Skocz do zawartości

[łańcuch] spada łańcuch z korby na wybojach

scooby

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jest taki problem:

na szybkich wyboistych zjazdach spada mi łańcuch z korby z dużego blatu na zewnątrz.Bez pedałowania to się dzieje.

Napęd to: korba 2x10 sram s1000, przerzutka przednia X7 2x10, tylna x9 11-36, łańcuch sram 1051.

Napęd kiedyś był 3x10 i został zmieniony na 2x10. Zmieniłem korbę z 44/33/22 na 38/24 i przednią przerzutkę z 3x10 na 2x10. Całość wymiany robiono mi w serwisie rowerowym. Łańcuch nie był skracany.

Teraz się zastanwiam co może być przyczyną tego spadania z korby na zewnątrz ? Czy to kwestia ustawienia przedniej przerzutki ? Na początku po zmianie tego nie było, czyżby coś się rozregulowało ? A może ten łańcuch jest za długi ? Serwisant nie skracał, mówił, ze jest dobrze. Ale czy po zmianie z korby z blatem 44 na korbę z blatem 38 nie powienien być trochę skrocony ? Wtedy też powinien być bardziej napięty, no nie ?

Chcę oddac rower do tego serwisu, co im zasugerować ? Ustawienie przedniej przerzutki + skrócenie jednak łańcucha ?

dzięki z góry za porady

Napisano

Zrób zdjęcie przerzutki kiedy łańcuch jest na 1 z tyłu i 2 z przodu (największe koronki). Najprawdopodobniej za długi łańcuch. Powinno się go skrócić.

Napisano

Łańcuch powinni skrócić o 6 ogniw przynajmniej.

Aczkolwiek przy dobrze wyregulowanej przerzutce przedniej łańcuch nie ma prawa spadać, bo odbije się od klatki i wróci.

Biegi się dobrze wchodzą? Mi to wygląda na za bardzo wychyloną przerzutkę po prostu i trzeba wyregulować najlepiej od zera...

• Mod Team
Napisano

na szybkich wyboistych zjazdach spada mi łańcuch z korby z dużego blatu na zewnątrz.Bez pedałowania to się dzieje.

No to jest za długi i trzepie nim a tylna przerzutka nie jest w stanie wybrać luzu.

Napisano

czyli wniosek należy go skrócić, samym ustawieniem przerzutki nie ma co kombinować ?

Seraph, dlaczego akurat 6 ogniw ? bo różnica między korbami jest 6 zębów (poprzedni blat 44 a ten 38) ? nie za duże te skracanie ?

jak skrócimy łańcuch to sprężyna mocniej go napnie i nie będzie się tak telepał, czy tak ? do tego odpowiednio ustawiona przednia przerzutka.

Takie mocniejsze napiecie sprężyny tylnej przerzutki jaki bedzie miało wpływ na zmianę biegów ?

Napisano

No tak by wypadało, że 6 ogniw, bo 6 zębów różnicy. Ja dobieram długość łańcucha tak, żeby na styk wystarczał na oplot dużych zębatek z przodu i z tyłu (z pominięciem przerzutek). Potem skracam odpowiednio i dopiero przewlekam przez przerzutki.

Napięcie sprężyny wózka nie będzie miało wpływu na zmianę biegów, bo wózek nie będzie jakoś ekstremalnie napięty o ile nie jeździsz na strasznych przekosach.

Napisano

hmmm, wydaje mi się, ze 6 ogniw za dużo. Łańcuch nie oplata przecież całego blatu tylko połowę jego obwodu więc wychodzi, że 3 ogniwa.

oczywiscie to tak teoretycznie, zawoże dzisiaj rower do serwisu i zobaczę co zaproponują

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...