Skocz do zawartości

[suport] co zrobić ze stukaniem

kal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

:bye2:Witam

od maja posiadam rower Cube Attention SL 29 w rozmiarze 23. Od pewnego czasu zauważyłem denerwujące stukanie w okolicach suportu szczególnie naciskając lewy pedał. Byłem w jednym serwisie (autoryzowany- tam kupiłem rower) jednak mechanik powiedział że on też ma Cube'a i " to tak stuka" byłem u niego wielokrotnie raz zamontował dtugą parę pedałów i stukało nadal. Powiedzcie co z tym zrobić, bo przez to natrętne stukanie nie ma żadnej przyjemności z jazdy na stojąco i podjazdów. Z góry dziękuję.

Napisano
jednak mechanik powiedział że on też ma Cube'a i " to tak stuka"

Bez komentarza. Przyczyn może być kilka - albo niedokręcona korba, albo jakiś syf w suporcie albo piach na bębenku - bez sprawdzenia się nie obejdzie. Skoro rower prawie nowy to może zacznij sprawdzenie od bębenka a jeśli to nie pomoże to trzeba rozebrać i wyczyścić cały napęd. 

Suport raczej nie powinien być do wymiany. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Byłem w nieautoryzowanym serwisie ale dobrym - mechanik przejechał się i powiedział że rozkręci korbę i suport i wszystko przeczyści. Z kolei w autoryzowanym serwisie sprzedawca i mechanik mówili że to nic i jeśli suport będzie do wymiany to go wymienią i tyle. Mówili że w chcieliby aby w ich rowerach tylko tak im stukało.

I wróciłem z urlopu i mam dylemat - zapłacić w serwisie nieaut. (ewentualnie nie wiem co z gwarancją) czy zaufać sprzedawcy roweru i jeździć po płaskim tylko na siedząco. :(:ermm:

Napisano

Bez jaj - masz ufać jakimś idiotom (bo inaczej nie można ich nazwać) którzy uważają się za ekspertów i wmawiają Ci że stukanie w rowerze jest normalne? 

Rower nie jest przecież jakoś zaplombowany czy coś w ten deseń - śmiało oddaj do ogarniętego serwisu i niech ktoś Ci go przejrzy. 

Gwarancja na rower chyba nie obejmuje takich rzeczy więc na panach z ASO darmowej naprawy nie wymusisz. 

Napisano

Mi ostatnio stukało coś w suporcie okazało się że miałem zerwany gwint w misce od strony napędu po uderzeniu korbą w korzeń,to był suport SM-BB51 hollowteh II . Jak masz klucze to rozkręcić wyczyścić nasmarowac, sprawdzic czy lozyska sie gładko kręcą ,jak nie to wymienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...