scirocco Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Pomyślałem o modyfikacji swojego miejskiego roweru. Zastanawiam się nad sztywnym aluminiowym Mosso w miejsce uginacza Suntour. Czy te sprowadzane z aliexpress to oryginały i raczej nie ma czego się bać?
turysta Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Mam owego Mosso ale w wersji karbonowej. Jeździ od roku w uszosowionym mtb. Zero problemów, jedynie co mi troszkę przeszkadza to to, że zmieniła się geometria roweru zakładając dużo krótszy widelec. W większych zakrętach zahaczam pedałami o ziemię. Ja kupowałem na ebayu, szło z Taiwanu około 5 dni.
redbull1 Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Miałem owego mosso , wideł dobry jak za ta cenę , po zmianie z amorka zooma ponad 2 kg ,przyśpieszenie 2 razy szybsze , Znajomy ostatnio kupił i po czasie zaczął trzeszczeć tzn na sterówce ale jeździ dalej ... a tak poza tematem mój tak zakończył żywot po spotkaniu z autem > http://pokazywarka.pl/qlxamo/#zdjecie12342716 , Ale kupiłbym go drugi raz bo nie ma się czego bać
scirocco Napisano 25 Lipca 2014 Autor Napisano 25 Lipca 2014 Obecnie rower wygląda tak: https://www.dropbox.com/s/rzr0tfrmuzb8npu/IMG_3087.JPG nie chodzi mi o wygląd, ale o sztywność i geometrię. jeśli siądzie mi przód to będzie dziwacznie chyba
skjaatel Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Raczej nie montowałbym tam nic niższego niż obecny widelec
turysta Napisano 25 Lipca 2014 Napisano 25 Lipca 2014 Będzie kiepsko wyglądało. Przód strasznie zanurkuje.
scirocco Napisano 25 Lipca 2014 Autor Napisano 25 Lipca 2014 Tego się obawiałem. Jednak obecny amor o ile nie ma luzów to jest wiotki, ciężki i nie ma blokady(choć po serwisie amortyzuje:)).
skjaatel Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Może sztywniak do 29 będzie pasował? One mają ok 470mm wysokości
scirocco Napisano 27 Lipca 2014 Autor Napisano 27 Lipca 2014 Jak mówi turysta - problemem będą hamulce, a nie planuję zakładać do niego tarcz:) Póki co chyba zostanie jak jest.
tobo Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 Jak dla mnie to nie powinieneś myśleć o zmianie widelca tylko roweru w całości lub ramy. Grozi ci penetracja analna, jak strzelą pręty od siodła (jest na to bardzo duża szansa). Poza tym czy amortyzator był fabrycznie zamontowany w tym bajku? Widelec bardzo leży, nietypowo na fabryczny zestaw.
scirocco Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 Siodło się przesunęło bo było niedokręcone:) Nie wiem co było oryginalnie w tym rowerze - dostałem go jako złom w dużo gorszym stanie i przystosowałem tanio do jazdy po mieście:) Amor obecnie ma ok 5mm luzu (złamany ślizg). Korba miała luzy, ale jakoś to zaklepałem. Szykuje się wypad kilkudniowy ~ 300km i mam 2 opcje - tego podreperować, albo zabierać dualowy 16" - nie wiem co gorsze:)
ska Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 ostatnio kupił i po czasie zaczął trzeszczeć tzn na sterówce ale jeździ dalej Mój znajomy też jeździł z trzeszczącym widłem, do póki przy prędkości 50 km wideł postanowił odpaść z nienacka przy sterówce i zarył w asfalt niczym tupolew.. na szczęście jechał ostatni w grupie więc nie pociągnął za sobą reszty. Zasada wg mnie jest taka że jeśli coś trzeszczy należy to niezwłocznie zbadać bo szkoda zdrowia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.