Skocz do zawartości

[korba] - Zamiana FC-M442 na FC-M670

andrzejl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W 10 rzędowym napędzie jest inny jakby to powiedzieć skok między zębatkami więc nie będzie pracowało, jak masz korbę 10 rzędową to do niej daj przerzutkę przednią 9 rzędową a jak wybierzesz tą kasetę 9 rzędową to taką samą przerzutkę i będzie elegancko hulać  

Napisano

Hmm no to nie jest tak łatwo.... Przekopałem alledrogo i nie znalazłem nic na 42 zęby dla 9 rzędowych napędów...  Jak wiecie coś o takiej przerzutce to proszę o info. Bardzo bym chciał napęd na 10 rzędów ale wtedy muszę zmienić manetki, kasetę, łańcuch i tylną przerzutkę więc chcąc pozostać przy tym napędzie który mam pozostaje mi korba DEORE FC-M590 czyli taka która ma taki sam układ zębów jak moja obecna FC-M442 czyli 44/32/22:

http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-44-32-22-3x9-wawa-i4437036196.html

W zestawie są chyba trochę gorsze łożyska bo BB51 a w SLX dają BB70. 

Trudno nie będzie SLX... Chciałem sobie już korbę na 10 rzędów kupić na przyszłość a w przyszłym roku zmieniać napęd....

Napisano

Nie za bardzo rozumiem to parcie w kierunku 10 rz. Rozumiem 2x10 ale nie 3x10. A jeśli już to tę 590-ke możesz zostawić do napędu 10 rz.

Napisano

Ja bym kupił tego slx-a, zamontował i sprawdził sam czy to będzie hulało bo ja ta twoja przerzutka hula pod 44t a najmniejsza masz 22 to gdy się przesiądziesz na 42 i 24 to w zasadzie dużej różnicy nie będzie i 

powinno grać.

Łożyska są takie same jak w xt 
Napisano

elton29 - dzięki za radę ale nie zaryzykuję. Niestety nie stać mnie na 350 zł ryzyka bo jak nie będzie pasować to zostanę z korbą a nie stać mnie na wymianę całego napędu. Piszę na forum dlatego, żeby być pewnym, że zestaw zadziała. Może ktoś się zgłosi kto miał taki problem jak ja i go rozwiązał. Stary trochę trzeszczy ale jeszcze trochę km zrobię... Trudno jak gdzieś stanę to kupię. Ostatecznie kupię nowy supprot do starej korby a jak będę miał kasę na cały napęd 10 rzędowy to kupię. Staram się uważnie czytać jeszcze cały ten temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych-od-6-do-10s-aktualizacja-240214/

jak ktoś ma jakiś pomysł to z góry dzięki za rady. Beskid polecił, że ta FC-M590 będzie działała w przyszłości z 10 rzędowym napędem więc jak się nic nie rozwiąże to będzie Deore :) Tez dobra korba ale się wyciera lakier czytałem w innych tematach a tylko 100 zł dopłaty do SLX

Napisano

Wiesz no jak będziesz chciał wymienić napęd na 10 sp to będziesz musiał kupić przerzutki, manetki i łańcuch oraz kasetę a korba m 590 jest też przecież 9-cio rzędowa!

Wątpliwości istnieją tylko co do działania przedniej przerzutki z tą korbą bo jak masz kasetę 9 sp i tylną przerzutkę 9 sp oraz łańcuch 9 sp i nawet przednią 9 sp to korbę 10 rzędowa w tym przypadku slx

Zamontujesz bez problemu i tak to będzie bardzo dobrze działać , ja mam  tak u Siebie i zrobiłem w tym roku już ponad tysiaka i nie ma żadnych problemów.

Pisałem o tym wcześniej, jeśli może być problem to tylko z pojemnością przerzutki i niczym więcej.

Przednia z resztą obsługująca 42 zęby będzie kosztowała max 50 zł i tak naprawdę to nawet Alivio da radę :)

Jak się już uparłeś na ten napęd 10-cio rzędowy to korbę już będziesz miał i odejdzie Ci 350 zł 

Także nie panikuj tylko kupuj bo jest lżejsza i zdecydowanie sztywniejsza niż M 590

Napisano

hmmm elton29 - nie wiem jak mam interpretować powyższy wpis - masz taki sam układ czyli korba SLX  - 42T na 10 rzędów z przodu i całą resztę napędu na 9 rzędów ? Bo z tego co napisałeś tak wynika. Potem piszesz, że problem może być z przerzutką  i to jest cały problem tego tematu. Jeżeli mam zostawić swoją deore m520 na 9 rzędów to zostaje i kupuje korbę SLX na do 10 rzędowego napędu i temat zamykamy. Jak nie będzie działać to piszesz, że nawet Alivio da radę  i tu właśnie jest szkopuł - nie znalazłem Alivio na 42 zęby. Przekopałem całe allegro i nie ma typowej przedniej przerzutki dla napędów 9 rzędowych dla 42T. Wszystko jest dla 9 rzędów na 44T a dopiero dla 10 rzędów jest na 42T.  

Kupując tą korbę SLX spokojnie wykopię jeszcze te 50 zł na przerzutkę na 42T dla napędu 9 rzędowego gdyby była potrzebna ale jaką ?

Napisano

Wiesz napisałem że będzie działać i zadziała i nie martwiłbym się tym że masz przerzutkę 44 T ale w temacie powstały jakieś wątpliwości co do prawidłowego działania więc napisałem że jedynie co musiałbyś

zmienić to przerzutkę ale moim zdaniem to będzie chodziło, u mnie lata z x 9 z przodu 9 sp i jak zapnę blat 42 i 34 z tyłu to nie ma żadnego problemu, z reszta w całym zakresie od 34-11, przelatałem na tym 8 

maratonów w tym roku także jestem pewny że to działa i sugeruję Ci byś się nie martwił na zapas:)

Na dniach będę też montował korbę narzeczonej także 42-32-24 a przerzutkę ma sram x5 44T i napiszę Ci jak to hula:)

Napisano

No to czekam na info jak narzeczona dostanie taki zestaw. Jak będzie śmigać to kupuję SLX. Dzięki, czekam na info :) 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przepro ze dopiero teraz, pewnie już kupiłeś i modziłeś ale dopiero dziś dostałem wszystkie graty mi mogłem poskładać ten rower.

Więc jest tak jak myślałem, założyłem korbę m 670 42-32-24, opuściłem trochę przednią przerzutkę x5, wyregulowałem i wszystko działa bez zarzutu i myślę ze z toją przerzutką też będzie hulać więc możesz

śmiało ja zamawiać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...