Skocz do zawartości

[przerzutka] Deore problem z regulacją czy zużycie sprzętu?

kesser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam krossa crow prerię około 5 lat. Przerzutka Deore + klamkomanetki napęd 3x8. Ostatnio 2 miesiące temu wymieniłem linki na UNEX MTB i pancerze wydawało się, że jest OK ale czasami zrzucał po dwa przełożenia np. z 3 dopiero na 5. Teraz rozkułem łańcuch i założyłem spinkę. Chciałem wyregulować biegi i na razie stanęło na tym, że schodząc od góry z 3 wchodzi dopiero na 5 i z 6 ześlizguje się na 8. Wchodząc od najmniejszej koronki między 4 a 2 trzeba lekko przytrzymać naciąg żeby weszło, ale jak podkręcam linkę nawet o pół obrotu to wtedy najniższe biegi nie wchodzą.

Próbowałem różnych naciągnięć linki i układu śrub. 

Cały układ tzn. łańcuch, kaseta etc. wyczyściłem co wcześniej się nie zdarzało :-)

Czy problem z regulacją może wynikać z kiepskiej linki czy raczej tkwi gdzie indziej? Kiedyś bez problemu regulowałem sobie przerzutki.

Może już po prostu zużycie sprzętu?

Napisano

Jak na razie bez zmian. Chyba będę musiał zawieźć rower do regulacji chociaż wolę tego uniknąć.

Może to wina manetki? Bo dziwne, że problem dotyczy pośrednich biegów. Teraz ustawiłem, że wciąga OK ale jak zrzuca na mniejsze koronki to z 3 na 4 wbija dopiero jak na indeksie jest 5, następnie z 6 od razu łańcuch spada na 8.

Jak wyreguluję, że zrzuca dobrze od największej to wtedy nie idzie do góry. 

Oby przetrwać maraton :-) a w przyszłym roku chyba trzeba będzie wymienić rower bo inwestowanie w ten jest chyba bezzasadne.

Napisano

Teraz ustawiłem, że wciąga OK ale jak zrzuca na mniejsze koronki to z 3 na 4 wbija dopiero jak na indeksie jest 5, następnie z 6 od razu łańcuch spada na 8. Jak wyreguluję, że zrzuca dobrze od największej to wtedy nie idzie do góry.

Takie problemy to klasyczny przykład problemów z linkami i/lub wyrobionymi kółkami.

Pomóc może wymiana linek i pancerzy a skoro były wymienione to czas na zmianę kółek na takie sztywne na łożyskach kulkowych np. BBB rolleyboys.

• Mod Team
Napisano

Wielkość kółeczek dobiera sie do przerzutki. 1 ząb różnicy większej nie zrobi. łańcuch będzie "dłuższy". Ale trzeba sie starać by kółeczko miało tyle zębów ile mieć powinno. Większe może sie np nie zmieścić.

Napisano

kilka razy je demontowałem do czyszczenia. Z łańcuchem założonym jestem w stanie lekko je poruszać lewo prawo tak jakby przesuwały się na śrubie.

OK zamówiłem kółka (pili mnie czas) dam znać dla potomnych :-)

Napisano

Kółka zamontowane test w boju dopiero w niedzielę ale widać poprawę mogłoby płynniej jeszcze działać. Mam linkę jagwire i zastanawiam się czy nie wymienić tego unexa?

Napisano

Na tych kółkach shimano chodzi jak sram ;) bum, bum, bum ale trafia w punkt. Oryginalne luźne kółka zmiekczaja pracę ale jak tulejki się dojadą to robią cyrki takie, że jak w jedną stronę jest ok to w drugą już nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...