monowiec Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 witam, Tworzy się coś takiego , że łańcuch trze o rame. Da się to jakoś zrobić/przerobić? Zwiększyć odstęp między ramą a kasetą?
rkopec16 Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 trzeba przesunąć nakrętki na osi lub dodać po podkładce z każdej strony, powinno być lepiej. można również wyjąć podkładke która jest pomiędzy kasetą a bębenkiem o ile taka występuje.
ezios Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Nie zmieścisz jeszcze podkładki między ramę a kontrę konusa? Albo jej wogóle nie dałeś. Co jest za konusem a między ramą?
monowiec Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 Wcześniej miałeś wolnobieg 6 albo 7? Rame kupiłem, nie wiem co na niej było. Z podkładką dalej trze. Zostaje chyba przecentrować koło.
lyndowss Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Zostaje chyba przecentrować koło. To Ci nic nie da. Chyba, że wytłumaczysz co i jak. Jestem bardzo ciekaw. Dobra linia łańcucha? Nie za długi ten suport?
monowiec Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 Linia łańcucha jak najbardziej ok, suport nie jest za długi. Sam nie wiem o co chodzi dokładnie z przecentrowaniem, gościu mi tak zrobił w singlu, że linia łańcucha z mega krzywej zrobiła się bardzo prosta. A co myslice żeby zębatkę 12T zamienić na 11T?
beskid Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Skoro koło jest na standardowej piaście a taką widzę to jak może ocierać. Zrób zdjęcie z łańcuchem. Jedyna opcja to walnięta rama. A co da przesunięcie w którąkolwiek stronę obręczy na szprychach bo chyba to masz na myśli. Przecież to jest oś i pracuje niezależnie od obręczy czy szprych.
monowiec Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 Przecież to jest oś i pracuje niezależnie od obręczy czy szprych. Ale przesunięcie osi czyli bawienie się podkładkami będzie wymagało naciągania szprych od nowa. O to chyba chodzi. Zaraz wrzucę zdjęcie. Śmieszna sprawa, bo teraz wygląda na wszystko ok a korba nawet dokręcona nie jest, a jak sprawdzałem wcześniej to tarło...
lyndowss Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Kolejny temat typu: wydawało mi się. Wszystko jest w porządku i zrobiłeś problem z niczego. Tak na marginesie. Naciąganie ponowne, zmiana obręczy, wymiana szprych, czy inne cuda nic nie dadzą. Możesz nawet wyjąć szprychy i koło, a sytuacja będzie nadal taka sama. gościu mi tak zrobił w singlu, że linia łańcucha z mega krzywej zrobiła się bardzo prosta. To jakiś magik! Co ma piernik do wiatraka. Brzmi to tak: gościu wyprostował mi kierownice, w ten sposób mam nasmarowaną tylną piastę. Coś źle zrozumiałeś, albo ktoś nabił Cię w butelkę.
monowiec Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 To jakiś magik! Co ma piernik do wiatraka To powiedz mi jak nie zmieniając niczego w rowerze wyrównał mi linie łańcucha. Jak zakręcę korbą i koło się kręci to łańcuch w pewnych momentach jednak trze więc wszystko nie jest w porządku.
lyndowss Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Może po prostu wyciągnął i założył koło poprawnie. Nie wiem co on Ci tam robił, ale takimi operacjami na pewno tego nie zlikwidował. Zobacz, czy sam masz prosto. Zaciśnij zacisk opierając się klatką piersiową o siodełko i ciągnąć lekko szybkozamykacz do siebie. Jedyne co to linię roweru mógł zmienić, żebyś miał jednoślad, a nie dwuślad, albo żeby koło nie tarło o widełki. W sumie jedno i to samo.
dawkon13 Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Takie problemy, tak jak napisał ktoś wyżej, rozwiązuje się poprzez nakręcenie jednej albo dwóch nakrętek od strony kasety/wolnobiegu- proste, ale działa
lyndowss Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 A oś jest nieskończenie długa... na szybkozamykacz są na styk, więc bez wymiany osi ani rusz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.