gruby33 Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Posiadam napęd jednorzędowy z biegam w piaście Nexus 8.czy mogę zamontować napinacz łańcucha taki automatyczny jak przy przerzutka zewnętrznych? Jeśli tak co polecacie.
Ziemko Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Jeśli chodzi Ci o coś takiego http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-napinacze-lancucha/p,napinacz-lancucha-alfine-ct-s500-shimano,40581.html?_pli=2ca92c no to taki polecam. Ewentualnie ten http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-napinacze-lancucha/p,napinacz-lancucha-alfine-ct-s510-shimano,38552.html?qrtc_slt=slt_product_2_cr&qrtc_tpl=tpl_prod_view&qrtc_typ=prd&qrtc_prd=75550581&qrtc_pos=1&skad=quartic Będziesz musiał zaopatrzyć się w nowy (dłuższy) łańcuch. Z wiadomych przyczyn.
djzatorze Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Mnie zastanawia po co właściwie taki napinacz, skoro to napęd jednorzędowy? Nie można wyregulować na hakach? Można jeszcze zaradzić półogniwem łańcucha, 5 zł i problem z głowy.
gruby33 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Napisano 14 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedzi. Myślałem że jest coś tańszego. 100zl trochę mi szkoda na bajer. A łańcuch i tak musiałem kupić nowy (ma 114 ogniw). Co do pytania po co. Dla własnego widzi mi się Nie musze naciągnąć łańcucha kołem. Oraz kiedy z czasem będzie się rozciągał zawsze będzie miał odpowiedni naciąg. Zobaczę czy jest coś wartego zakupu w okolicach 35zl.jesli nie ma to sobie odpuszczę.
djzatorze Napisano 14 Lipca 2014 Napisano 14 Lipca 2014 Moim zdaniem do spora zaleta single'a, że nic się z tyłu nie telepie (przerzutka) gdy się wjedzie w gorszy teren
gruby33 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Napisano 14 Lipca 2014 W moim przypadku najgorszy teren to leśna ścieżka
gruby33 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Napisano 23 Lipca 2014 Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł Czy w roli napinacza do wolnobiegu może sprawdzić się tylna przerzutka? Mam kilka starych, wybrakowanych rowerów w garażu, na których są przerzutki Acera i Alivio. Będzie to działać ? I po zamontowaniu przerzutki/napinacza dużo ogniw do łańcucha trzeba dołożyć? Aktualnie mam 108 ogniw na rowerze i 6 ogniw luzem, które odczepiłem z łańcucha. Czy to wystarczy czy trzeba będzie dokupić drugi łańcuch?
Ziemko Napisano 24 Lipca 2014 Napisano 24 Lipca 2014 Zastosowanie tylnej przerzutki jako napinacza jak najbardziej jest możliwe. Wystarczy zablokować wózek w odpowiedniej pozycji.Co do ilości ogniw to dodajesz tyle aby napinacz spełniał swoją funkcję czyli był napięty.
Komuchomor Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Do napinacza dobiera się ilość ogniw "na czuja" (łańcuch ma się nie telepać o ramę od wstrząsów). Zważ waćpan jednak, że taki sposób prowadzenia łańcucha powoduje znakomity wzrost zasyfialności i skomplikowania całej konstrukcji, przez co podstawowa zaleta stosowania piasty z biegami (brak dodatkowych mechanizmów zewnętrznych) bierze w łeb. Swojemu żelastwu z poziomymi hakami nigdy bym tak nie zrobił, ale montuj co chcesz, w końcu to Twój rower.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.