micbla Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Yoo. Krecilem srubkami H i L w celu pozbycia się typowego dla przerzutek lekkiego gruchotu. Tak narobiłem że zginął mi 7 bieg na wszystkich tj. 3 przełożeniach (lewa przerzutka). Reszta biegów działa. Jak dodać 7 bieg, jak wyregulować ? Przerzutka Shimano, rower Kellys Viper20.
micbla Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 Ok. Tak na wszelki wypadek zadam pytanko, jeśli nie wskoczy to co?
gajutrw Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Wskoczy Jesli bawiles sie tylko srubkami H i L to to jest przyczyna.
micbla Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 Poruszalem jeszcze linke, ale naciągnąłem i i jest ok. Sprawdze rano tą srubke H i napisze później na forum o efekcie
gajutrw Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Jesli wszystkie przelozenia wchodza sprawnie, tak jak wczesniej, a nie wchodzi tylko 7, to srubka H jest tego przyczyna
micbla Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 Wykręciłem nieco śrubkę H i bieg 7 wrócił Dzięki gajutrw. Mam kolejną sprawę, mianowicie przerzutka jest nie do końca wyregulowana, tzn. trochę zgrzyta, nie przełącza się płynnie tylko wolno i z ''wysiłkiem''. Jak to poprawić aby było ideolo?
gajutrw Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Hm masz regulacje przy przerzutce na kierownicy?
micbla Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 Nie patrzyłem na kierownice, o jaką regulację chodzi, ale wolałbym pokręcić jedynie tymi śrubkami bo tylko to ruszałem i wg mnie to pomoże, tylko nwm do końca jak to dobrze wykonać.
gajutrw Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Te srubki sa tylko i wylacznie po to aby lancuch nie spadl poza najmniejsza i najwiekszy zebatke. Od regulacji jakosci przelozen jest sruba przy manetce przerzutki. Jakie posiadasz?
micbla Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 Mam inny problem. Robię dosłownie wszystko to co jest na filmiku wyżej, a nadal słyszę lekki chrobot, szczególnie na wyższych biegach tj. 4-7 na wszystkich 3 przełożeniach, do tego dochodzi jeszcze nie płynne przechodzenie przerzutek. Why?
micbla Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 Nie ma takiej możliwości żeby coś było zepsute, krzywe itd. rower jest nowy ma zaledwie kilka dni, przejeździłem dopiero jakieś 20km.
Bejker Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 baryłka, naciąg linki. Jak odkręcasz ją to wtedy lepiej się wspina do góry, jak dokręcasz to na dół. No i jeszcze wychylenie wózka itp. Może coś ci wpadło do spręzyny, błoto czy coś ? Popsikaj brunoxem tam. Nie zaszkodzi.
copone Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 To próbuj regulować linką jeszcze raz, nie widzę innej możliwości jeżeli wszystko jest nowe i sprawne
micbla Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Napisano 1 Sierpnia 2014 Siedziałem przy tym dziś ze dwie godziny, znalazłem sobie taki opis w necie co po kolei robić. Wszystko dobrze mi szło (tak myślę) aż do pewnego momentu tj. gdzie na tym filmiku wyżej gościu zajmuje sie srubą L, on tam porusza tą przerzutką itd. ja nie radzę sobie z tym, nie chcę zepsuć. Dalej jakoś to kontynuowałem i sądziłem że dobrze idzie, jak kręciłem śrubką (zakrętką) przy manetce zczaiłem po jakimś czasie że kręciłem hamulcem -,- (możecie się śmiać). Tak więc przerzutka nadal nie wyregulowana, a hamulce są (lub tylko ten tylni) słabszy niż poprzednio chociaż hamować się da, to wcześniej był lepszy. Dajcie mi podpowiedz jak powrócić do tych dobrych hamulców, dodam że kręciłem tylko przy manetce od hamulca, linek nie ruszałem. Co do przerzutki, poproszę chyba kogoś o pomoc, patrzę, czytam i nic mi nie idzie... Ehh... jestem już tym wykończony. Chciałem żeby było świetnie, a minął dzień już musiałem coś ruszyć. Mam taki ''talent" co bym nie ruszył to wszystko spieprze. (sry za słowko)
gajutrw Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 @@micbla, No niestety, jak nie mozesz tego ogarnac to musisz kogos poprosic Popatrzysz, wtedy moze zalapiesz. Co do hamulca, to skoro kreciles linka przy klamce, to teraz wykrec srubke do momentu az klocki zaczna trzec o tarcze
Mod Team Puklus Napisano 2 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2014 Ze śrubami H i L prosto. Zdejmij łańcuch, bo tak najłatwiej będzie zaczaić. odkręć linkę, przerzutka zjedzie na dół. Kręcąc H będziesz widział jak sie przerzutka przesuwa. Masz ją ustawić tak by nie zahaczało o sąsiedni bieg i nie spadało poza kasetę. z pierwsza zębatką to samo, tylko trzeba ręką albo i linką napiąć przerzutkę ( albo mieć Low Normal). Wtedy trzymając ręką przerzutkę i kręcąc śruba L tak ze zobaczysz ruch wózka. I znowu to samo, łańcuch nie powinien spaść poza kasetę ani nie zahaczać o sąsiedni bieg. Tyle. A śruba baryłkowa służy do ustawienia kółeczka przerzutki w odpowiednim miejscu względem zębatek kasety. Oczywiście regulacje przeprowadzamy na w pełny złożonym napędzie, Proponuje zdjąć łańcuch byś zobaczył co dana śruba robi
nemo2009 Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Proponuje zdjąć łańcuch byś zobaczył co dana śruba robi Puklus,niech micbla już nic nie robi przy rowerze,bo go zepsuje na amen.
Mod Team Puklus Napisano 2 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2014 Tam nie ma co zepsuć no ale ...
tobo Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Ja z opisu kolegi moda usunąłbym konieczność zdjęcia łańcucha. Jeśli śruba H jest ustawiona prawidłowo to łańcuch sam ustawi się na najmniejszej zębatce kasety gdy zakręci się korbą. Wtedy trzeba popatrzeć na przerzutkę z tyłu i zobaczyć jeszcze czy przerzutka przesuwa łańcuch w prawo od koronki kasety (wtedy śrubkę H trzeba wkręcić_ czy w lewo w stronę większej koronki kasety (wtedy trzeba H wykręcić). Rozpinanie łańcucha dla kogoś "zielonego" to dodatkowy mętlik w głowie
Mod Team Puklus Napisano 2 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2014 Zaproponowałem zdjęcie, gdyż to ułatwi zrozumienie co te śruby robią, a łańcuch blokuje ruch wózka, jednak można to zrobić z łańcuchem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.