szczurozor Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Witam. Niedawno kupiłem swoje pierwsze spd Mavic Tempo i dzisiaj zamierzam je zabrać w dziewiczy rejs. Tak, tak-rejs, bo apokalipsa z nieba Ale nie o tym miało być. Czytałem wczoraj artykuł: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,15401144,Legenda_MTB_radzi__Buty_robia_roznice.html i moją uwagę zwrócił fragment: "Mam swój rytuał związany z nowymi butami. Przed pierwszą jazdą zawsze wkładam je dwa-trzy razy do gorącej wody. Ryzyko pojawienia się odcisków czy bólu jest dużo mniejsze, jeśli od samego początku stopa jest idealnie dopasowana do buta." Co o tym myślicie? Osobiście pierwszy raz słyszę o tego typu praktykach. ;p
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Nie kombinuj bo się buty rozkleją. Zakładaj i się ciesz jazdą. Oczywiście pamiętaj o wypięciu, tu co drugi się wywracał z tego powodu na początku, ja również
Ziemko Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Możliwe że to prawda w przypadku butów które się zeschły. Gorąca woda miałaby przyśpieszyć proces zmięknięcia cholewki.. Ale to by znaczyło że z każdym początkiem sezonu należałoby powtórzyć operację. Przy zakupie swoich nie kombinowałem w taki spowób tylko założyłem na nogi i jazda.
rzezniol Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Hmm W swojej niedługiej przygodzie z SPD "rozdziewiczałem" 3 pary nowego obuwia ... Obuwie za każdym razem przed zakupem mierzone ... Nigdy nie stosowałem żadnych magicznych sztuczek i nigdy obuwie nie uszkodziło moich "boskich" stóp . Czytałem też o próżniowym dopasowywaniu obuwia do stopy gdzie obuwie też się bodaj rozgrzewało czy moczyło ... ale z całym szacunkiem myślę że takie czary to nie nasz poziom . Pozdro
Mod Team michuuu Napisano 9 Lipca 2014 Mod Team Napisano 9 Lipca 2014 Ale to by znaczyło że z każdym początkiem sezonu należałoby powtórzyć operację. Tworzywo to nie skóra żeby się zeschło.
szczurozor Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 No i dobra. Czyli bez szamaństwa ;p A w końcu nie byłem na próbach, bo nie udało mi się odkręcić pedałów Nie wiem czy oni w sklepie ciągnikiem to przykręcali, ale klucz 15 i młotek nie podołały zadaniu... Ani drgnęło diabelstwo Tak-w dobrą stronę próbowałem kręcić Jutro spróbuję w jakimś serwisie o łaskę poprosić.
Ziemko Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Tworzywo to nie skóra żeby się zeschło. Moje XC30 są ze stucznej skóry nie z tworzywa. W pierszych dnia sezonu SPD'owego jakby ciaśniejsze.
rzezniol Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 stucznej skóry nie z tworzywa Dobre, dobre ... nieźle mnie to ubawiło Na jakim zwierzęciu ta skóra rośnie ? Na pluszowej owieczce skoro jest sztuczna a nie z tworzywa ? Pozdro
Ziemko Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Dobre, dobre ... nieźle mnie to ubawiło Cieszę się razem z Tobą
szczurozor Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 Mam! W pewnym sportowym markecie na literkę "i" oraz "sport" w nazwie mają usługę wymiana pedałów za jedyne 5zł. Przy okazji kupiłem sobie dwie dętki Wróciłem do domu jeszcze na platformach, bo w obuwiu zdecydowanie płaskim byłem. W domu trochę się namęczyłem żeby się dowiedzieć do czego służą cienkie blaszki dodane do butów i w końcu na jakimś angielskim forum znalazłem: mają chronić podeszwę buta przed niszczeniem przez pedał. Przykręciłem, poćwiczyłem trochę na sucho wpinanie i wypinanie i zaliczyłem pierwszą wywrotkę. Na szafę na dwór nie zabierałem, bo mokro a na platformach już bym dzisiaj leżał na pięknej brukowanej ulicy pod chatą więc na spdach 102% szans na kontakt z kostką ;> mimo to jutro rano już nie mam wyboru-rower to mój jedyny sposób na dojazd do pracy. No.... jest jeszcze mpk, ale przy aktualnych zawirowaniach organizacyjnych i kolejnej podwyżce cen to musiałoby chyba tornado z gradobiciem być żebym tym żłobom zechciał płacić ;p A zatem... Już czuję tą moc pod stopą... Już mnie bolą zdarte kolana i łokcie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.