elton29 Napisano 19 Lipca 2014 Napisano 19 Lipca 2014 W 10 rzędowym napędzie jest inny jakby to powiedzieć skok między zębatkami więc nie będzie pracowało, jak masz korbę 10 rzędową to do niej daj przerzutkę przednią 9 rzędową a jak wybierzesz tą kasetę 9 rzędową to taką samą przerzutkę i będzie elegancko hulać
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2014 Mod Team Napisano 19 Lipca 2014 Są przednie przerzutki do stopniowania 42/32/24. może też być do 42/32/22, np alivio 410 taka jest
andrzejl Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Hmm no to nie jest tak łatwo.... Przekopałem alledrogo i nie znalazłem nic na 42 zęby dla 9 rzędowych napędów... Jak wiecie coś o takiej przerzutce to proszę o info. Bardzo bym chciał napęd na 10 rzędów ale wtedy muszę zmienić manetki, kasetę, łańcuch i tylną przerzutkę więc chcąc pozostać przy tym napędzie który mam pozostaje mi korba DEORE FC-M590 czyli taka która ma taki sam układ zębów jak moja obecna FC-M442 czyli 44/32/22: http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-44-32-22-3x9-wawa-i4437036196.html W zestawie są chyba trochę gorsze łożyska bo BB51 a w SLX dają BB70. Trudno nie będzie SLX... Chciałem sobie już korbę na 10 rzędów kupić na przyszłość a w przyszłym roku zmieniać napęd....
beskid Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Nie za bardzo rozumiem to parcie w kierunku 10 rz. Rozumiem 2x10 ale nie 3x10. A jeśli już to tę 590-ke możesz zostawić do napędu 10 rz.
elton29 Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Ja bym kupił tego slx-a, zamontował i sprawdził sam czy to będzie hulało bo ja ta twoja przerzutka hula pod 44t a najmniejsza masz 22 to gdy się przesiądziesz na 42 i 24 to w zasadzie dużej różnicy nie będzie i powinno grać. Łożyska są takie same jak w xt
andrzejl Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 elton29 - dzięki za radę ale nie zaryzykuję. Niestety nie stać mnie na 350 zł ryzyka bo jak nie będzie pasować to zostanę z korbą a nie stać mnie na wymianę całego napędu. Piszę na forum dlatego, żeby być pewnym, że zestaw zadziała. Może ktoś się zgłosi kto miał taki problem jak ja i go rozwiązał. Stary trochę trzeszczy ale jeszcze trochę km zrobię... Trudno jak gdzieś stanę to kupię. Ostatecznie kupię nowy supprot do starej korby a jak będę miał kasę na cały napęd 10 rzędowy to kupię. Staram się uważnie czytać jeszcze cały ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych-od-6-do-10s-aktualizacja-240214/ jak ktoś ma jakiś pomysł to z góry dzięki za rady. Beskid polecił, że ta FC-M590 będzie działała w przyszłości z 10 rzędowym napędem więc jak się nic nie rozwiąże to będzie Deore Tez dobra korba ale się wyciera lakier czytałem w innych tematach a tylko 100 zł dopłaty do SLX
elton29 Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Wiesz no jak będziesz chciał wymienić napęd na 10 sp to będziesz musiał kupić przerzutki, manetki i łańcuch oraz kasetę a korba m 590 jest też przecież 9-cio rzędowa! Wątpliwości istnieją tylko co do działania przedniej przerzutki z tą korbą bo jak masz kasetę 9 sp i tylną przerzutkę 9 sp oraz łańcuch 9 sp i nawet przednią 9 sp to korbę 10 rzędowa w tym przypadku slx Zamontujesz bez problemu i tak to będzie bardzo dobrze działać , ja mam tak u Siebie i zrobiłem w tym roku już ponad tysiaka i nie ma żadnych problemów. Pisałem o tym wcześniej, jeśli może być problem to tylko z pojemnością przerzutki i niczym więcej. Przednia z resztą obsługująca 42 zęby będzie kosztowała max 50 zł i tak naprawdę to nawet Alivio da radę Jak się już uparłeś na ten napęd 10-cio rzędowy to korbę już będziesz miał i odejdzie Ci 350 zł Także nie panikuj tylko kupuj bo jest lżejsza i zdecydowanie sztywniejsza niż M 590
andrzejl Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 hmmm elton29 - nie wiem jak mam interpretować powyższy wpis - masz taki sam układ czyli korba SLX - 42T na 10 rzędów z przodu i całą resztę napędu na 9 rzędów ? Bo z tego co napisałeś tak wynika. Potem piszesz, że problem może być z przerzutką i to jest cały problem tego tematu. Jeżeli mam zostawić swoją deore m520 na 9 rzędów to zostaje i kupuje korbę SLX na do 10 rzędowego napędu i temat zamykamy. Jak nie będzie działać to piszesz, że nawet Alivio da radę i tu właśnie jest szkopuł - nie znalazłem Alivio na 42 zęby. Przekopałem całe allegro i nie ma typowej przedniej przerzutki dla napędów 9 rzędowych dla 42T. Wszystko jest dla 9 rzędów na 44T a dopiero dla 10 rzędów jest na 42T. Kupując tą korbę SLX spokojnie wykopię jeszcze te 50 zł na przerzutkę na 42T dla napędu 9 rzędowego gdyby była potrzebna ale jaką ?
elton29 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 Wiesz napisałem że będzie działać i zadziała i nie martwiłbym się tym że masz przerzutkę 44 T ale w temacie powstały jakieś wątpliwości co do prawidłowego działania więc napisałem że jedynie co musiałbyś zmienić to przerzutkę ale moim zdaniem to będzie chodziło, u mnie lata z x 9 z przodu 9 sp i jak zapnę blat 42 i 34 z tyłu to nie ma żadnego problemu, z reszta w całym zakresie od 34-11, przelatałem na tym 8 maratonów w tym roku także jestem pewny że to działa i sugeruję Ci byś się nie martwił na zapas:) Na dniach będę też montował korbę narzeczonej także 42-32-24 a przerzutkę ma sram x5 44T i napiszę Ci jak to hula:)
andrzejl Napisano 23 Lipca 2014 Autor Napisano 23 Lipca 2014 No to czekam na info jak narzeczona dostanie taki zestaw. Jak będzie śmigać to kupuję SLX. Dzięki, czekam na info
elton29 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Przepro ze dopiero teraz, pewnie już kupiłeś i modziłeś ale dopiero dziś dostałem wszystkie graty mi mogłem poskładać ten rower. Więc jest tak jak myślałem, założyłem korbę m 670 42-32-24, opuściłem trochę przednią przerzutkę x5, wyregulowałem i wszystko działa bez zarzutu i myślę ze z toją przerzutką też będzie hulać więc możesz śmiało ja zamawiać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.