sephiroot Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Ostatnim testem byl prime. Po okolo 50 minutach wywalil bsod. Czytaj calosc a nie kawalek. Widze ze tu duzo osob zajmuje sie naskakiwaniem na innych jako hobby.
KartofeL Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 @KartofeL Nie chodzi o temperatury czy procesor. Na prime miał bsod. Prawdopodobnie ram. Bios niekoniecznie, wzial ram z listy współpracujących/testowanych z płytą. Oczywiscie w niczym to nie zaszkodzi jesli zrobi. Co wy sie tego memtesta tak boicie? Swiat sie nie zawali jak zrobi. Aktualizacji dysku nie rozumiem. Wywala na torture test w prime. Dysk nie bierze udzialu. Wg mnie procesor sprawny, temp normalne. Sprawa logów wyjasniona. Zostal tylko bsod. Odnośnie procesora napisałem bo autor pisał o chęci reklamacji procesora (cytat niżej), Twojej wypowiedzi się nie czepiam, zrobienie memtestu jak piszesz może wyjaśnić nam przyczyną BSODa - tu się z Tobą zgadzam. Aktualizację warto zrobić zwłaszcza biosu, ale dysku też, cytując Ciebie "nie zaszkodzi", a może pomóc Dobra panowie! Po zebraniu opinii zarówno stąd jak i z innych forów oto co mam zamiar zrobić: - 1. RAM - memtest na pendrive i przetestuję po jednej kości - 2. zamiast prime95, skorzystam z programu OCCT i go przegonię po tym Jeśli te testy nie wykażą błędów - składam do kupy! Jeśli okaże się że coś jest nie tak - będę szukać / robić dalej. Albo wymienię RAM (jeśli jest uszkodzony), albo zareklamuję procesor, lub poprawię pastę na procesorze, pokombinuję przy napięciach RAMu w BIOSie itd. itd. To na razie tyle - dziękuję za wszystkie cenne uwagi i spostrzeżenia. Odezwę się jak przegonię komputer po wszystkich testach i dam Wam odpowiedź Nie kombinuj nic z napięciem Ramu. Ta opcja jest dla bardzo zaawansowanych użytkowników i to chcących podkręcać ram. Przywróć ustawienia domyślne.
szybkilopez Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 "- prime95 czyli cream de la cream! Naczytałem się poradników "jak to robić" i powtórzyłem to u siebie. Pobrałem Speedfan aby mieć podgląd na temperaturę. W samym prime'ie ustawiłem w "Worker windows" poziom "Priority" na 10. Dalej Torture test --> Blend i jazda!" Nikt na nikogo nie naskakuje, ale Twoim zdaniem to niby gdzie i na czym ten prime95 działał? Czy uruchomiony był z dyskietki, pendriva pod usb, płyty cd? Jeśli nie no to działał w na dysku pod windowsem, a ten jak rozumiem jest zainstalowany na dysku ssd. Czego tu nie rozumieć, że może powodować takie czy inne błędy. Update dysku ssd jest jak najbardziej wskazane bo przy różnej konfiguracji czytaj chpiset płyty głównej może zachowywać się niestabilnie.
KartofeL Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Popieram szybkiegolopeza. BSOD wcale nie musiał być spowodowany Primem, a mógł być spowodowany pracą dysku, w końcu nie tylko sam Prime działał (mam na myśli różne procesy systemowe i inne programy w tle i aktualizacje). Prawdopodobnie autor ma też włączone defragmentowanie, indeksowanie dysku i tym podobne historie (nie wiem czy Win 8 automatycznie wyłącza te opcje jak wykryje SSD - Win 7 tego mi nie zrobił).
szybkilopez Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Najszybsze wykrycie przyczyny odpięcie dysku ssd i instalacja systemu na którąś partycje dysku hdd lub zrobienie obrazu partycji systemowej i sklonowanie jej.
sephiroot Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 @KartofeL Sam nie rozumiem o co chodzi z tym cpu. Tak czy inaczej, proponuję nie namawiać ludzi do flaszowania bez konkretntch powodow do tego. Tobie sie uda ale komus innemu moze sie powinac i beda pretensje. Z napieciem sie zgadzam. Nie wiadomo jak sie ram ustawil i dlatego tez wspominalem o xmp. @Lopez Program jest ladowany do ramu. Dysk przy tym chodzil moze mikrosekunde. Aktualizacja w ssd tyczy sie kontrolera. Bardziej bios niz sam dysk. Napisalem co sadze o tym problemie. Dyskusja sie zmienia w naskakiwanie. Dla OP powodzenia. Szukam dalej chwytów i rogów.
szybkilopez Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Program jest ladowany do ramu. Dysk przy tym chodzil moze mikrosekunde. Aktualizacja w ssd tyczy sie kontrolera. Bardziej bios niz sam dysk Dokładnie tak czy ja mówię inaczej? Program sobie działa w pamięci... a system działa sobie na dysku ot i jest mała zagwozdka czy ma to wpływ na wyniki testu czy nie? Tak patrzę, że chyba nie miałeś jeszcze problemów z dyskami ssd, że tak marginalizujesz jego wpływ na pracę całego komputera. Dwa jeśli autor dobrze poczyta to pierwsza rzecz po instalacji systemu na dysku ssd to przeniesienie pliku wymiany na partycję dysku hdd jak i również folderów temporary internet, temp oraz wszystkie inne i wyłączyć automatyczną defragmentację, bo inaczej ten dysk ssd długo nie pożyje
EzioAuditore Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Dobra Panowie bez spiny!Poddałem testom komputer. Najpierw pojedynczo sprawdziłem obie kości RAM z Memtest86+ (obie przeleciały po 4 testy; wyczytałem na innych forach, że dla nowego zestawu tyle wytarczy). Żadnych błędów.Dalej odpaliłem OCCT i przez godzinę sprawdzałem procesor. Zaraz po nim grafikę. Żadnych błędów.Mam zamiar cieszyć się teraz z zakupu!Dzięki za pomoc!
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2014 Używałem OCCT jak kręciłem swojego proca. Dobry program. Proponował bym jeszcze skombinować stado benchmarków i je pogonić po dysku. Dane porównać z podobnymi składakami. Czasami może nie być ani 1 błędu i wszystko w jak najlepszym porządku, żadnych blu skriów, niby git a jednak bedzie kulał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.