OutOfMemory Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 Witam Biję się z myślami co kupić i w końcu pomyślałem, że może znajdzie się ktoś co rzuci radą. Chciałbym kupić rower, głównie do jazdy sportowej, ale niewykluczone także, że chciałbym do niego dowiesić sakwy, bo nie dam rady raczej kupić dodatkowego roweru na sakwiarskie wyprawy (chyba, że do tego celu wystarczyłby rower za 1000 zł?) Jeżdżę głównie po asfalcie i leśnych drogach w stosunku 70/30, nigdy nie jeździłem na crossie, nie mam pojęcia czy nadałby się do tego celu, tzn czy jazda po piaszczystych dróżkach w lesie będzie w ogóle na nim możliwa? Chciałbym, aby rower miał napęd minimum alivio (tzn aby korba była alivio) bo zajeździłem niską korbę w swoim rowerze i boli mnie konieczność wyrzucania całości, a nie poszczególnych koronek. Przyznam, że nie mam wprawy w wyszukaniu rowerów i ich porównywaniu, aby spełniały ten właśnie warunek. Inną rzeczą, nad jaką się zastanawiam, to samodzielne złożenie roweru, na zasadzie dobrania jakiejś fajnej ramy, którą chciałbym lata użytkować, a do niej sprzętu, który bym systematycznie wymieniał. Wiem, że to może mnie docelowo kosztować więcej, ale też wiem, że wiele części już mam, a nie muszę mieć roweru z top półki. Czy możecie pomóc mi jakoś w tym temacie?
lukasz318 Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 ja bym zaryzykował crossa w terenie będzie raczej słabo ale po piaszczystych utwardzonych drogach zdecydowanie da radę a biorąc pod uwagę stosunek 70/30 będzie większa frajda na asfalcie, wg. mnie kup najdroższy i najlepszy rower w przeznaczonym budżecie bo i tak wiem z praktyki, że później są kombinacje z modyfikacjami lub wybierz taki w którym byś chciał najmniej zmienić pomyśl też o niezjeżdżonej używce za 2500 może to już być sensowny sprzęt pozdrawiam
cienkun Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 (chyba, że do tego celu wystarczyłby rower za 1000 zł?) Teoretycznie wystarczy 1200 zł żeby kupić Kandsa maestro/ Lazaro integral, na większości napędu alivio z działajacym widelcem. Za 2100 jest Unibike Viper z niewiele lepszym osprzętem, ale za to bardziej markowa rama o większym deklarowanym DMC. Jak bym miał wydać 2500 to wolałbym dołożyć 200 zł i kupić Unibike Zethos, który już jest naprawdę "super sprzętem". Pozdrawiam. Piotr.
Tadeus Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 No w Viperze jeszcze trochę różnic do Maestro jest - 3x9 zamiast 3x8 - lepszy olejowy amortyzator - deore z tyłu vs alivio - manetki alivio vss acera - rozkręcana korba acera vs nierozkręcana altus - bardziej markowe koła/opony/siodło Co nie zmienia faktu, że jak ktoś jest ogarnięty to za ten tysiąc różnicy mógłby pewnie Maestro usprawnić jeszcze wyżej niż jest Viper (może poza kołami). No ale to znowu polowanie na części, sprzedawanie starych na Allegro, problemy w razie czego z gwarancją, itd. ale też wiem, że wiele części już mam To znaczy jakie części masz?
PjeseczeQ Napisano 20 Czerwca 2014 Napisano 20 Czerwca 2014 http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/mission-2012 Jeśli rozmiary pasują, to możesz dzwonić do centrali, może będzie możliwość ściągnięcia do wybranego salonu DSR. Trochę ponad budżet, ale jeśli liczyć eBON, to wychodzi ok. Ramy crossowe od Author'a IMO są bdb, z gwarancją na 5 lat. Przymierz się tylko do dowolnego Author'a wcześniej, bo jednak geometria jednemu może pasować, innemu nie.
OutOfMemory Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Napisano 20 Czerwca 2014 Dziś udało mi się przejechać rowerem cross na mojej treningowej trasie czyli 60% asfalt 40% las. Rower z ramą mojego rozmiaru, choć raczej zbyt drogi.... ale wrażenia super, jestem bardzo zadowolony i już nie mam oporów przed crossem. Części jakie mam to y, ale nawet y kosztują, więc zawsze jakąś kasę oszczedze. Ale i jak koła, widelec, ramą, napęd, kable itd trzeba byłoby kupić....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.