Skocz do zawartości

[kierownica] Pomoc w wyborze mostka i kierownicy

IamMaro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów !

Chciałbym kupić nową kierownicę wraz z mostkiem. Kierownica miała być prosta,a  mostek miałby być jakby niżej. Testowałem już takie rozwiązanie i wiem, że byłoby mi wygodniej. Jestem zielony w tym temacie i zwracam się do was o pomoc. Mam rower Kross Hexagon x6 (2013). Wiem, że:
Kierownica(gięta) to KROSS (alloy, low rise, 620mm, 31,8mm) nic mi to nie mówi :(
Mostek to 
KROSS (aluminiowy, wznios, 31,8mm) 
Tak więc szukam prostej kierownicy(niezbyt drogiej) i niższego mostka. Nie mam pojęcia jak to połączyć żeby "działało", jestem zielony w tym temacie proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Napisano

Hej,

Na początek kilka pytań: Rozmiar ramy? Wzrost? Jaką obecnie masz długość mostka? Sztyca z jakim offsetem?

Bardzo ważny jest odpowiedni dobór pozycji na rowerze, przy pomocy sztycy, wysunięcia siodła, mostka i kierownicy (pomijam rozmiar ramy). Przykładowo ja jeżdżę na ujemnym kącie 6st mostek 80mm, sztyca offset 0 i jest fajnie. Ale przy offsecie sztycy 25mm i mostku 100mm miałem bóle karku po jeździe.

Testowałeś jakie konkretnie rozwiązanie i przez jaki dystans?

Napisano

Hej,  rama ma 21, wzrost 187. Parametry jakie znam podałem w pierwszym poście, nie mam pojęcie co to offset, jak pisałem jestem zielony :) Ogólnie czuję, że moje ręce powinny być dalej, czyli chciałbym się bardziej "rozłożyć" na rowerze. Kumpel miał rowerek, nie pamiętam jaki, ale właśnie w porównaniu z moim miał mostek równolegle do podłoża i mogłem się bardziej rozciągnąć. 
Może spróbować odwrócić mostek ?

Napisano

Kierownica(gięta) to KROSS (alloy, low rise, 620mm, 31,8mm) nic mi to nie mówi :( Mostek to KROSS (aluminiowy, wznios, 31,8mm)
Kierownica gięta, aluminiowa z lekkim wznosem, szerokości 620mm i średnicy montażowej 31,8. Mostek również z aluminium i z wznosem (prawdopodobnie 6*) i średnicy montażowej 31,8mm. To właśnie mówi.  Stąd już wiesz że żeby dopasować kierownicę do obecnego mostka musisz zakupić taką, która ma średnicę 31,8mm. Na początek jednak spróbuj jak Ci się jeździ z odwróconym mostkiem (jak odwrócisz to będzie równolegle do podłoża jak u kumpla). Z doświadczenia wiem że to wystarcza. Jeśli nie wystarczy rozważ zakup płaskiej kierownicy.

Hej, rama ma 21, wzrost 187. Parametry jakie znam podałem w pierwszym poście, nie mam pojęcie co to offset, jak pisałem jestem zielony :)
To masz za dużą ramę :D Jeśli pasuje Ci sportowa sylwetka to trzeba było kupić coś z bardziej sportową geometrią a nie o rozmiar większego.

Offset to przesunięcie jarzemka sztycy do tyłu względem jej osi. Twój Hexagon ma właśnie taką sztyce.

Napisano

Mostek odwrócony :icon_cool: . Przejechałem około 30km. Jest dobrze, naprawdę czuć różnice. Byłoby bardzo dobrze, jeżeli kierownica byłaby prosta. I tutaj kieruję pytanie do was, możecie mi jakąś polecić ? Zamknę się w 100zł ? Dopasowując do podanych wyżej przeze mnie wymiarów mostka. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...