Kaniowaty Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Będę posiadał napęd 1x9 i obawiam się o spadanie łańcucha przy skosach łańcucha, szybkim pedałowaniu, i podskokach, więc w grę wchodzi napinacz albo prowadnica.. Tylko jest problem co lepsze i jak już jaki/a dokładnie ? Zależy mi na cichym działaniu więc skłaniam się ku prowadnicy ale mam obawy o działanie i naprężenie łańcucha. Nigdzie nie znalazłem nic sensownego tyle co na allegro prowadnice za 100zł, ale cena duża i jakoś mnie nie przekonuje. Widziałem też patent na samoróbkę, tyle że mało to estetyczne Czy może skrócenie maksymalnie łańcucha załatwi sprawę ?
panSocjolog Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Takie coś powinno rozwiązać sprawę: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,prowadnica-lancucha-keeper-dartmoor,273650.html
gof Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Zebatka narrow-wide. Mam to w zestawie z deorka z dlugim wozkiem i bez sprzegla, lancuch nie spadl nigdy. Ostatnio pojawily sie budzetowe polskiej produkcji, ponizej 100 zl.
TheGie Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 a może w takich samych pieniądzach napinacz ?http://allegro.pl/napinacz-bop-ssp-foot-1-singlespeed-street-dirt-ss-i4472680488.html Osobiście jeżdżę na dzień dzisiejszy na 1x9, bez napinacza i prowadnicy. Łańcuch mi spadł raz, podczas gleby - trudno by było gdyby nie spadł. Jak się mocuje taki napinacz jak z link'a powyżej? Dodatkowe pytanie, stosując inny napinacz, konkretnie KORE, jak się zmienia zasada skracania łańucha ? Czy tak samo dopasowujemy jak w przypadku układu bez napinacza ?
panSocjolog Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 @@TheGie, To jest napinacz do single speeda, montowany zamiast przerzutki w ramach z pionowymi hakami. Ten od dartmoora montuje się zamiast przedniej przerzutki.
Kaniowaty Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Napisano 1 Sierpnia 2014 Ta prowadnica dartmoora mnie nie przekonuje jakoś.. Gof - Właśnie nie wiedziałem że są takie zębatki i kupiłem dawno bo promocja była, więc mam zwykłą dartmoor totem. A jak z długościa łańcucha u Ciebie ? naprężasz na maxa czy tak jak zaleca producent ?
gof Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Nie wiem jak zaleca producent, skrocilem tak jak zaleca parktool
Kaniowaty Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Napisano 2 Sierpnia 2014 Parktool ? I jak z tą zębatką jest rzeczywiście aż tak bardzo lepiej niż ze zwyczajną ? Bo w sumie tylko zęby są szersze..
gof Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 http://www.parktool.com/blog/repair-help/chain-length-sizing Tak jak pisalem, lancucha nie zgubilem ani razu. Nie uprawiam moze agresywnego downhillu, ale w mazowieckich lasach tez sie trafiaja wertepy i nieraz slyszalem jak lancuch wali o widelki, ale nie spadl nigdy. Poszukaj sobie opinii na forach o magii zebatek narrow/wide.
drezyna Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 mam prowadnicę taką jak panSocjolog zapodał, pracuje ze zwykłą 32z w 1x10, myślałem o narrow/wide ale na chwilę obecną jestem zadowolony,
Kaniowaty Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Napisano 2 Sierpnia 2014 Drezyna: A gdzie kupowałeś i za ile ? Bo miałem już złe przejścia z sklepem i zawsze wysyłają po tygodniu.. Nie spada z tym łańcuch ?
qb41 Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Polecam coś takiego używałem w 1x9: Jest na sprzedaż nowa.
Kaniowaty Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Napisano 2 Sierpnia 2014 W sensie że ty sprzedajesz czy że te co na allegro za 99zł ?
drezyna Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 w velo spadł raz, ale moja wina, za wysoko przykręciłem
TheGie Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 @TheGie, To jest napinacz do single speeda, montowany zamiast przerzutki w ramach z pionowymi hakami. Ten od dartmoora montuje się zamiast przedniej przerzutki. Wiele wyjaśnia z tym napinaczem. Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.