Skocz do zawartości

[napęd ] Problem z 9 tką.

robertrobert1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślałem, że nigdy nie będę musiał rozpoczynać tematu w tej kategorii a jednak już mi się skończyły pomysły.

Oto problem.

Mam napęd 3x9 deore xt. Po wymianie łańcucha, 9tka, łańcuch nie układa się na wszystkich trybach kasety. Jeśli występuje płynna praca przy 6/7/8 to na2/3/4 są przeskoki. Jak tylko podreguluję na płynną pracę na niskich biegach to na wysokich skacze. Wygląda to tak jakby manetka gripu nie była zsynchronizowana z kasetą ale ... cały napęd to 9 tka i działoło. Jakieś sugestie?

Napisano

Są cztery możliwości:

1. Manetka się wyrobiła

2. Są opory na pancerzach , szczególnie ostatni pancerz przy przerzutce

3. Wykrzywiony wózek przerzutki

4. Wykrzywiony hak przerzutki

Zacząłbym od pancerzy i wymienił linke .

• Mod Team
Napisano

Typowe objawy krzywego haka lub wózka lub obu ... do wewnętrznej strony, albo dobrze działa dół albo góra całość nie bardzo ... ustaw taki bieg by wózek był pionowo. Następnie ustaw rower pionowo i obserwuj :P

• Mod Team
Napisano

W nie wielkim stopniu pomaga wymiana linek i pancerzy, bo miałem to u siebie. Wymiana spowodowała ze da sie to wyregulować :P Oczywiście jeżeli masz dużą odchyłkę to nic poza wymianą lub prostowaniem ci nie pomoże

Napisano

Po wymianie łańcucha, 9tka, łańcuch nie układa się na wszystkich trybach kasety
Typowy objaw nowego łańcucha na starej kasecie,w trakcie jazdy łańcuch skacze o 1,2,3 ogniwka,pojeździj niech się dotrze z kasetą i będzie dobrze jeżeli nie to nowa kaseta czeka na zakup 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...