wojtasg Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Chciałbym zmodyfikować napęd w kierunku miększych przełożeń. Od strony teoretycznej pokalkulowałem sobie przełożenia przy różnych modyfikacjach kasety i korby, ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać w praktyce. Czyli - jaki zakres koronek dadzą radę obsłużyć przerzutki? Jakie komponenty (koronki) - tzn. z jakimi ilościami zębów - są dostępne i które będą pasować do mojej kasety i korby? No i czy lepiej przebudować kasetę (zmienić największe koronki na jeszcze większe), czy tez zmienić małą tarczę korby na mniejszą? Podadźcie proszę... Napęd to komplet Shimano z grupy Deore XT, 2x10, korba 38/24, kaseta 11-36.
tobo Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Przerzutka przednia - kompatybilność zależy także od sposobu mocowania do ramy - przerzutki direct mount występują w kilku wersjach a użycie zależy od wielkości tarcz korby. Najmniejsza dostępna seryjnie koronka do korby dwurzędowej to 22 w Shimano. Mniejsze zębatki dostępne są jako produkty nieshimanowskie i oferowane przez np polską firmę Trybo.pl. Zębatki takie - 21 i 20 zębów o ile pamiętam wymagały małej modyfikacji korby. Masz również możliwość modyfikacji kasety przez dołożenie zębatki 38/40 zębów i wyjęcie z kasety jednej z mniejszych koronek. Duże koronki są obsługiwane przez przerzutki dyna sys.
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2014 Mod Team Napisano 5 Lipca 2014 Jeżeli chodzi o kasetę 11-36 obsługują jak tobo napisał dyna sys, przerzutki srama, 11-34 chyba wszystkie nowożytne przerzutki MTB, no i niżej to już wszystko. jeżeli chcesz miękko ze stopniować kasetę to nie jest to problem, chyba ze chcesz mieć zakres 11-34 wtedy to trochę jest problem. Można by zrobić jak by 2in1, czyli miękki dół i przeskok na górskie przełożenia. Wszystkie kasety, poza tymi na pająku możesz swobodnie roznitować ( srama sie rozkręca) , ułożyć przełożenia wedle uznania i nie trzeba z poworotem nitować ( shimano) wystarczy dobrze lockring zakręcić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.