Skocz do zawartości

[napęd] Kupiłem rower bez tylnej przerzutki i zębatki.

Kwiecien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem okazyjnie rower z niemiec (Bauer Cacadoo) bez tylnej zębatki i przerzutki. W rowerze znajdują się manetki Shimano STI, piasty Shimano, przednia przerzutka Shimano Exage 400LX. Tylna przerzutka miała oryginalnie 7 biegów. Mam teraz pytanie - co muszę kupić żeby to ze sobą współpracowało i pasowało i kosztowało jak najmniej ?? Oczywiście osprzęt nie musi być nowy. W linku poniżej zdjęcia. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://imageshack.com/a/nTAz/1

Napisano

Przerzutkę tylną, kasetę siódemkę (z nową dobrej jakości będzie ciężko, bo od dawna już tego nie produkują), oraz łańcuch, bo jak się wymienia kasetę to i łańcuch.

I jeszcze pewnie linkę i pancerz, a najlepiej to komplet inek i pancerzy wymienić jak się kupuje używany rower. 

Pozdrawiam.

Piotr.

• Mod Team
Napisano

świetny rowerek na dobrym osprzęcie. Żeby zachować stylistykę, można szukać przerzutkę exage, często sie trafiają. Kasetę 7 spokojnie kupi, jednak o wysokich klasach można zapomnieć. Po zdjęciach hak w ramie wygląda jak by miał zużyty gwint, ale hak można dokupić w razie czego.

No i łańcuch koniecznie przy kupnie kasety. ok 100zł do wydania.

Napisano

Za rowerek dałem 80zł, opony, koła, piasty w bardzo dobrym stanie, suport ideał bez luzów, hamulce bardzo dobre (nowe klocki) więc opłaca mi się dołożyć nawet stówkę. Wyrwałem też Kettlera Alu Rad za 150zł (tylko tylna opona do wymiany).

• Mod Team
Napisano

Można powiedzieć jak za dobrą flachę :D

kasety 7s:

http://allegro.pl/nowa-kaseta-sram-pg-730-7sp-super-wytrzymala-i4342830956.html tylko ci do takiego roweu 12-32 jest potrzebne ?

http://allegro.pl/shimano-kaseta-hg-50-7-ka-13-23t-i4354913980.html hg50 ale stopniowanie jakieś dziwne mi się wydaje.

http://allegro.pl/kaseta-zebatek-hg50-7rz-srebrna-12-28-i4405316514.html ta by była chyba idelna ;)

jako łańcuch connex 800 http://allegro.pl/lancuch-connex-800-8-7-6-rz-swietna-jakosc-i-cena-i4414216154.html całkiem dobra cena.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi. A teraz jakią przerzutkę do tego zestawu zakupić ? Zdecydowałem się jednak na nowy zestaw bo rowerkiem chcę trochę pojeździć.

• Mod Team
Napisano

Jaką sobie życzysz :P Nowoczesna trochę nie będzie pasować ale na pewno będzie działać, masz szeroką paletę do wyboru, od beznadziejnego turneya za k 25-30zł po XT za 200zł :P powiedz ile chcesz dać kasy a przerzutkę się dopasuje.

Napisano

Może bredzę, ale czy bębenek ma gwint na zewnątrz? Dobrze nie widać na zdjęciu, bo to miejsce jest akurat zasłonięte łańcuchem. Jeżeli gwint jest na zewnątrz, co czasem zdarza się w starszych rowerach to będziesz miał problem dokupić kasetę.

Napisano

Może bredzę, ale czy bębenek ma gwint na zewnątrz? Dobrze nie widać na zdjęciu, bo to miejsce jest akurat zasłonięte łańcuchem. Jeżeli gwint jest na zewnątrz, co czasem zdarza się w starszych rowerach to będziesz miał problem dokupić kasetę.

Tak, gwint jest na zewnątrz.

Napisano
Co to za piasta pisze na niej coś

Akurat na tylnej nie pisze nic, ale zauważyłem właśnie że gwint jest na zewnątrz jak i wewnątrz. Zaraz zrobię dokładne foto.

EDIT - znalazłem naklejkę, była zakryta brudem :) Shimano EXAGE FH-HG50.

Napisano

Możesz mieć problem.

To widać, że to piasta Shimano. Sam mam z tej epoki śliczną świecącą 600 Shimano.

DSC_0154.jpg

Powyżej jest zdjęcie kasety, która właśnie jest do takiego bębenka, a charakteryzuje się tym, że ostatnia koronka jest na niego nakręcana, ale to nie wszystko.

DSC_0155.jpg

Na tym zdjęciu widać, że wszystkie wypustki wewnątrz koronki są takie same i możemy odwrotnie założyć koronkę, w przeciwieństwie do nowych kaset, gdzie niektóre wypustki wewnątrz są różnej długości i np. nie można odwrotnie założyć koronki.

Jeżeli o to chodzi, to muszę Cię zasmucić, ale musisz poszukiwać na Allegro. Nie zawsze są, ale czasem ktoś sprzedaje używane, a nowych to nie wiem, gdzie kupić. Jeżeli się uda coś kupić to kaseta odwdzięczy się niespotykaną trwałością, wręcz one się nie zużywają.

Ps.

Ale chyba twoja piasta będzie w porządku, bo tam na jakimś zdjęciu z googla widzę, że jest gwint, ale wypustki na bębenku są standardowe różnej szerokości. Radziłbym przymierzyć to do zwykłej kasety, raczej pasuje.

Napisano

Jak na moje oko wszystko jest w porządku. Bębenek będzie pasować do kasety jaką zaprezentowałem na zdjęciu, jak i do współczesnej.

Wydaje mi się jednak, iż warto było się upewnić, bo trafiają się różne standardy i bez sensu jest dokupywać część, która nie będzie pasować.

Napisano

Wciąż możesz mieć problem w sklepie, bo kaseta siedmiobiegowa to raczej nie standard i zapewne normalnie takiej kasety nie dostaniesz. Lepiej skorzystaj z tego, co użytkownik Puklus Ci zaproponował i kup na Allegro, na pewno wyjdzie taniej, a może nawet o wiele taniej. Z przerzutką też bym się wstrzymał z kupowaniem w sklepie i poszukał jakiejś na Allegro, bo rowerek fajny, a utrzymanie w tym tonie będzie podkreślać, że to klasyk.

Napisano

Oby, ja z prostszymi sprawami czasem mam problemy, więc to wcale nie musi być tak oczywiste, tym bardziej, że standard w tańszych rowerach to wolnobieg siedmiobiegowy, a kaseta jednak to w tamtym czasie była znacznie wyższa półka.

Napisano

Dziękuję za podpowiedzi, będę przy okazji w tych sklepach więc nie zaszkodzi spróbować. Jeśli nie dostanę tego na miejscu zamówię części przez allegro.

EDIT - prawdę mówiąc kupiłem ten rower z myślą o sprzedaży. Ale im więcej w niego serca wkładam tym mniej mam ochoty na jego sprzedaż :) Dzisiaj go wyczyściłem centymetr po centymetrze, wyregulowałem hamulce, napompowałem koła, popieściłem go ogólnie i chyba zostanie on dla mnie :D

Napisano

Mam ten sam problem. Całkiem niedawno złożyłem ślicznego klasyka typową szosę z dość dobrych części, które mi zalegały po innych rowerach. Myślałem, żeby go sprzedać, bo może komuś się przyda, o interesie lepiej nie wspominać, bo nic bym na tym nie zarobił, poza satysfakcją. Prawie wszystko wyszło na Shimano 600. Osprzęt sam nie wiem sprzed ilu jest lat, pewnie ma tyle, co ja? :)  Teraz próbuję się w domu wyłgać, że nie chcę się go pozbyć, a to jest już któryś mój rower. Muszę jeszcze naprawić siodełko (klasyczny Laser, trzeba wymienić skaj, nie będzie to trudne) i załatwić jakąś sensowną owijkę, a mam ochotę na zszywaną białą skórę, co będzie dość trudne do wykonania.

• Mod Team
Napisano

Spokojnie założy kasetę HG i UG, bo ma oba gwinty, to bębenek przejściowy kompatybilny z oboma systemami. Jak by co mam piastę z bębenkiem shimano HG na 7s mogę oddać za darmo.

Napisano

Kupiłem używaną kasetę 7 RZ i przerzutkę Deore LX-M560 za 5 dyszek od forumowicza. Złożę to na starym łańcuchu i zobaczę czy będzie wszystko OK. Jak nie to sprzedam to dalej i kupię nowy zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...