na ten przykład - klamkomanetki z wbudowanym tłokiem hydraulicznym dla grupy 105 pojawiły się dopiero w zapowiedzi w tym roku, więc z rok pewnie trafią dopiero do gotowych setów. Dotychczas w Shimano były tylko w Dura-Ace i Ultegra.

Chodzi o Shimano ST-RS505? Już są dostępne.  

Napisano

Tylko szkoda, że na polskiej stronie tego nie ma. Zresztą to nieistotne, bo zdanie jest wyrwane z kontekstu. A kontekst był taki, że w odróżnieniu od terenówek, hydraulika w szosówkach zaczyna się dopiero na relatywnie wysokim pułapie cenowym. I nie zmienia tego nawet to, że gdzieś w stanie Kentucky można kupić Defy'ego za 10 000,00 USD.

Napisano

Kontekst był taki,że podobno szosówek Gianta na hydraulice nie ma. I okazało się, że jedyne czego nie ma to Twojej wiedzy .

I tyle samo czyli nic są warte Twoje fantazje na temat dostępności tych rowerów.

Napisano

Warte czy niewarte dostępność jest ale nie w Polsce. Zdobywanie poza granicami kraju jest nie dla wszystkich (przekonujące). 

Dziwna polityka firmy, na Polskę są dostępne drogie szosy tej firmy, u konkurencji też są dostępne a tu nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...