Skocz do zawartości

[Napęd 11x1] Ktoś używa?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu, zmodernizowałem napęd w moim rowerze Specjalized Sirrus Sport z ACERA do XT. Jedynie korbę kupiłem DEORE. Trzeba powiedzieć, że chodzi to jak szwajcarski zegarek a największy efekt dają manetki, później przednia przerzutka, a w tylnej to w zasadzie różnicy prawie nie ma. Jednak to nie jest taki napęd o jaki mi chodzi. Chciałbym napęd bez przedniej przerzutki tak, żeby biegi zmieniać tylko z tylu. Znalazłem na Allegro takie cudo jak: SRAM XX1 ale cena jest spora. Czy taki zestaw będzie pasował do mojego roweru? Ma ktoś taki napęd i mógłby coś napisać? Jak się sprawuje ect.

Napisano

Ten napęd nie jest kompatybilny z niczym co wypuścili do tej pory. Piastę musisz mieć całkowicie inną. To napęd specjalistyczny właściwie nadający się tylko dościgania. Nie ma w nim za grosz uniwersalizmu.

Napisano

nie no :) na Allegro jak widać blat na korbie można sobie wybrać, do stylu jazdy czy tez do terenu. Chyba trzeba będzie zaczekać aż spowszednieje ten napęd i wtedy potestować na jakimś rowerku w sklepie

Napisano

To jest tak, mam korbę DEORE FC-M590 48x36x26 w zasadzie na najmniejszej nie jeżdżę prawie ogóle (może przed domem jak kręcę 8)

Na Największej z przodu i najmniejszej z tyłu to tylko z dużej góry jak chcę pobić rekord prędkości. 95% z przodu to środkowa zębatka.

Byłoby wszystko cacy gdyby nie to, że jadąc szybko na środkowej z przodu i małej z tyłu (już ma łańcuch tendencję do przycierania) potrzebuję ciut szybszego przełożenia. Wtedy muszę zmienić przód na największą a i wtedy z tyłu z najmniejszej trzeba też podnieść do góry.

Tak myślę sobie, że sprawę załatwiła by zębatka nie 36 a 38 wtedy 26 i 48 niech by były na jakieś skrajne sytuacje tylko czy do takiej korby są 38? Wtedy mógłbym jeździć w zasadzie 99% z przodu tylko na środkowej

ps. zobaczcie proszę na Allegro na taki numer aukcji: 4442037936 czy taka będzie się nadawała?

Napisano

Ta którą znalazłeś będzie pasować ale jest przeznaczona właśnie do napędów bez przedniej przerzutki więc będzie paskudnie zmieniać. Nie zawsze drożej znaczy lepiej.

Weź najtańszą: http://allegro.pl/zebatka-38z-tarcza-blat-38t-korby-shimano-m361-i4410294375.html Będzie działać.Sam używam takiej 36 zamiast 32 w Deore.

A jak koniecznie chcesz Deore i Dynasys to taką: http://allegro.pl/tarcza-zebatka-shimano-deore-fcm615-38t-10sp-krk-i4455424038.html

Napisano

Kaseta x01 ma zakres 10-42, więc zarówno na dole jak i góry większy niż standardowe kasety. Do tej kasety nie możesz jednak użyć bębenka Shimano, ponieważ Shimano nie robi kompatybilnych bębenków/piast z systemem Sram'a. Byłbyś skazany na zakup całego napędu i nowej piasty/koła, a to wydatek kilku tysięcy zł. W najlepszym przypadku możesz zrezygnować z dedykowanej korby.

Przy pozostawieniu środkowej tarczy w Twojej korbie miałbyś odrobinę twardsze przełożenie niż z kasetą "standardową". 

Są dostępne zębatki 38t do korb trekkingowych, o ile pamiętam kalibru grupy alivio. 

Napisano

dzięki za odpowiedzi, dran2 a przy tej zębatce DEORE to nie jest tak, ze ona jest na 10rz? bo ja z tyłu mam 9rz. Czy do 9rz także będzie pasować? 

Napisano

Pewnie będzie, ale kupuj tą tańszą. Myślałem że masz 10s ale jak masz 9s to nie ma co kombinować z droższymi zębatkami które nawet w teorii (czyt. marketingowej ściemie) nic nie dadzą. Szczególnie że ta tania to stal więc pewnie dłużej posłuży. I jest tania, resztę wydaj na piwo.

Napisano

dobra kolego, tak tez zrobie, faktycznie jest tania, ale jak ma być dobra to nie ma co kombinować. Z tym napędem 1x11 to się jednak nie zdecyduję już włożyłem w nowy rower ok 3tys a gdybym powiedział żonie, że jeszcze potrzeba dołożyć ok 6tys (4tys napęd + piasta + koła +serwis) to mogłoby to się to skończyć w sądzie :) Dam znać po zmianie w przyszłym tygodniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...