Skocz do zawartości

[opony] jakie ciśnienie?

T0Y0T

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zwijane opony Michelin country trail. Ciśnienie minimalne to 2 bary a maksymalne 4. -Jakie będzie optymalne ciśnienie? -Na jakim najwolniej będą się ścieraly? -Nie mam amortyzatora z przodu, konieczna jest różnica ciśnień?

Napisano

85 kg, ~60% szosa;~30% sztury, polne;~10% błoto, opona C4, wg. Mnie miękką, 26x2.00, bez jakiś kevlarow, podwójnych ścianek itp.

Napisano

Ja bym na początek zabawy dał 2 bary z przodu - dla amortyzacji. Raczej nie powinno być za mało, a w teren to nawet za dużo, ale skoro takie minimum.

Z tyłu 3 bary i powinno być Ok. Jakby co przecież zawsze możesz ciśnienie modyfikować pod swoje potrzeby. Ważysz tyle co ja, a ja mam przód- tył 1,5 i 2 bary i jakoś nie ciągnę flaków po asfalcie, ale mało po nim jeżdżę.

Przy wysokim ciśnieniu opona wyciera się nierówno, bo najbardziej na środku. Przy za niskim niszczą się boki opony, ale to już opona musi się rozklapać, a taki flak do jazdy się średnio nadaje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...