Skocz do zawartości

[pedały] pedały a buty

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

czy jeżeli zamontuje takie pedały, to nie ulegną one uszkodzeniu, bądź innemu defektowi, jeżeli jeździłbym w zwykłych butach?

Szukam czegoś co by było wygodne dla zwykłych butów i takich z blokami, może ktoś ma jakieś inne propozycje?

Napisano

Nie ulegna ale masz zamiar jezdzic tylko w zwyklych butach czy masz zamiar jezdzic w butach z mocowaniem spd ?

Nie kupowal bym takich jak podales bo problem z wypinaniem sie w spd lepszym rozwiazaniem sa nakladki takie jak tu

Napisano

I w takich i w takich. Na wypad na rowerek to w butach spd, natomiast w ramach dojeżdżania to preferuje zwykłe buty, żeby nie zużywać tych drugich i nie taszczyć ze sobą dodatkowej pary butów, która nie będzie komfortowa w plecaku, czy czymś tam innym.

Tak czy owak, pedały z nakładkami, to całkiem ciekawa propozycja. Jeszcze się rozejrzę pod tym kątem. Dzięki

Napisano

Ja przy dojezdzaniu do pracy jezdze w butach firmy nike z podbiciem halowym i szczerze fajnie mi sie jezdzi bo nie zeslizguja sie i co najwazniejsze nie zauwazylem zadnych oznak zuzycia pedalow ;)

Napisano

Ja uważam, że te nakładki Shimano są do d.....Mam takie i usilnie myślę na co je wymienić aby w zwykłych butach był większy komfort pedałowania.

Napisano

wiesz to zalezy od rowerzysty i kazdemu spasuje co innego poniewaz jest to obszerny temat, ja jezdzilem w tych typu 2 in 1 ktore dla mnie ograniczaja ruch stopy przy wypinaniu nakladki tez mi nie podeszly i na razie podeszly mi zwykle spedeki i buty z twardym antyposlizgowym podbiciem :)

Napisano

Wiadomo...ja mam 505 z tymi nakładkami w rowerze krosowym. Nakładki mam bo w rowerze mam fotelik i jak jadę z dzieckiem to nie używam SPD tylko właśnie tych nakładek. Wydaje mi się, że są one za wąskie i dlatego trochę nie wygodne bo za mało stopę podpierają.

Napisano

Tak więc podsumowując... brać te 505, czy szukać czegoś inszego? Bo z wypowiedzi ciężko wywnioskować opinię. Niby fajne, niby używacie tego, ale jednak nie do końca... Wiadomo, że polakowi nie da rady dogodzić, bo zawsze będzie coś nie tak, ale warto brać te pedały, czy szukać czegoś analogicznego, ale innego? czy może jednak te 2 in 1?

Napisano

Wydaje mi się, że są one za wąskie i dlatego trochę nie wygodne bo za mało stopę podpierają.

Popatrz na nakładki BBB. Czy będą wygodniejsze nie wiem, ale wyglądają na solidniejsze i szersze.

Oprócz nakładek są jeszcze pedały z jednostronnym zatrzaskiem.

Napisano

Na jednostronny zatrzask, to się nie pokuszę chyba na razie, natomiast tak czytam i generalnie konstrukcje shimano są zachwalane. Ktoś byłby w stanie przybliżyć temat M520 i jak one się mają do M530? Na pierwszy rzut oka widać, że te drugie maja taką ramkę dookoła. Będzie to kompatybilne z nakładkami?

Napisano

Jeżeli kombinujesz, żeby nakładki ciągle zakładać i zdejmować, to odrzuć ten pomysł. Są zbyt delikatne i mogą się po prostu wyrobić lub połamać. Poza tym więcej z tym zachodu niż pożytku.

W rowerze na miasto mam nakładki i mimo że wykorzystuję jedynie kilka razy w roku, to są zamocowane na stałe. Gdyby nie pełna kompatybilność pedałów i bloków shimano oraz authora, to miałbym pedały z jednostronnym zatrzaskiem. Według mnie konstrukcja solidniejsza i wygodniejsza.

Napisano

Takie nakładki, jeżeli nie wbijamy się w jakieś rarytasy, to kosztują pi razy oko 30-40zł. Myślę, że mimo wyrabiania się, co najmniej jeden sezon przeżyją, a wydatek rzędu 30-40zł na 1+ sezon to nie jest majątek. 

Pytanie, które pedały byłby rozsądnym wyborem w tym przypadku? te M530 wyglądają fajnie, ale czy będzie to działać z nakładkami?

Napisano

Podsumowując. Po przeczytaniu wszystkich za i przeciw i paru artykułów sprawa wygląda tak. Po pierwsze M530 nie są kompatybilne z nakładkami, więc odpada (ładnie wyglądają, ale nie ma sensu). Pozostaje opcja M520, czy M540. Widzę duże zróżnicowanie w opiniach. Są zwolennicy M520 i M540 i każdy stoi przy swoim, ale jak spojrzeć z boku, oba modele są bardzo podobne i ciężko byłoby podać laikowi (jak ja) konkretne różnice. Niby M540 łatwiejszy w obsłudze, niby trwalszy, niby to różnica tylko 50zł, ale z drugiej te 50zł to ponad połowa ceny tańszego modelu, a dopłacać do interesu, gdzie prawdopodobnie nie odczuję różnicy chyba nie ma sensu, więc zdecyduję się na model tańszy (M520). Może jak zajadę te pedały na śmierć to zdecyduję się na model lepszy i będę mógł je wtedy porównać.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi, decyzja już podjęta i problem można uznać za rozwiązany.

Pozdrawiam

Napisano

a ja dodam że jeśli chcesz jeździć tylko w spd, to kupuj M520. Opcja nakładek to nieporozumienie - mozna sobie zrobic krzywde, but sie zeslizguje, a od biedy awaryjnie to i w zwyklych butach na pedalach M520 spd tez da sie pojechac kilkaset metrow. Jesli zas jezdzisz sporo w zwyklych butach ale chcesz miec opcje SPD to polecam Shimano SPD PD-M424. But z twarda podeszwa trzyma sie solidnie i jest calkiem wygodnie, a spd jest normalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...