aothunterpl Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 Jako nowy uczestnik forum rowerowego na początku chciałbym się przywitać. A więć witam wszystkich! Mam pytanie odnoścnie suportu. Mój MTB został rozebrany na części pierwsze w celu konserwacji. Niesety suport jest już do wymiany. Nie siedzę w modelach rodzajach itd - jeśli chodzi o osprzet rowerowy - więć nie wiem co jest na topie i warte pieniędzy w danym przedziale cenowym. Potrzebuję porady w wyborze suportu do 40zł max (najlepiej z wysyłką) dobrze gdyby był to suport na łożyskach maszynowych - ponoć lepsze. Wystarczy mi zwykły suport, który pojezdzi choćby przez rok czy dwa. Nie jeżdze wyczynowo, raczej rekreacyjnie ewentualnie dojazd do pracy. Dane mego sprzętu to: - standardowy suport na kwadrat - długość osi 123mm +/- - gwinty mufy standardowe - rama GIANT BOULDER (lata 99 -2001 alu 6061) - jakoś tak Zależy mi na tym aby kupić cos polecanego / sprawdzonego --- omijając najtańsze chinskie zamienniki na Allegro. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za podpowedź. ------------------------------------------------------------------------- kaseta shimano cs-hg50 (8-ka) przerzutki tył sram-4 przód shimano (3-ka) aha ps. łańcuch jaki wybrałem do zestawu to: Mam nadzieje, że dobry KMC Z-51 114 ogniw 1/2x3/32/8 318g MTB SZOSA 6 7
Fenthin Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 Czy weźmiesz Kinexa, TH (FSA), Accenta czy Neco, na jedno wyjdzie. Wszystkie dzisiejsze suporty są na maszynach i nie da się tu już nic nowego wymyślić. Z-51 to bodajże to samo co UG-51, więc zły wybór. Na Twoim miejscu wziąłbym przynajmniej CN-HG50 lub Connexa 800.
aothunterpl Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Napisano 13 Czerwca 2014 Witam dzięki za odpowiedź. Możesz rozwinąć temat dlaczego zły wybór (nie znam się aż tak bardzo) Ale na aukcji (allegro) wyczytałem, że firma robi to samo co shimano i ponoć są to bardzo dobre łańcuchy (jest jeszcze model droższy o 2-3zł z-71).
Fenthin Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 KMC jest podwykonawcą dla Shimano. I wszystko jest ładnie do momentu, gdy wejdziemy w konkretne modele. Owszem, KMC robi dobre łańcuchy, sam korzystam. Ale akurat CN-UG51 i odpowiedniki to jedne z najbardziej rozciągliwych modeli na rynku. Co nie wpływa dobrze na żywotność napędu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.