alefelek Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam, od tygodnia łańcuch zaczął spadać z przedniej kasety. Sądziłem, że to wina łańcucha, który od w ogóle nie był zmieniany. Rower od nowości nie był serwisowany - ok. 3 lat. Wymieniłem łańcuch, jednak serwisant nakazał wymianę zarówno kaset z przodu jak i z tyłu. Faktycznie tylne dolne biegi mają trochę ścięte zębatki, a z przodu największa tarcza ma bardzo ścięte. Jednak jak założyłem nowy łańcuch, teraz z przodu jest OK, ale za to z tyłu po 3-4 dolnych biegach, łańcuch skacze. Tak czy siak mam mało kasy, a w serwisie narzucono jedno rozwiązanie - wymiana przód (150zł) i tył (100zł). Więc pytanie do Was, jakie części polecicie? Czy poniżej 250zł nie dałoby zejść, ale mieć dobrej jakości sprzęt? Muszą być koniecznie nówki? Ilość biegów: 24Mechanizm korbowy: Truvativ X-FlowManetki: Shimano Acera Rapid Fire SL-M360Przerzutka przód: ShimanoPrzerzutka tył: Shimano DeoreKaseta: Shimano 8-rz
seraph Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Kasetę powinieneś kupić nową, bo z używanymi to jest loteria czy łańcuch będzie skakał czy nie. Najtańszą (wcale nie najgorszą) kupisz za niecałe 40 zł, ale do wymiany tego będziesz potrzebował klucza za kilkanaście Co do korby to możesz poszukać używanej, bo tutaj musiałby być kompletny trup żeby nie działało, a takich raczej nie sprzedają. Niestety najprawdopodobniej nie obędzie się bez wymiany suportu, bo może być ciężko znaleźć korbę pasującą do długości osi w obecnym Tym bardziej, że nie widać czy masz na pewno kwadrat... Suport na kwadrat kosztuje 20 zł, ale klucz do niego kolejne kilkanaście. Podobnie ściągacz chyba, że obecna korba na złom to możesz użyć szlifierki kątowej Myślę, że z narzędziami (a te Ci nie zginą i kiedyś pewnie się jeszcze przydadzą) powinieneś się zmieścić w 200 zł na przyzwoitych częściach. Jak się już ma swoje narzędzia to dopiero jest znacznie taniej niestety Jednak robisz sam to wiesz co kupujesz, a nie jesteś zdany na to co Ci włoży serwis...
jacq Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 przyzwoita korba - shimano fc-m430 - 120zł-130zł + przesyłka przyzwoita kaseta - shimano hg-51 - 45ł + przesyłka zapewne bez problemu znajdziesz u jednego sprzedawcy. troche ponizej 200zł oczywiście, jeżeli zależy ci na jeszcze większym zbiciu ceny: korba shimano fc-m311 - 70zł kaseta shimano hg31 - 35zł - do dojazdów do pracy/szkoły wystarczy oczywiście zwróć uwagę na ilość zębów w korbie - 48,44, czy 42, oraz rodzaj montowania korby - octalink, kwadrat polecam dokupić klucz do korb i do kasety. jednokrotna inwestycja pozwoli na omijanie "serwisów" które krzyczą za kasetę 100zł
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych-od-6-do-10s-aktualizacja-240214/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.