Skocz do zawartości

[2x 500-600zł] Dwa rowery dla rodziców- typ bliżej nieokreślony.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja dzięki radom z forum stałem się szczęśliwym posiadaczem roweru, który pozwolił wrócić mi do tej formy rekreacji, postanowiłem więc zadbać i o swoich rodziców. Tym bardziej, że Mama ostatnio coś mi wspominała, że może pojeździłaby sobie dla zdrowia po okolicy. Ojciec też coś wspominał. Niemniej - sami rowerów nie kupią z obawy, że wyrzucą kasę na coś co pójdzie w odstawkę. A ja mam nadzieję, że jednak prezentu będą używać - przynajmniej z wdzięczności :) Wybór niestety jest mocno ograniczony moimi zdolnościami finansowymi, tak więc na oba mam do wydania ca 1200 max 1300zł. 

Grupa docelowa: Moi szanowni rodzice, czyli dwójka prawie całkowicie nieaktywnych fizycznie ludzi lekko po 50tce. 

Teren jazdy: czasem mniej lub bardziej dziurawy asfalt, czasem polna droga, czasem wyjazd do pobliskiego lasu - żadnych ścieżek rowerowych, żadnego równego jak stół asfaltu, żadnych wielkich kamieni na drodze.

Typ: zastanawiam się nad dwiema opcjami: albo coś pokroju treka (lub crossa, bo dalekich wypraw nie będzie), albo MTB. Ojciec ma wzrostu ok 175-180, Mama ok 165cm. O ile męski rower może być 28'' to zastanawiam się, czy rower damski który nie będzie typowym mieszczuchem będzie wygodny dla kobiety w średnim wieku

W grę wchodzą tylko rowery nowe niestety - nie mam czasu i umiejętności by wybierać używki, a rodzice nie mają czasu i zdrowia na regulację złomków. 

Miejsce zakupu: albo internet, albo sklep stacjonarny - choć pewnie będę celował w internet w tych kwotach.

Tak więc nie mam żadnych sprecyzowanych wymagań. Chętnie przeczytam też wszelkie  Nie martwię się o badziewną jakość osprzętu (może trafi się jakiś altus w tej cenie?), czy brak amorów - bo jak oboje zrobią w tym roku z 200-300km to będzie to mój osobisty sukces.

Ja mam swoje typy, ale nie chciałbym nic sugerować. Będę wdzięczny za jakieś rady i propozycje.

pozdrawiam 
FoD

Napisano

Ja mam 46 lat więc mogę powiedzieć, że jestem w wieku twoich rodziców i śmiało mogę powiedzieć co mi pasuje. Tylko, że ja na rowerze jeżdżę od 18 lat codziennie i robię na nim 10 000 km rocznie. Dla ludzi nieco starszych ode mnie dla których przygoda z rowerem dopiero się zacznie rowery muszą być proste w obsłudze i łatwe w prowadzeniu. Rowery typu MTB odpadają ze względu na wysoką ramę i dość niewygodną pozycję. Rower typu treking może być ale treking jest stosunkowo cięzki. Ja bym ci zaproponował rowery na kołach 24 cali.

pol_pm_Medano-Locomo-sun-tanned-mat-2014

Sam powiedziałeś, że żadnego wyczynu nie będzie więc do wycieczek nawet po za miasto idealnie będzie się nadawał a jak założysz opony 2.0 to i po lesie nim pojeździsz. Jego zalety to

• Łatwe wsiadanie
  • wygodna pozycja
  • proste prowadzenie
  • stosunkowo lekki
  • łatwy do przechowania
  • łatwy w manewrowaniu w ciasnych miejscach typu blok, klatka schodowa, bazar
  • wspomnienie do lat młodzieńczych... na takich rowerach wówczas się jeżdziło

Napisano

A jak cenowo wygląda taki składak? Rozumiem, że to jest jedno przełożenie, tak? Zero przerzutek? Problem w tym, że rodzice nie mieszkają w mieście a na wsi a tam bywa dość różnie z terenem, więc nie wiem czy takie kółka będą odpowiednie. No i czy  ten ze zdjęcia to przypadkiem 20stka a nie 24'' jest? Mnie się składak kojarzy z małą pierdółką, którą składam w pół i wrzucam do bagażnika, żeby zrobić kilka km np po kurorcie wypoczynkowym, a nie jako wygodny rowerek do rekreacji.
Stąd też pomyślałem właśnie o treku  i ogołoceniu go ze zbędnego balastu. Niemniej - dziękuję za uwagę, na pewno wezmę ja pod uwagę.

Napisano

Ów rower to tylko przykład. Ma biegi wewnątrz piasty. Widać wyraźnie linkę.  3 biegowa piasta powinna wystarczyć jeśli mieszkają w terenie lekkim. Jeśli to teren cięższy to praktyczniejsza byłaby 5 biegowa piasta. Piasta z biegami wewnątrz jest łatwiejsza do opanowania. Poczytaj o tym.

Kółka 24 cali poradzą sobie  w terenie leśnym. W maratonach przecież nie będą startować! A jeśli natrafią na cięższy teren to i tak nie będą próbowali na siłę go przejechać tylko zejdą i rowery przeprowadzą. Właśnie taka gimnastyka przy takiej ramie będzie dla nich ułatwieniem. Gdybyś im kazał jechać na treku przez piaszczysto-błotne koleiny to albo by się szybko zrazili albo połamali.

Gdyby twoi rodzice byli aktywni fizycznie, wysportowani i gibcy to rowery o klasycznych ramach byłyby odpowiednie i nawet bym cię zachęcał w kierunku rowerów z pełną amortyzacją.

Napisano

A może jakiś holender?

Duże koło - da radę na leśnych ścieżkach bez problemu, biegi w piaście i całkowicie osłonięty łańcuch = komfort użytkowania. Pozycja czysto rekreacyjna - wygoda. Bardzo niska rama ułatwia wsiadanie i to nie tylko kobietom ;)

Coś jak to tylko z biegami w piaście:

http://www.decathlon.pl/rower-miejski-elops-100-ltd-id_8305485.html

Jak za mało terenowy to wystarczy założyć nieco grubsze oponki...

Takie coś - niestety przekracza budżet:

http://allegro.pl/rower-damski-mbike-retro-damka-holender-piekny-i4384187195.html

Napisano

Cholender czyli rower miejski też może być ale ...pytanie tylko mam takie

1. Czy wejdą opony 2.0 aby jeżdzić w terenie?

2. Czy dadzą radę jechać po tym terenie?

Ja mieszczuchem jeżdziłem po terenie i to było naprawdę wyzwanie.

3. Czy mają miejsce do przechowywania tak dużych rowerów?

Rower o mniejszych kołach jest bardziej zwrotny a rodzice nie przyzwyczajeni do jazdy na rowerze, na początku a i podejrzewam, że zawsze, będą jeżdzić wolno więc dobra strerowność przy małych prędkościach będzie istotna.

Napisano

Składak/ki byłyby niezłe, tylko jest jedno ale - budżet.

Tak naprawdę to autor chce kupić rower za 600-650 zł nowy.

W tej cenie nie ma nic porządnego, więc tylko podstawowe modele na wolnobiegu, najlepiej bez amorka.

A rodzaj jaki to ma być to rzecz wtórna po budżecie.

Ja celowałbym w crossa ( tańszy niż treking bo bez dodatków) lub miejski.

Dla mamy - http://allegro.pl/rower-miejski-goetze-28-3biegi-koszyk-24h-i4367447194.html

lub http://allegro.pl/nowy-rower-city-28-3-biegi-kosz-wysylka24-i4367446357.html

gorzej coś wybrać dla taty , może coś takiego http://allegro.pl/rower-kross-5th-2-kolory-aluminium-rama-19-i4393654062.html

lub tani treking od Kandsa - http://allegro.pl/rower-28-super-szybki-kands-treking-galileo-2014-i4375098592.html

Napisano

Dziękuję :) Wszystkie rady są cenne. 
W kwestii wyjaśnienia - mam jeździła na moim komunijnym marokeszszu fullu na kółku 26" - i o dziwo nie spadła :) Oboje za młodu dość sporo na rowerach jeździli.

Co do miejsca - z tym absolutnie nie ma problemów. Uroki mieszkania w sporym domu z ogrodem i garażami. Myślałem własnie o czymś pokroju tych KANDSów - z tym, że z miejsca zmienłbym im mostek na regulowany i wygiętą kierownicę. Jeśli dorzucę po stówce do roweru, to wybór się powiększy? Tzn na oba 1400zł?

Napisano

Witam, moja koleżanka szuka roweru dla Siebie do 500zł, ostatnio u mnie w okolicy w sklepie rowerowym widziałem coś takiego za 449zł 

http://allegro.pl/polska-damka-burghardt-lady-rower-26-3-biegi-kosz-i4359388657.html

Jakie jest wasze zdanie na temat tego roweru?

Mam nadzieje ze jest lepszy od damek z np media markt arkusa za 300zł? Bo taki wlaśnie kupiła rok temu moja mama i to straszny bubel jest. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...