damianno98 Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Witam dzis w jednym piwocie urwała mi sie sroba równo z końcem gwintu podpowiedzieć moze co z tym moge zrobic ?
rodszyld69 Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 najpierw spróbuj wykręcić śrubę za pomocą punktaka: przykładasz punktak pod kątem do urwanej śruby i delikatnie uderzasz mlotkiem w kierunku odkręcenia śruby chyba jasno jest opisane?
rkopec16 Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 a jak nie zadziała to nawiercić na środku dziurę i wkręcić wykrętak
copone Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Jako, że to pewnie m6 weź brzeszczot natnij rowek ok 1mm głęboki. Płaski śrubokręt i wykręć, jak delikatnie natniesz piwot to też nic się nie dzieje
lyndowss Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Powstanie karbu przy przednim hamulcu to "BARDZO MONDRY" pomysł. I żadne punktaki nie zadziałają. Takie akcje to w samochodzie, a nie w rowerze. Powyginasz tylko amortyzator, albo piwot. Z reszta to jest tam za małe, żeby dobrze przyłożyć siłę. Rozwierć jakimś małym wiertlem do metalu tą śrubę i sama wypadnie. Robiłem tak z śrubami nie do odkręcenia w rowerze. Gwint przeżył i można było wkręcać śruby na nowo. W dodatku było to bardzo słabej "klasy" koło o ile można o czymś takim mówić w makrokesz. Jeżeli dobrze to zrobisz to będzie jak nowe i nic nie będzie ruszone.
copone Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Nie ma problemu ze zlikwidowaniem takiego nacięcia zwykłym pilnikiem, po drugie taka metoda jest prostsza niż rozwiercanie śruby zwłaszcza ręczną wiertarką - nie każdy ma dostęp do stołowej.
lyndowss Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 To nie będzie to samo. Nie będę pisał dlaczego, bo można o tym książkę napisać. Poza tym ewentualne problemy z założeniem hamulca itd. I żeby była jasność zrobiłem to zwykłą wiertarką ręczną bez żadnych imadeł itd. położyłem koło i jedną ręką i kolanem przytrzymywałem koło, a w drugiej ręce wiertarka. Zrobić to dużo mniejszym wiertłem niż jest gwint, a potem tylko poszerzać powstały otwór. Resztki śruby, które zostaną na gwincie same wypadną. U mnie się same wykręciły i powychodziły z drugiej strony jako wióry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.