Skocz do zawartości

[kaseta] za mało miejsca

monowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

Tworzy się coś takiego , że łańcuch trze o rame. Da się to jakoś zrobić/przerobić? Zwiększyć odstęp między ramą a kasetą?

WP2014073_esxehhe.jpg

Napisano

trzeba przesunąć nakrętki na osi lub dodać po podkładce z każdej strony, powinno być lepiej. można również wyjąć podkładke która jest pomiędzy kasetą a bębenkiem o ile taka występuje.

Napisano

Nie zmieścisz jeszcze podkładki między ramę a kontrę konusa? Albo jej wogóle nie dałeś. Co jest za konusem a między ramą?

Napisano

Wcześniej miałeś wolnobieg 6 albo 7?

Rame kupiłem, nie wiem co na niej było.

Z podkładką dalej trze. Zostaje chyba przecentrować koło.

Napisano
Zostaje chyba przecentrować koło.

To Ci nic nie da. Chyba, że wytłumaczysz co i jak. Jestem bardzo ciekaw. :D

Dobra linia łańcucha? Nie za długi ten suport?

Napisano

Linia łańcucha jak najbardziej ok, suport nie jest za długi.

Sam nie wiem o co chodzi dokładnie z przecentrowaniem, gościu mi tak zrobił w singlu, że linia łańcucha z mega krzywej zrobiła się bardzo prosta.

A co myslice żeby zębatkę 12T zamienić na 11T?

Napisano

Skoro koło jest na standardowej piaście a taką widzę to jak może ocierać. Zrób zdjęcie z łańcuchem. Jedyna opcja to walnięta rama.

A co da przesunięcie w którąkolwiek stronę obręczy na szprychach bo chyba to masz na myśli. Przecież to jest oś i pracuje niezależnie od obręczy czy szprych.

Napisano
Przecież to jest oś i pracuje niezależnie od obręczy czy szprych.

Ale przesunięcie osi czyli bawienie się podkładkami będzie wymagało naciągania szprych od nowa. O to chyba chodzi.

Zaraz wrzucę zdjęcie.

WP2014073_esxeeqp.jpg

WP2014073_esxeeqr.jpg

Śmieszna sprawa, bo teraz wygląda na wszystko ok a korba nawet dokręcona nie jest, a jak sprawdzałem wcześniej to tarło...

Napisano

Kolejny temat typu: wydawało mi się. Wszystko jest w porządku i zrobiłeś problem z niczego.

Tak na marginesie. Naciąganie ponowne, zmiana obręczy, wymiana szprych, czy inne cuda nic nie dadzą. Możesz nawet wyjąć szprychy i koło, a sytuacja będzie nadal taka sama.

gościu mi tak zrobił w singlu, że linia łańcucha z mega krzywej zrobiła się bardzo prosta.

To jakiś magik! Co ma piernik do wiatraka. Brzmi to tak: gościu wyprostował mi kierownice, w ten sposób mam nasmarowaną tylną piastę. Coś źle zrozumiałeś, albo ktoś nabił Cię w butelkę.

Napisano

To jakiś magik! Co ma piernik do wiatraka

To powiedz mi jak nie zmieniając niczego w rowerze wyrównał mi linie łańcucha. Jak zakręcę korbą i koło się kręci to łańcuch w pewnych momentach jednak trze więc wszystko nie jest w porządku.

Napisano

Może po prostu wyciągnął i założył koło poprawnie. Nie wiem co on Ci tam robił, ale takimi operacjami na pewno tego nie zlikwidował. Zobacz, czy sam masz prosto. Zaciśnij zacisk opierając się klatką piersiową o siodełko i ciągnąć lekko szybkozamykacz do siebie. Jedyne co to linię roweru mógł zmienić, żebyś miał jednoślad, a nie dwuślad, albo żeby koło nie tarło o widełki. W sumie jedno i to samo.

Napisano

Takie problemy, tak jak napisał ktoś wyżej, rozwiązuje się poprzez nakręcenie jednej albo dwóch nakrętek od strony kasety/wolnobiegu- proste, ale działa :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...