Skocz do zawartości

[ Korba ] stukanie i pukanie

wochu25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Rok temu coś zaczęło mi stukać w korbie. Rozkrecilem wszystko, wyczyscilem i przeszło ale teraz problem powrócił. Wymienilem cały środek z lozyskami na nowy. Dokrecilem jak trzeba, wsiadam na rower i znowu to samo. Czasami stuka przez 5 min a następną godzinę nic ale czasami jest na odwrót... Stuka tylko podczas jazdy i kręcenia pedałami. Z góry dzięki za pomoc...

Napisano

Pewności nie mam. Ale już suport Wymienilem i nadal lipa, nie wiem czy pedały mogły by tak pukać?

PS. Korba shimano, ale w domu sprawdzę symbol.

• Mod Team
Napisano

Mogą to być pedały, a sprawdzałeś czy Ci się nie zaczepiła linka o coś i ona nie uderza o korby podczas obrotu ramion?

Połączenie pedałów z blokami od butów też czasami puka o ile masz spd?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli suport na kwadrat to jest prawdopodobne że się luzuje. Zresztą przy octalinku to też jest możliwe.

Gniazdo w ramionach korby też może być wybite jak jeździłeś z niedokręconymi.

Napisano

Linka nie dotyka. Ale dziwna sprawa bo jak przełączę na inny bieg to nagle ustaje ale za jakiś czas znowu puka.

PS. Kwadrat? Tzn.? Bo nie rozumiem za bardzo.

• Mod Team
Napisano

No to jak masz wystukane gniazdo w korbie to się będzie ruszało/stukało. Można spróbować zamontować na klej do gwintów ale przy zdejmowaniu może być konieczne podgrzanie osi. Albo metoda na blaszkę z puszki po piwie/coca-coli zależy czym się nawadniasz, i spróbować wbić ramię na oś z założoną blaszką.

Napisano

To ja może z innej beczki. Masz kasetę czy wolnobieg?

Sprzęgło w wolnobiegach potrafi tak stukać, bo tam są tylko 2 zapadki i jak się zrobi luz to stuka. Wtedy to jest ewidentne czyste stukanie tylko podczas pedałowania i czasem przestaje szczególnie po zmianie biegu, bo się zapadki zmieniają.

Napisano

Bębenki kaset raczej nie stukają. Przynajmniej się nie spotkałem nigdy. Na stukanie wolnobiegów nie ma żadnego sposobu, trzeba się przyzwyczaić, albo wymienić wolnobieg i modlić się żeby nowy nie miał tego samego.

W przypadku kaset musiałbyś wymienić bębenek a to bez sensu...

Napisano

Wszystko Rozkrecilem , wyczyscilem i nasmarowalem. Dziś jak jechałem, zaczęło stukać, jak zaczelem delikatnie pedalowac, tak żeby oporu nie było to przestało. Czyli puka tylko jak jest wymuszone pedalowwnie...

he3a3eve.jpg

upeneja9.jpg

ese4yzym.jpg

y2epejy6.jpg

ymyqemy5.jpg

avy5e7et.jpg

a4uru5yj.jpg

• Mod Team
Napisano

Masz korbę ze zintegrowaną osią i zewnętrznymi łożyskami a piszesz że wymieniałeś suport na kwadrat.

Pomroczność jakaś czy jaja sobie robisz?

Napisano

To ja nie wiedziałem i co Ci chodzi, myślałem że chodzi o samą końcówkę czy jest kwadrat cały okrągła? Nie znam się na tyle wiec moje odpowiedzi trzeba tez takie są... [emoji1]

PS. Wymienilem suport ale nie pisałem że na kwadrat...

Napisano

A może to przednia przerzutka niewyregulowana i trze/stuka o nią łańcuch przy skosie... Patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że wewnętrzna część przerzutki jest za blisko łańcucha. To by wyjaśniało wszystkie podane przez Ciebie przypadki kiedy ten problem się pojawia.
Pozdrawiam.

Napisano

Cykanie i pukanie w HTII to standard w ramach z niższej półki. Wyczuwalne jest to na lewym ramieniu korby. W mojej Meridzie serii Kalahari jest to notoryczne na suportach shimano i accenta, trzeba mocno zalać smarem stałym gwinty misek suportowych, to pomaga. Winowajcą jest źle splanowana mufa ramy, podobno nawet w Trekach serii 8000 się to zdarza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...