Skocz do zawartości

[Suport] Jak zdjąć suport w starej "szosie"?

Mardrom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Spotkałem się z nietypową sytuacją. Jak już wspomnialem na tym forum- przerabiam starą, kupioną za psie pieniądze szosę na fix'a. Teraz przyszedl etap malowania ramy po udanym malowaniu widełek (co było niejako testem czy sie w ogole oplaca zdzierać lakier). Wszystko już mam zdemontowane i rama jest przygotowana do traktowania jej papierem sciernym, tylko wkład suportu nie daje za wygraną. Od strony przeciwnapędowej miskę bez problemu dało się odkręcic, nie musiałem nawet używać narzędzi, natomiast ta od strony korby ani drgnie. http://zapodaj.net/cb9ea5a20ba20.jpg.html Próbowałem to odkręcić żabką (klucz, którego używam do sterów jest doslownie kilka rozmiarów za mały a większego nie mam), jak możecie się domyślić bez efektów. Nakrętka nie jest okrągła, po przeciwległych względem siebie stronach jest spłaszczona , ale niewiele mi to dało :/ Macie jakieś pomysły?

Napisano

Rozbierasz ramę do gołego razem z korbami i zaciskasz tę nakrętkę w imadle. Potem używasz ramy jako klucza (kręcisz ramą) i nakrętka powinna puścić - możesz psiknąć WD-40 od środka na noc.

Pamiętaj tylko, że ta miska ma lewy gwint, więc odkręca się w prawo.

Napisano

Z tym że mechanizm korbowy tu jest dosyć dziwny- ramiona korby są na klin ale w moim jubilacie suport całkiem inaczej wygląda (tu miski są nakręcane, tam nabijane) i dopóki nie odkręce tej miski to nie zdejmę korby :/

Napisano

Korba po odkręceniu miski przeciwnapędowej stała się luźna, po dokręceniu takowej miski znowu jest sztywna. Myślę, że po odkręceniu miski ze strony napędowej po prostu zdejmę ją bez problemu. Pozwolisz, że zdjęcia dostarczę jutro? teraz w garażu nic nie widać a do tego jeszcze mnie ktoś po drodze porwać może  :w00t:

Napisano

No, ale nawet na logikę: korba gdyby miała wyjść po odkręceniu miski to równie dobrze wyszłaby i teraz :teehee: Przecież jej w środku nic nie trzyma no bo jak, ale zobaczymy zdjęcia to ocenimy i wiadomo, że nie będziesz po nocy biegał z aparatem - jeszcze w sobotę :laugh:

Napisano

No mi się też wydaje, ze cos tu jest nie tak ale naprawdę zachowuje się, jakby coś jej przeszkadzało w wyjściu. Nie mam co do tego żadnych słów bo sam się pierwszy raz z takim czymś spotykam. Z drugiej strony biorąc to na logike to przecież oś musi przejsc przez miskę bez trudu (inaczej przeciez to by nie mialo sensu) więc nawet zakręcona powinna ją przepuscic
edit: Napisalem to samo co ty >.< Facepalm

Napisano

No więc wróciłem z porcją zdjęć i filmikiem.

Oto i filmik.
d049d07aa811.jpg
b3d051d09f96.jpg
629dc34c102b.jpg
5f9d7ef50f06.jpg
7e05bed2ba80.jpg

Oto i zdjęcia :E To coś powinno sie znajdowac w temacie Ad Absurdum :angry2:
ps. widok tak zasyfionej mufy boli, prawda? :/

• Mod Team
Napisano

Z tego co widzę to oś jest wyciągana z ramienia korby, bo jest otwór na klina. Więc musiało to przykorodować i to porządnie. trzeba to jakoś rozpołowić.

Napisano

Dobra. Zauważyłem istotny szczegół -.- W miejscu, gdzie ramie korby zasłania pająk, jest ono z nim zespawane. No trudno, zaniose rame do serwisu, niech mi wykręcą miske i skręce to jak bylo (oczywiscie po odpowiednim oczyszczeniu i nasmarowaniu łożysk osi i misek) a o wymianie korby pomyśli się w przyszłości.

Napisano

No tak. Oczywiście zieloną, biorąc pod uwagę  projekt kolorystyczny. Z tym że mnie trochę kasa boli, więc korbę wymienię dopiero w przyszłości ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...