Skocz do zawartości

[suport] Problem z długością osi w suporcie

mati343625

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, mam problem z moim rowerem. Składam go od podstaw. Mam problem bo przednia przerzutka nie chce przrzucać, oddałem rower do serwisu ponieważ myślałemże to wina przerzutki. W serwisie powiedzieli mi że mam za długą oś w suporcie i korba jest zbyt wysunięta. Gdy ustawię na przerzutkę 1:1to łańcuch nie idzie w jednej ilni tak jak powinien. W serwisie doradzono mi żebym zmienił oś w suporcie na krótszą i tak zrobiłem, ale wtedy ocierają pedały o ramę. Ktoś pomoże mi z tym problemem co robić i w ogóle? Z góry dzięki  :) 

Napisano

Suport jest dedykowany do korby i długości mufy. Jaka korba, jaka mufa?

Mufa ma 72 mm oś w suporcie którą miałem na początku to 128 mm. O korbie i przerzutce przedniej dużo nie wiem bo jest przełożona ze starego roweru

Zmierz linię łańcucha.

W jakim sensie możesz coś więcej powiedzieć ?

Napisano

Więc zmierzyłem linię łańcucha przód (mierzyłem od połowy mufy do pierwszej koronki) 50mmTył chyba zmierzyłem źle(od połowy piasty do pierwszej koronki ) 30mm

Pomoże ktoś bo nie znam się zbytnio na rowerach a chciałbym dokończyć składanie

Napisano

Jak z przodu masz 50 mm od środka mufy do pierwszej koronki to masz źle ... masz za długą oś ... 

Jak piszesz do pierwszej to domniemam że masz co najmniej 2  a z góry zakładam ze masz 3 :) te 50 mm (ewentualnie 47,5) powinieneś mieć do środkowego blatu ... w dwubiegowej korbie  powinieneś tyle mieć do środka miedzy zębatkami.

Pozdro 

• Mod Team
Napisano

Matko bosko ... miałeś mierzyć do drugiej. W każdym bądź razie suport wydaje sie za długi, dużo za długi. Jak masz 8-10 biegów z tyłu ma być 50mm do 2 zębatki. aby wymienić suport na prawidłowy zmierz różnice jaką tam amsz i ją odejmij od obecnego suportu +/- 10%

Napisano

Wczoraj już zmieniałem oś w suporcie na 118mm ale to był kolejny problem bo ramię od korby tarło o ramę i nie dało się pedałować. Sorry ale nie znam się i dlatego piszę tutaj żeby coś mi doradzono

• Mod Team
Napisano

Teraz powiedz co to za rama , dokładne wymiary mufy, i suportu, bo nie może być tak że oś za długa i trze o ramę ...

Napisano

Wymiar mufy to 73mm. Trze o ramę kiedy założe suport 118. A może zmienić suport na jakieś 122 ?

A myślisz że coś by dało jakbym zamontował suport 73/122,5 i dotego korbe shimano fc-m131?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...