Skocz do zawartości

[Łańcuch] Czy w korbie XT M780 powienen być łańcuch kierunkowy ?

michalbodzio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Mam pytanie czy korba XT M780 powinna współpracować tylko z łańcuchami z grupy HG-X (o ile dobrze wiem to są łańcuchy kierunkowe). W standardzie przy zakupie roweru był założony łańcuch KMC X10 zwykły. W trakie użytkowania zmieniałem łańcuchy również na zwykłe nie kierunkowe. Ostatnio zupełnie przypadkiem przecztałem że korba ta jest kompatybilna tylko z łańcuchami kierunkowymi. Na jednej ze ston pisze że to łańcuchy CN-HG94, CN-XTR M998 oraz SLX CN-HG81.
Do tej pory korba sprawóje sie dobrze i łańcuch nigdy nie przeskakuje nawet na ostrych podjazadach. Problemem z którym nie mogę sobie poradzić to tylko głośna praca na środkowym blacie, gdy łańcuch "straci" już trochę smaru. Na dużych i małych zębatkach chodzi bez problemu. Czy to może być spowodowane tym że nie jest to łańcuch kierunkowy ??.
Co o tym sądzicie ??
pozd.

Napisano

A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy?? Łańcuch nie musi być kierunkowy. Cały problem to niestety uroki napędów 10 sp. Są głośniejsze i tyle.

• Mod Team
Napisano
A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy??

Coś tam ma na pewno. Jak nie używasz korby równo, tylko np cały czas jeździsz na 2 lub 3 i czasami zmieniasz, to na innych zębatkach może pracować zauważalnie głośniej.

Napisano

Myślę że w miarę równo jeżdżę na 2-3. 1 to sporadycznie przy ostrych podjazdach lub głębokim piasku. A właśnie problem dotyczy 2 blatu. Myślałem że miałem za długi łańcuch ale na 108, i 112 ogniw jest identycznie (zazwyczj jeżdzę na 108). Nie mogę powiedzieć że łańcuch przesakuje albo coś tego typu bo nigdy mnie nie zawiódł. Chodzi tylko o ten dźwiek. Ostatnio przeczytałem o tym łańcuchu kierunkowym który ma niby współpracować z tą korbą i pomyśłałem że to możę tutaj tkwić problem. 
Myślicie że poprostu może być taka natura tego napędu ??

Napisano

A co ma niby zużycie zębów blatu do jego głośnej pracy?? Łańcuch nie musi być kierunkowy. Cały problem to niestety uroki napędów 10 sp. Są głośniejsze i tyle.

No ja sie nie zgodzę z tym, stwierdzeniem... właśnie wczoraj przeszedłem na grupę XT [Dyna-Sys 10s] z mieszanego Deore/SLX/Alivio [9s] (niestety z braku czasu wolnego, postęp to... powiedzmy 80%, bo pozostało zamontować jeszcze klamki i zaciski, cały napęd i tarcze już zamontowane) ...i pierwsze co stwierdziłem, (wraz ze zwiększona płynnością/szybkością i mniej "siłowym" działaniem przerzutek) właśnie nadzwyczajnie cicha praca całego napędu. Jak na razie jestem mega zadowolony z rezultu... :thumbsup:

@michalbodzio

Jak dla mnie, na pewno, nie jest to naturalne dla Dyna-Sys 10s (albo jakiegoś nieziemskiego farta mam :laugh:)... może sprawdź, czy wózek tylnej przerzutki, na pewno śmiga w osi z zębatkami kasety... bo rozumiem, że ogniwo przedniej już sprawdzałeś i nigdzie, nawet delikatnie nie ociera? Łańcuch kierunkowy oczywiście nie jest przymusem ale specjalne podcięcia na łącznikach ogniw i kształt zębów, jednak powinny współgrać ze sobą najlepiej. Jeśli korba/łańcuch nie są zajechane, następnym razem kup łańcuch kierunkowy i zobaczysz, czy coś sie zmieni w kwestii głośności napędu... nic innego chyba nie wymyślimy...

Napisano

Muszę faktycznie sprawdzić wózek czy on wszytsko dobrze podaje. Ale wydaje mi sie w tym przypadku problem z głośną pracą byłby na wszytskich blatach a tu dostyczny tylko 2. Może jeszcze być jakaś przyczyna ??

• 3 miesiące temu...
Napisano

Po raz pierwszy użytkuje napęd 10 rzędowy i też mam problem z głośną pracą na środkowym blacie . Przód SLX tył XT Shadow, korba  Shimano Deore FC-M612 + łańcuch KMC X10. Na dużym i mały blacie cichutko na środkowym dźwięk jakby źle układającego się łańcucha na korbie.

Coś da się z tym zrobić czy pozostaje się pogodzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...