michalbodzio Napisano 12 Czerwca 2014 Napisano 12 Czerwca 2014 WitamMam pytanie czy korba XT M780 powinna współpracować tylko z łańcuchami z grupy HG-X (o ile dobrze wiem to są łańcuchy kierunkowe). W standardzie przy zakupie roweru był założony łańcuch KMC X10 zwykły. W trakie użytkowania zmieniałem łańcuchy również na zwykłe nie kierunkowe. Ostatnio zupełnie przypadkiem przecztałem że korba ta jest kompatybilna tylko z łańcuchami kierunkowymi. Na jednej ze ston pisze że to łańcuchy CN-HG94, CN-XTR M998 oraz SLX CN-HG81.Do tej pory korba sprawóje sie dobrze i łańcuch nigdy nie przeskakuje nawet na ostrych podjazadach. Problemem z którym nie mogę sobie poradzić to tylko głośna praca na środkowym blacie, gdy łańcuch "straci" już trochę smaru. Na dużych i małych zębatkach chodzi bez problemu. Czy to może być spowodowane tym że nie jest to łańcuch kierunkowy ??.Co o tym sądzicie ??pozd.
zadra1965 Napisano 12 Czerwca 2014 Napisano 12 Czerwca 2014 Masz zużyta środkową zębatkę i dlatego głosniej pracuje.
michalbodzio Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Napisano 13 Czerwca 2014 Też tak myślałem i ja zmieniłem ale problem nadal nie zniknął.
beskid Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy?? Łańcuch nie musi być kierunkowy. Cały problem to niestety uroki napędów 10 sp. Są głośniejsze i tyle.
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2014 A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy?? Coś tam ma na pewno. Jak nie używasz korby równo, tylko np cały czas jeździsz na 2 lub 3 i czasami zmieniasz, to na innych zębatkach może pracować zauważalnie głośniej.
michalbodzio Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Napisano 13 Czerwca 2014 Myślę że w miarę równo jeżdżę na 2-3. 1 to sporadycznie przy ostrych podjazdach lub głębokim piasku. A właśnie problem dotyczy 2 blatu. Myślałem że miałem za długi łańcuch ale na 108, i 112 ogniw jest identycznie (zazwyczj jeżdzę na 108). Nie mogę powiedzieć że łańcuch przesakuje albo coś tego typu bo nigdy mnie nie zawiódł. Chodzi tylko o ten dźwiek. Ostatnio przeczytałem o tym łańcuchu kierunkowym który ma niby współpracować z tą korbą i pomyśłałem że to możę tutaj tkwić problem. Myślicie że poprostu może być taka natura tego napędu ??
vteccorp Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy?? Łańcuch nie musi być kierunkowy. Cały problem to niestety uroki napędów 10 sp. Są głośniejsze i tyle. No ja sie nie zgodzę z tym, stwierdzeniem... właśnie wczoraj przeszedłem na grupę XT [Dyna-Sys 10s] z mieszanego Deore/SLX/Alivio [9s] (niestety z braku czasu wolnego, postęp to... powiedzmy 80%, bo pozostało zamontować jeszcze klamki i zaciski, cały napęd i tarcze już zamontowane) ...i pierwsze co stwierdziłem, (wraz ze zwiększona płynnością/szybkością i mniej "siłowym" działaniem przerzutek) właśnie nadzwyczajnie cicha praca całego napędu. Jak na razie jestem mega zadowolony z rezultu... @michalbodzio Jak dla mnie, na pewno, nie jest to naturalne dla Dyna-Sys 10s (albo jakiegoś nieziemskiego farta mam )... może sprawdź, czy wózek tylnej przerzutki, na pewno śmiga w osi z zębatkami kasety... bo rozumiem, że ogniwo przedniej już sprawdzałeś i nigdzie, nawet delikatnie nie ociera? Łańcuch kierunkowy oczywiście nie jest przymusem ale specjalne podcięcia na łącznikach ogniw i kształt zębów, jednak powinny współgrać ze sobą najlepiej. Jeśli korba/łańcuch nie są zajechane, następnym razem kup łańcuch kierunkowy i zobaczysz, czy coś sie zmieni w kwestii głośności napędu... nic innego chyba nie wymyślimy...
michalbodzio Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Napisano 14 Czerwca 2014 Muszę faktycznie sprawdzić wózek czy on wszytsko dobrze podaje. Ale wydaje mi sie w tym przypadku problem z głośną pracą byłby na wszytskich blatach a tu dostyczny tylko 2. Może jeszcze być jakaś przyczyna ??
krzysiek09 Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Po raz pierwszy użytkuje napęd 10 rzędowy i też mam problem z głośną pracą na środkowym blacie . Przód SLX tył XT Shadow, korba Shimano Deore FC-M612 + łańcuch KMC X10. Na dużym i mały blacie cichutko na środkowym dźwięk jakby źle układającego się łańcucha na korbie. Coś da się z tym zrobić czy pozostaje się pogodzić?
krzysiek09 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Problem rozwiązany Wystarczyło wyczyścić łańcuch z fabrycznego smarowania i naoliwić. Teraz napęd cichutki na każdym blacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.