Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Deore XT RD-T780 10-Speed - piski

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio podczas pedałowania pojawiły się "cienkie" piski. Obstawiam, że to kółka w tylnej przerzutce. Od jakiegoś czasu już to było. Jak się pojawiały to rozbierałem kółka, czyściłem, smarowałem i było ok. Obecnie już to nie pomaga i pisków nie udaje mi się zlikwidować. Przejechałem około 9,5kkm na tej przerzutce, nie siłowo i głównie po asfaltach. Czy to możliwe, że się już zużyły te kółka?

Jeśli trzeba je wymienić to czy na standardowe takie jakie były, np takie:

http://allegro.pl/kolka-przerzutki-shimano-deore-xt-10-dyna-sys-i4388450268.html

Czy może takie:

http://allegro.pl/kolko-koleczko-przerzutki-jockey-ceramiczne-mortop-i4318882299.html ?

Czy łożysko ceramiczne będzie miało wpływ na trwałość i ewentualnie poprawę kultury pracy napędu? Jak z trwałością takich "dziurawych" kółek?

Napisano

Zastanawia mnie jeszcze kwestia przyjęcia starych łańcuchów. Czy nie będzie problemów, że nowe kółka a łańcuchy już trochę przebiegu mają?

Napisano

Wiesz, prawidłowo by było wymieniać kółka razem z kasetą i/lub łańcuchem ale jakoś nigdy tego nie robiłem i nie zauważyłem jakiegoś upośledzenia napędu. Musiałbyś mieć łańcuch wyciągnięty chyba o całe ogniwo.

• Mod Team
Napisano

W XT jest ceramiczne łożysko ono lubi piszczeć jak zamoknie ... już nie jest smarowane. Możliwe że jego czas nadszedł ...

Wziął bym zwykłe, plastikowe na maszynach.

Napisano

Te Tacx T4065 mają chyba oba łożyska ceramiczne. W oryginalnych Shimano tylko górne (prowadzące ma łożysko ceramiczne. Dolne jest maszynowe.

Napisano

Ok, kupiłem takie jakie były, czyli do Shimano XT. Teraz pytanie czy mam gdzieś psiknąć cx-80 czy zamontować je w takim stanie w jakim są w pudełku?

Wymiana kółeczek niestety nie pomogła, piski dalej występują. Jednak potrzebna będzie wizyta w serwisie...

Napisano

czy mam gdzieś psiknąć cx-80

przecież to jest środek głównie penetrujący i nie służy na pewno do smarowania :) chyba już lepiej psiknąć smarem do łańcucha było :D 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Okazało się, że zbyt gorliwie wycieram łańcuch po każdej jeździe i był po prostu zbyt suchy. Popsikanie łańcucha zlikwidowało piski.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...