Amadeusz Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam. Jako, że wczoraj dostałem klamkomanetki z hamulcami, które kupiłem, i o które pytałem w innym temacie a jest to model Shimano HONE BR-M601/ST-M600 3x9 prosiłbym o pomoc w poskładaniu reszty roweru do kupy. Czy dobrym rozwiązaniem będzie zakup wolnobiegu 9 rzędowego oraz przerzutki na tył, która będzie współpracowała i z tym i z tym. Nie mam ciśnienia ani potrzeby, żeby zmieniać wolnobieg na kasetę a co za tym idzie piasty. Widziałem w sklepach internetowych wolnobiegi 9 rzędowe więc nie będzie problemu z ich dostaniem natomiast jako, że manetki obsługują przerzutki 9 rzędowe potrzebuję takiej, która będzie współpracowała z tymi manetkami i dodatkowo z 9 rzędowym wolnobiegiem. Do pełni szczęścia potrzebował bym łańcucha oraz opcjonalnie(jeżeli jest to niezbędne przy zmianie napędu z tyłu) przedniej przerzutki i korby. Czytałem gdzieś, że do manetek dual control polecane są przerzutki z odwrotną sprzeżyną(?). Przyjmę każdą radę i każdą propozycję zestawu. Rowerem jeżdżę po górskich szlakach i leśnych drogach. NIe wiem jak tam teraz wygląda sprawa z klasami osprzętu rowerowego ale może nie zaczynajmy od najniższej klasy może od Deore(chyba, że to też jest... słaba klasa sprzętowa?) Długi weekend spędzam w pracy więc będę miał czas na przemyślenie propozycji i rad oraz podjecie decyzji co kupić. Dzięki i pozdrawiam.
seraph Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 9 rzędowy wolnobieg Istnieją takie wynalazki, ale będziesz musiał i tak przerobić piastę - dodać dystans od strony napędu, bo taki wolnobieg jest tak wysoki, że po prostu inaczej się nie zmieści. To wydłuży piastę, więc będziesz musiał rozginać widełki do montażu koła i przesunie całe koło w lewo, więc nie wypadnie w środku Ewentualnie przesunąć piastę na osi i przesunąć obręcz, ale czy to warte świeczki? Już nie mówiąc o tym, że przy tak wysokim wolnobiegu oś będzie tak obciążona, że wytrzyma pewnie jakiś symboliczny dystans (jeszcze po górach). To nie jest wymysł marketingowy, że powszechnie nie używa się wolnobiegów większych niż 7sp, a i przy 7sp kasety mają znaczną przewagę. Korby i przerzutki nie trzeba wymieniać, ale do dual control rzeczywiście polecane są przerzutki tylne z odwrotną sprężyną co nie znaczy, że ze zwykłą nie będzie działać. Będzie po prostu odwrotnie i cała idea dual-control gdzieś zniknie. Kup koło pod kasetę. Dopuszczasz możliwość wymiany korby, a chcesz tworzyć potwora z 9 rzędowym wolnobiegiem? Szukasz oszczędności, ale nie tam gdzie trzeba.
Amadeusz Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Napisano 14 Sierpnia 2014 No i dlatego zapytałem bo nie wpadł bym na to aby kupić gotowe koło Koła mam 26" więc ta powinna być ok. http://allegro.pl/kolo-tylne-26-kross-kaseta-tarcza-joytech-poland-i4500935027.html W takim razie potrzebuję przerzutki na tył oraz przód, kasety 9rz i łańcucha, które zgrają się z moimi manetkami. Wiem jeszcze tyle, że rura na której jest zamocowana przednia przerzutka ma 35mm średnicy.
dziobolek Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 9 rzędowy wolnobieg Istnieją takie wynalazki... Istnieją nawet 10-rzędowe z zakresem 11-xx i ogólnie wolnobiegi są bardzo popularne za wielką wodą
seraph Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 Wiem, że istnieją i pewnie taki wolnobieg 11-XX u nas znalazłby rzesze nabywców. W sumie ciekawe skąd wynika tam popularność tego rozwiązania. Koło powinno być OK. Czemu przerzutki na przód? Obecna ogarnie. Tylną przerzutkę jeśli chcesz z odwrotną sprężyną to musisz szukać typu "low-normal" i takie najtańsze to Deore LX bodajże już przyzwoite. Kasetę możesz kupić Alivio chyba, że zależy Ci na wadze, a doinwestuj w łańcuch np Connex (chociaż zaczęły się pojawiać kontrowersje wokół niego) lub Campagnolo. Tanie nie są, ale się opłaci.
Amadeusz Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Napisano 14 Sierpnia 2014 A czy mocowanie kasety na piastach są wszystkie takie same tzn mają taką samą długość i mieszczą tyle samo zębatek? Przerzutka najtańsza być nie musi ale dobra i sprawdzona. Przednia to opcja więc jak moja jest ok to nie mówię, że musze kupić nową.
seraph Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisano 14 Sierpnia 2014 Bębenki pod 8, 9 i 10 rzędów są takiej samej długości. Tylko pod 7 jest krótszy. Z przerzutkami z odwrotną sprężyną nie miałem wiele styczności, ale wydaje mi się, że jest analogicznie z jakością jak przy zwykłych, więc: http://www.rowerowy.pl/sklep/czesci/przerzutki/przerzutki_shimano_tylne/prd,przerzutka-tylna-deore-9-rzedowa-typ-sgs-low-normal-srebrna,rid,16174.html
Amadeusz Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Napisano 14 Sierpnia 2014 Jak mówisz, że ta wystarczy zdecyduję się na tę tylko, że na czarną. http://www.rowerowy.pl/sklep/czesci/przerzutki/przerzutki_shimano_tylne/prd,przerzutka-tylna-deore-9-rzedowa-typ-sgs-low-normal-czarna,rid,16173.html To co wcześniej pisałeś o kasecie aby kupić alivio to taka może być: http://www.rowerowy.pl/produkt/prd,1,rid,31317.html Jak już mam tam zamawiać to łańcuch od razu tez kupię ale chyba nie ma tam firm, które podałeś, a może taki: http://www.rowerowy.pl/sklep/czesci/lancuchy/prd,lancuch-hg73-114-9b-lx,rid,1264.html
seraph Napisano 15 Sierpnia 2014 Napisano 15 Sierpnia 2014 Kaseta jak najbardziej, a łańcuch HG93 jak już Shimano, bo kosztuje tyle samo, a to jest XT. I kup od razu do niego spinkę SRAM, albo Accent i nie będziesz się musiał bawić z zakuwaniem, a i do czyszczenia łatwo zdjąć.
Amadeusz Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Napisano 16 Sierpnia 2014 Dobra dzięki pozamawiałem wszystko. Chciałem jeszcze tylko zapytać o korbę. Jeżeli teraz mam korbę mocowaną na kwadrat i standardowy kompaktowy suport o długości mufy 68mm to czy w przyszłości będę mógł zamontować korbę ze zintegrowaną osią jak np. Shimano Deore FC-M590
beskid Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisano 16 Sierpnia 2014 Oczywiście, że tak a wkład suportu dostaniesz w komplecie do tej i czy innej korby z tym typem osi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.