Skocz do zawartości

[komputer] Intel i5 4670K niestabilny

EzioAuditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

kupiłem nowy zestaw komputerowy o następującej konfiguracji:

- Intel i5 4670K 3,4 GHz

- RAM 2x4GB DDR3 Corsair CL9 Vengeance LP CML8GX3M2A1600C9 (dobrałem go na podstawie manuala do płyty - tam jest zgodny)

- Płyta Asus Z-97 PRO

- Karta Gigabyte GTX 760 OC 2GB (zasilana z jednego kabla)

- Zasilacz Corsair CX Series Modular 80 Plus Bronze 750W

- Cooler procesora be quiet! Dark Rock 3 (BK018)

- 1 Dysk SSD Kingston HyperX 3K SH103S3/120GB

- 2 Dyski HDD: WD Black WD1003FZEX 1TB i Seagate 1TB (miałem go wcześniej jako dysk zewnętrzny i teraz przepakowałem do obudowy)

- Obudowa Fractal Design Arc midi R2

- Windows 8.1. 64bit

Całość jest zupełnie seryjna, nic nie grzebane przy podkręcaniu, poprawianiu itd. Tak jak było tak złożyłem i odpaliłem.

Włączyłem i działa. Tzn. do czasu. Chciałem przeprowadzić kilka testów obciążeniowych aby upewnić się, że wszystko jest stabilne itd. W tym celu chciałem użyć następujących programów: HDTune (wersja bezpłatna ze strony producenta), prime95 oraz 3DMark (wersja bezpłatna ze strony producenta).

Wyniki testów:
- HDTune - wszystkie 3 dyski są sprawne (żadnych bad sektorów), temperatury w normie (ok. 30-32st.).

- 3DMark - w ogóle nie chciał się odpalić; komputer zakomunikował, że nie spełnia parametrów do włączenia tego programu

- UWAGA! W tym miejscu dodam też, że miałem pewne problemy z instalacją sterowników płyty głównej. Pobierałem je ze strony Asusa. Część zainstalowałem bez problemu (np. sterownik dźwięku Realtek) zaś część nie chce się zainstalować wcale (np. sterownik grafiki Intel). Tu znowu pojawia się komunikat o tym, że mój komputer nie spełnia wymogów by zainstalować ten program. 

- prime95 czyli cream de la cream! Naczytałem się poradników "jak to robić" i powtórzyłem to u siebie. Pobrałem Speedfan aby mieć podgląd na temperaturę. W samym prime'ie ustawiłem w "Worker windows" poziom "Priority" na 10. Dalej Torture test --> Blend i jazda!
- Temperatura z ok. 30st. w spoczynku skoczyła do ok. 52-55 a momentami osiagała ok. 60-62st. (granica dla tego procesora to 72,72st. click)

- Teraz raporty i tu zaczęło dziać się dziwnie, tzn. czytam, że rozpoczął się Test 1, po chwili mam wpis "Passed", dalej Test 2 po chwili również "Passed" i czekam na Test 3 a tu wyskakuje znowu Test 1. Potem już na zmianę. Albo Test 1, Test 2, lub Test 1 po kilka razy. W końcu po kilku próbach i testach 1 i 2 pojawił się Test 3 ale po nim znów zaczął robić się Test 1, potem 2 i znów 1 - czyli BRYNDZA! 

- Po ok. 50 minutach takiej karuzeli komputer wywalił "blue screen" z komunikatem (Windows 8.1. jest beznadziejny pod tym względem) - "Wystąpił błąd krytyczny. Komputer zbiera informacje o błędzie i po automatycznym restarcie wyświetli ci raport." No dobra to czekam. Zebrał 100% informacji, robi reset, loguję się i raportu nie ma! Uruchamiam prime95 a tam ani śladu po tym teście, żadnej wzmianki.

POMOCY! Co poradzicie? Co poprawić? Zmienić? Ustawić? Przepaliłem gdzieś procesor? RAM jest do d***? Zasilacz za mało napięcia podaje?

Dzięki za cokolwiek konkretnego! :)

Napisano

Bez spiny. Procesorowi nic się nie stanie i przy 90°C, jak byś cokolwiek przypalił to komputera byś nie włączył.

Sterowniki grafiki intela spróbuj ściągnąć ze strony intela, grafika jest zintegrowana z prockem.

Prime95 nie znam, spróbuj po prostu Super Pi.

Te programy obciążają procesor w 100% więc nic dziwnego, że się tak zagrzał.

Jak chcesz mieć chłodnej, albo podkręcić - zmień chłodzenie procesora.

Napisano

Nie o temperaturęmi chodzi najbardziej a o samo działanie programu. "Podobno" gdyby wszystko było ok, to komputer przeszedłbym ok 25 do 40 testów po kolei. Tymczasem Ten nie dość że nie osiaga tego pułapu, to jeszcze robi to nie po kolei tylko non stop zaczyna i przerywa aż się wykrzacza. Temperatury to nie problem - podałem je tylko dla informacji :)

Napisano

@@KartofeL, masz jak byk:

Cooler procesora be quiet! Dark Rock 3 (BK018)

czyli wystarczający nie tylko na stockowe taktowanie, ale i na niezłe podkręcenie.

@, zasilacz jest aż za mocny jak na ten zestaw. Możliwe, że walnięta jest któraś kość ram. Łatwo to sprawdzić: po prostu wyjmij jedną i zobacz, jak się komputer zachowuje. Jeśli OK, to sprawdź drugą.

Druga sprawa: sterowniki graficzne. Wspominasz o Intelu, a co z nVidią?

• Mod Team
Napisano

Jak by ktoś miał obiekcje ... siedzimy z bratem, pewnego wieczoru roku poniżej dziesiątki ... czujemy coś śmierdzi. Patrzymy a wiatrak na procku stoi. moj brat dotyka wiatraka - poparzył sie, sprawdzamy program a tam 150* ... od razu wtyka z gniazdka :P Ale winda pracowała stabilnie.

Ja bym podejrzewał wadliwą płytę główną, Mieliśmy podobnie. Kolega miał identyczny komp jak moj. tylkko HDD miał większy ... i jego komp chodził 2x szybciej bez powodu ... płyta poleciała na gwarancję. Jak masz możliwość wejdź w BIOS i sprawdź jaki napięcia sa na procku, poczytaj przy jakich I5 ma działać. możliwe ze ma za dużo skoro sie tak grzeje.

Ja swojego jak podkręcałem to tez łapał 90* ale bawiłem sie kilka dni napięciami aż zszedł do 60* przy stabilnej pracy.

Napisano

Faktycznie nie doczytałem że ma dark rock pro 3 - swoją drogą bardzo dobry cooler.

W takim razie może pasta pod coolerem jest źle rozsmarowana, albo za grubo. Z resztą i tak po prawie godzinie męczenia procesora na 100% - 72° to nic strasznego.

O sterach do nVidi nic nie mówił więc stwierdziłem że z tymi nie miał problemu.

Napisano

Sterowniki - to pierwsze.

Zasilacz - sprawdź na innym komputerze. Masz jakościowo dobry zasilacz, ale nie jest powiedziane, że nie jest walnięty. Sprawdź na innym komputerze.

Poodpinaj wszystkie zbędne urządzenia typu napędy, podświetlanie, etc.

Memtest i sprawdź ram. Wyjmij którąś kość, potem zamień na kolejną, zmieniaj banki.

Pasta na procku - zmień na dobrą jakościowo. Wydatek w sumie nie wielki. Jak dobrać ? Wejdź na stronę jakiś hardkorowych laptopów i sprawdź jaką tam dają :D Ja tak robię od paru lat i polecam.

Dalej...

Płyta główna - sprawdź kondensatory czy nie są napuchnięte.

To tak co byśmy w serwisie zrobili...

Napisano

W takim razie może pasta pod coolerem jest źle rozsmarowana, albo za grubo
Też o tym myślałem, ale te podane temperatury wyglądają dość normalnie. Gdyby komp się przegrzewał, to by się wyłączył.

Puklus ma rację, że może to być jakiś defekt płyty głównej.

Ewentualnie jeszcze możesz RAMy przełożyć w inne sloty, bo i takie problemy widywałem ;)

Napisano

To jest nowa płyta proponuję zajrzeć czy nie ma aktualizacji biosu. Niektóre płyty nowe tak mają, że bios jest skopany, bo albo zawyża napięcia albo jest po prostu niestabilny. Sprawdź czy nie ma nowszej wersji od tej co masz teraz.

Napisano

Powoli, powoli.

Jeden bluescreen wiosny nie czyni, znaczy awarii ;)

Przeczytałem raz jeszcze jego wypowiedź i napisał że temp max. którą zanotował po 50 min. to 62° czyli wzorowo nawet. Może jeszcze śmiało go podkręcić.

Tego programu prime95 nie znam, może ten program coś zamieszał.

Windows 8 jest podobno znany z częstych bluescreenów, a do tego jeszcze dużo programów nie jest z nim 100% kompatybilnych.

Na razie jedyne jego prawdziwe problemy to, że nie może zainstalować sterów do grafiki intela i to że jeden program do benchmark'u nie może ukończyć pracy.

Moim zdaniem nic z tym kompem nie jest.

Dla pewności podłącz monitor pod gniazdo płyty głównej, a nie nVidi.

Słuszna uwaga z tym biosem - koniecznie zrób aktualizację.

Napisano

Też słuszna uwaga, tylko czy będzie mógł zaktualizowć ssd jak odpala z niego Windowsa? Niektóre ssd nie mogą w ten sposób zaktualizować, a niektóre mają specjalne narzędzie do bootowania z pendriva i aktualizacji ssd.

Napisano

Akurat też mam podobny dysk HyperX tylko wcześniejszy model niebieski i w update jest specjalny program do aktualizacji, który robi to pod windowsem. Także nic nie zginie, robi restart i wszystko działa, tylko musi być do konkretnego modelu i odpowiedniej pojemności. Dwa razy sprawdzić niż zrobić to za szybko :) 

Napisano

Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego ze sprzętem. Win 8 prawdopodobnie robi fochy :)

Temperatury masz trochę wysokie jak na tą klasę chłodzenia ale nadal w normie.

Odpal MemTest - niech pomęczy RAM.

RAMy mają XMP - ustaw jak tego nie zrobiłeś.

Log wyglądają jak moje?

post-175297-0-41045600-1403689706_thumb.jpg

Napisano

Autorze, napisz post na Elektroda.pl, tam w pierwszym poście ktoś by się zainteresował takimi kwestiami jak:

1. Czy poprawnie założyłeś chłodzenie?
  2. Czy nałożyłeś pastę termoprzewodzącą?
  3. Jak ją nałożyłeś?
  4. Jaka to była pasta?

Co niniejszym czynię. Jeżeli tu będzie wszystko zgodnie ze sztuką to dopiero można zacząć myśleć o jakiejś usterce sprzętu. Bo na pewno nie systemu :geek:

Napisano

Wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego ze sprzętem.
Dobrze to ująłeś "wydaje mi się" :)  płyta główna jest jedna z najnowszych więc i sterowniki są pisane pod win 8 więc to nie problem systemu, a właśnie sterowników może być. Problem jest w tym przypadku, że zestaw jest rozbudowany i potrzeba czasu, bo go dobrze ogarnąć, a dyski ssd mają swoje fochy. 
Napisano

@EzioAuditore

A przeczytaj całą linijkę loga do końca :) :) Te skoki są "normalne" ponieważ to różne testy.

Zapomniałemm dopisać. Ustaw profil XMP, przetestuj RAM.

Napisano

@szybkilopez

Niekoniecznie, przy wyższych testach mógł sięgnąć do dalszych komórek. Powiedzmy że któraś kostka ma uwaloną komórkę wyższego rzędu - wsio będzie tyrać dopóki jej nie sięgnie.

Tak moja teoria. Poprawić kostki RAMu i ich przetestować nie zaszkodzi. Potrwa to kilka godzin ale będzie pewność :P

Napisano

Dobra panowie! Po zebraniu opinii zarówno stąd jak i z innych forów oto co mam zamiar zrobić:
- 1. RAM - memtest na pendrive i przetestuję po jednej kości

- 2. zamiast prime95, skorzystam z programu OCCT i go przegonię po tym

Jeśli te testy nie wykażą błędów - składam do kupy! 

Jeśli okaże się że coś jest nie tak - będę szukać / robić dalej. Albo wymienię RAM (jeśli jest uszkodzony), albo zareklamuję procesor, lub poprawię pastę na procesorze, pokombinuję przy napięciach RAMu w BIOSie itd. itd. 

To na razie tyle - dziękuję za wszystkie cenne uwagi i spostrzeżenia. Odezwę się jak przegonię komputer po wszystkich testach i dam Wam odpowiedź :)

Napisano

Rany Boskie. Co Ty masz z tym procesorem? Procesor jest ok. Pasta najprawdopodobniej jest kiepska/źle nałożona albo za grubo nałożona.

Ale temperatura jest w normie!

Jak chcesz mieć chłodniej to podkręć obroty wentylatora. Prawdopodobnie ten darck rock nie kręci się maksymalnie przy 60° bo to jest niska temperatura jak na ten procesor.

Zacznij od aktualizacji biosu i dysku, dopiero później zrób memtest, ale profilaktycznie bo z tym komputerem jest wszystko ok!!!!!!

Napisano

@KartofeL

Nie chodzi o temperatury czy procesor. Na prime miał bsod. Prawdopodobnie ram. Bios niekoniecznie, wzial ram z listy współpracujących/testowanych z płytą. Oczywiscie w niczym to nie zaszkodzi jesli zrobi.

Co wy sie tego memtesta tak boicie? Swiat sie nie zawali jak zrobi.

Aktualizacji dysku nie rozumiem. Wywala na torture test w prime. Dysk nie bierze udzialu.

Wg mnie procesor sprawny, temp normalne. Sprawa logów wyjasniona. Zostal tylko bsod.

Napisano

Odnosząc się do tego co autor napisał w pierwszym poście "Włączyłem i działa. Tzn. do czasu. Chciałem przeprowadzić kilka testów obciążeniowych aby upewnić się, że wszystko jest stabilne itd. W tym celu chciałem użyć następujących programów: HDTune (wersja bezpłatna ze strony producenta), prime95 oraz 3DMark (wersja bezpłatna ze strony producenta)."  dysk ssd brał udział i też może powodować problemy. Przecież nie robił on tych testów w powietrzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...